DRAGOBETE

Linkuri dragobete:
Wednesday, 13 February 2008
Despre DRAGOBETE
Fiu al Babei Dochia, Dragobetele era sarbatorit pe 24 februarie. Sarbatoarea de Dragobete este echivalentul romanesc al sarbatorii Valentine's Day, sau ziua Sfantului Valentin, sarbatoare a iubirii. Probabil ca 24 februarie insemna pentru omul arhaic inceputul primaverii, ziua cand natura se trezeste, ursul iese din barlog, pasarile isi cauta cuiburi, iar omul trebuia sa participe si el la bucuria naturii.
Entitate mitologica asemanatoare lui Eros sau Cupidon, Dragobetele se diferentiaza de blajinitatea Sfantului Valentin din traditia catolica, fiind un barbat chipes, un neastamparat si un navalnic. Preluat de la vechii daci, unde Dragobetele era un petitor si un nas al animalelor, romanii au transfigurat Dragobetele in protectorul iubirii celor care se intalnesc in ziua de Dragobete, iubire care tine tot anul, asa cum si pasarile "se logodesc" in aceasta zi.

in aceasta zi satele romanesti rasunau de veselia tinerilor si de zicala : Dragobetele saruta fetele. Sunt multe credintele populare cu referire la Dragobete. Astfel se spunea ca cine participa la aceasta sarbatoare avea sa fie ferit de bolile anului, si mai ales de febra, si ca Dragobetele ii ajuta pe gospodari sa aiba un an imbelsugat. imbracati de sarbatoare, fetele si flacaii se intalneau in fata bisericii si plecau sa caute prin paduri si lunci, flori de primavara. in sudul Romaniei (Mehedinti), fetele se intorceau in sat alergand, obicei numit zburatorit, urmarite de cate un baiat caruia ii cazuse draga. Daca baiatul era iute de picior si o ajungea, iar fata il placea, il saruta in vazul tuturor. Sarutul acesta semnifica logodna celor doi pentru un an, sau chiar pentru mai mult, Dragobetele fiind un prilej pentru comunitate pentru a afla ce nunti se mai pregatesc pentru toamna.
Nici oamenii mai in varsta nu stateau degeaba, ziua Dragobetelui fiind ziua in care trebuiau sa aiba grija de toate orataniile din ograda, dar si de pasarile cerului. in aceasta zi nu se sacrificau animale pentru ca astfel s-ar fi stricat rostul imperecherilor. Femeile obisnuiau sa atinga un barbat din alt sat, pentru a fi dragastoase tot anul. Fetele mari strangeau de cu seara ultimile ramasite de zapada, numita zapada zanelor, iar apa topita din omat era folosita pe parcursul anului pentru infrumusetare si pentru diferite descantece de dragoste.
O alta traditie spune ca Dragobetele a fost transformat intr-o buruiana, numita Navalnic, de Maica Precista, dupa ce nesabuitul a indraznit sa ii incurce si ei cararile.
Posted by Dany at 08:02 1 comments
Labels: Dragobete, iubire, traditie
Despre Cupidon - Dragobete
In mitologia romana, Cupidon (in latina: cupido) este zeul erotismului si al sexului. El este echivalentul zeului Grec Eros, si pentru inca unul din numele sale latine Amor. In cultura populara Cupidon este frecvent aratat tragand cu arcul pentru a inspira romantism,dragoste si sex, si de multe ori in asociere cu ziua Sf.Valentine. Sunt multe povesti diferite despre parintii lui Cupidon. Cicero arata 3 cazuri: Fiul lui Mercur (Hermes) si al Dianei (Artemis), fiul lui Mercur si Venus(Aphrodite), si fiul lui Marte (Ares in mitologia greceasca) si Venus. Platon arata doar doua, si Theogonia lui Hesiod, cea mai veche theografie greceasca, spune despre Cupidon ca a fost creat din sex, haos si pamanat.
Posted by Dany at 07:53 0 comments
Labels: Cupidon, Dragobete, dragoste, iubire, Sf.Valentin
Despre EROS - Dragobete
Eros, in mitologia greaca, zeul iubirii. Era fiul lui Hermes (Ares sau Zeus) si al Afroditei, si frate cu Anteros. Sub infaisarea unui copil frumos, uneori inaripat, se ascundea un zeu temut. Cu sageile lui care nu greseau niciodata inta, Eros semana chinurile mistuitoare ale dragostei atat printre zei, cat si in randul muritorilor. insasi Afrodita se ferea de fiul ei cel capricios si necruator. Figura zeului Eros apare in numeroase episoade legate de Heracles, Apollo, Zeus etc. Cel mai cunoscut in constituie insa dragostea dintre Eros (denumit Amor) si Psyche.

Posted by Dany at 07:47 0 comments
Labels: Dragobete, dragoste, Eros, zeul eros
Despre DRAGOBETE

Fiu al Babei Dochia, Dragobetele era sarbatorit pe 24 februarie. Sarbatoarea de Dragobete este echivalentul romanesc al sarbatorii Valentine's Day, sau ziua Sfantului Valentin, sarbatoare a iubirii. Probabil ca 24 februarie insemna pentru omul arhaic inceputul primaverii, ziua cand natura se trezeste, ursul iese din barlog, pasarile isi cauta cuiburi, iar omul trebuia sa participe si el la bucuria naturii.


Posted by Dany at 07:35 0 comments
Labels: Dragobete, dragoste, iubire, Sf.
alexxandra
Postat pe 22 Februarie 2010 05:09
astea cu posted, linkuri si labels tot in biblioteca ta vasta le-ai gasit????in ce volum, ca ma intereseaza si pe mine titlul...
tutankhamon
Postat pe 23 Februarie 2010 00:26
am zis eu ca nici macar nu stie sa dea cu copy. ea copiaza tot.
sau chiar... asa o fi scriind in cartile ei.... speciale.
mcrinelam
Postat pe 23 Februarie 2010 00:36
crina...cred ca si un rahat daca gaseste intins bine de tot pe un site, si ala il copiaza si-l baga aici....este diabolica si absolut nebuna....orice i-am spune...e batman! batman!!!..de-aia am zis aseara ca e o oarece MAAARE asemanare intre cele doua ....
tutankhamon
Postat pe 23 Februarie 2010 00:42
am observat si eu ca se aseamana aceste 2 specii.
mcrinelam
Postat pe 23 Februarie 2010 00:48

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
Ce parere aveti despre trucuri magice in general? 38 De la: garbo_11237 25 Februarie 2013 21:28
pantera_19_69 5 De la: Celleste_ 22 Aprilie 2010 13:12
bonaaa 6 De la: Ciresica 18 Aprilie 2010 19:43
Un venit posibil 2 De la: eu_geminy 2 Octombrie 2010 21:31
Sfantul Nicolae-Sin-Nicoara 1 De la: vuvuzela 6 Decembrie 2010 15:07
Setari Cookie-uri