Sinuciderea -curaj sau lasitate ???

Pe vremuri oamenii importanti in stat care aveau deziluzii majore sau care comiteau acte reprobabile, care i-ar fi dus fara indoila in inchisoare sau la faliment se sinucideau.Gestul era privit ca un un act firesc si de mare onoare.Adica omul nu a mai putu face fata presiunii constiintei sale sau nu a rezistata sa-si vada familia ramasa pe drumuri fara posibilitati financiare si a decis sa termine cu viata.Astazi insa un om incearca sa se sinucida si cand nu reusete toti il ironizeza si il acuza de tot felul de tampenii cum ar fi inscenare,tentativa de sustragere etc.De ce aceste acuzatii? Simplu ,pentru ca este vorba despre un politician si nu despre un indragostit care sa fi vrut sa-si termine viata, intr-un mod pe cat de sinistru pe atat de spectaculos.Oamneii din fata netului sau hartiei declara rituos,de ce domle nu a tras mai bine in tampla,de ce nu a baut cucuta ,de ce nu si-a taiat jugulara ???? si alte tampenii de acest gen.Daca maine Basescu isi pierde mandatul si marea majoritate a acolitilor sai ajung in fata insatantelor de judecata, cati dintre ei pusi in fata inchisorii pentru multi ani de zile, vor alege sa se sinucida ????
Niciunul va garantez eu,onoarea nu are culoare politica ,din pacate.
garbo265966
Postat pe 23 Iunie 2012 19:42
mare garant te-ai facut!
citindu-ti acest topic, am recunoscut un alt plagiat!
intr-o emisiune, pe A3, in emisiunea lui Valerian Stan - coneXiuni, s-au spus cuvintele astea, exact aceleasi, pe care le-ai folosit tu!
exact asa si-a inceput si Stan pledoaria: "Pe vremuri oamenii importanti in stat care aveau deziluzii majore sau care comiteau acte reprobabile,..."
ornoarea, demnitatea sinuciderea, mare om politic, si inclusiv s-a facut paralela cu basescu la puscarie. ce-i drept tu ai mai nuantat ceva "...si cu acolitii sai..."
ma prapaditule, nu te-ai saturat sa tot copiezi de colo colo, sa tot plagiezi in stanga si in dreapta? n-ai pic de demnitate si bun simt, sa spui ceva din capul tau?

si ce garantii oferi? un bilet de tren?
garantiile de unde le iei, din vagoanele restaurant? furi tacamuri?
cand ai ma timp sa garantezi, ca tu tot timpul esti intre doua trenuri? o sa te dea aia afara din cfr!
heartbit
Postat pe 23 Iunie 2012 19:59
eu raspund doar la intrebare, intrebare pe care am auzit-o si vazut-o de nenumarate ori la emisiuni sau carti... si binenteles raspunsurile erau diferite. aici sunt intrebati cei de aici, eu unu, nici nu am citit ce se raspunde in cea scris 66. asta ptr. ca, nu foarte mult, ma intereseaza ce cred altii... ! pentru ca eu, nu am raspuns. sau e inca unul din atatea milioane de exemple. eu zic ca, depinde de situatie ! uneori si sacrifiuciul unei persoane sau mai multe, care stiind sigur ca vor muri, si-au sacrificat viata ptr. altcineva. intr-un fel si asta e o sinucidere. nu ? o mama care face asta ptr. copil, uneori chiar ptr. tata-l copilului... un soldat care se arunca peste o grenada sa-si salveze mai multi din colegi... etc. ! si astea sunt sinucuderi, dar la sfarsit, te numesti erou !!! cand te sinucizi (cu curaj) ptr. ca ai aflat de boala incurabil de care tocmai ti-a spus, cu dovezi, doctorul si nu vrei sa fi o povara ptr. familie, tot sinucidere e si atunci esti las. sau cand Tantza se sinucide ca Marin n-o mai iubeste... tot sinucidere e si atunci esti tot las/a ! asa ca, tot din lasitate (ma refer la ultimele cazuri...) prinzi curajul sa te sinucizi... chiar daca nu merita. dar eu cred ca-ti trebuie ceva curaj (sau gargauni la cap...) ca sa te sinucizi... ! mai ales ca la noi si nu numai, mai este si instinctul de conservare !
barboneli
Postat pe 23 Iunie 2012 20:18
Eii, s-o gtat conservantul dr Oetker.

:BZ

i ce se ntmpl cnd eti povar pt tine?
Axl_R
Postat pe 23 Iunie 2012 20:23
"teatru" X inconstienta!


Flit politico/legislativ No comment!
Fss_ssu
Postat pe 23 Iunie 2012 20:38
Mda, scena... Blci, saltimbanci...
Noroi...

Comedie sau tragedie...depinde.
Axl_R
Postat pe 23 Iunie 2012 20:41
capul era un pic mai sus. Da' in fine...
Nici asa n-ar fi fost justificat: sint optiunile vietii. Nu te tin bojicii , vinzi cartofi la aprozar. Atit. Alea's fluctuatiile pe care ti le permite mama natura, pe alea le duci. Si in sus, si in jos.
quasaria
Postat pe 23 Iunie 2012 20:45
Lasitate in lupta cu viata!! Ferice de cel ce-si duce crucea-buna,rea,-e crucea lui!! Nu noi ne-am dat viata,nu noi avem voie sa o intrerupem cand avem "chef"...
Viata-i o lupta cu victorii si pierderi..dar cine-i cu adevarat LUPTATOR..pana la urma..castiga!!
elisabeta_boia
Postat pe 23 Iunie 2012 20:57
betty, sa castigam stim toti..... ii respect mai mult pe cei care stiu sa piarda. Sint destul de putini.
quasaria
Postat pe 23 Iunie 2012 21:06
Poc ?
Axl_R
Postat pe 23 Iunie 2012 21:08
Si pierderea face parte din viata...O pierdere e uneori un castig..macar de experienta..dar tot e un castig!! Eu sunt o luptatoare..mi-a dat viata...dar le-am dus si nu mi-e rusine nici macar cu momentele cand am "cazut" emotional...am avut insa prieteni,familie care m-au ajutat sa ma ridc!!
Dar NICIODATA nu mi-ar fi trecut prin gand sa rezolv un necaz printr-o..sinicidere..NICIODATA !!!
elisabeta_boia
Postat pe 23 Iunie 2012 21:14
si eu.

betty... noi am mai discutat. De fiecare data cind castigi, capeti ceva ce poti sa pierzi... sau, ma rog, cind urci, se mareste prapastia in care poti sa cazi. E firesc... De jos n-ai cum sa cazi. Dar un drum pe care l-ai parcurs o data deja e carare batuta...
quasaria
Postat pe 23 Iunie 2012 21:38
De la: elisabeta_boia, la data 2012-06-23 20:57:26Lasitate in lupta cu viata!! Ferice de cel ce-si duce crucea-buna,rea,-e crucea lui!! Nu noi ne-am dat viata,nu noi avem voie sa o intrerupem cand avem "chef"...
Viata-i o lupta cu victorii si pierderi..dar cine-i cu adevarat LUPTATOR..pana la urma..castiga!!


Ce castiga?
Luna_in_capricorn
Postat pe 23 Iunie 2012 21:51
si eu poc?
Adevarat invingator, este cel ce stie sa piarda....indiferent de lupta!
Si nu curajul il determina sa stie a pierde ci insasi starea lui sufleteasca.Un om cu stare sufleteasca buna ,are si curaj si coloana vertebrala.
Fss_ssu
Postat pe 23 Iunie 2012 21:53
Luna_ in_capricorn...dar am spus... :sml-tongue0023MACAR EXPERIENTA !!!
Si-i dau dreptate si lui Suparatu...stare sufleteasca buna e determinanta..!1
Toti aveti si avem ...dreptate!!
elisabeta_boia
Postat pe 23 Iunie 2012 21:59
Teoretic,ai dreptate.
...dap acuma n-o luam in tragic de fiecare data ca vezi tu,sa nu urcam putin mai sus ca apare fobia si picam in prapastie.....no,nici chiar asa ...cu limite si trasee bine stabilite,cu echipament adaptabil,cu tot necesarul cuvenit,iti faci curaj si urci si pe OMU draga....de acolo vezi si aia,aia,aia....si nu cazi in prapastie,numa' ii faci poze si stii ca la urmatoarea escapada,ai mai trecut pe acolo,ti-o placut si urci mai sus



Hoatzo, ce te stiu
Fss_ssu
Postat pe 23 Iunie 2012 22:21
asa e... Betty ! voi ati dat exemplele voastre personale, ca voi nu a-ti face gestul asta si va cred. eu vorbeam in general despre faptul in sine. problema e ca, nu toti au o cruce de dus... si chiar daca da, fiecare cu crucea lui... si crucea nu cred ca joaca vreun rol in treaba asta ! aia e spalare de creier. n-o spun cu rautate. da, fiecare are dreptate. si cei care fac gestul, tot asa cred sau gandesc. altfel nu ar face-o. asta imi aduce aminte de bancul ala, de la Radio Erevan:

I. e adevarat ca Maiakovski s-a sinucis ?
R. da.
I. si care au fost ultimele lui cuvinte ?
R. "nu trageti tovarasi... nmu trageti... !"

barboneli
Postat pe 23 Iunie 2012 22:24
e, aia spuneam si eu - invariabil riscul sa cazi exista, sa stii sa pierzi inseamna sa il accepti. Daca nu il accepti sau daca iti e teama, nu urci mai sus. Inseamna ca iti e suficient, atita poti, te limitezi la ce ai.

barbo, eu n-am zis ca n-as face gestul: am zis doar ca nu l-as face din motive sociale, financiare, profesionale sau pt ca m-a parasit gigel... Eventual sa o faca gigel: nu trageti, to'arasi. Astea sint vax albina.
Dar exista multe alte motive la care ma pot gindi, si situatii in care ar fi solutia optima.
quasaria
Postat pe 23 Iunie 2012 22:38
barbo, eu n-am zis ca n-as face gestul: am zis doar ca nu l-as face din motive sociale, financiare, profesionale sau pt ca m-a parasit gigel... Eventual sa o faca gigel: nu trageti, to'arasi. Astea sint vax albina.
Dar exista multe alte motive la care ma pot gindi, si situatii in care ar fi solutia optima.

acum, daca tot insistati la exemple personale (persoanele de fata se exclud... asa zice vorba... ) atunci zic si eu. adevarul e ca inca nu am fost pus in viata fata in fata cu un motiv care sa ma duca la asa un gest... deci nici nu am cum sa stiu daca m-as gandi la asa ceva. ok, am auzit si eu atatea motive la altii... dar nu m-a miscat nici unul sau nu m-a facut sa gandesc ca: uite o situatie in care cred ca as face gestul ! singurul motiv, pana acum, ar fi fost cel in care soarele ar inceta sa ne lumineze si sa ne incalzeasca... ! asta citind carti fanteziste sau pronosticuri fanteziste. cu toate ca s-ar putea fi si real ! sau invers... sa se apropie prea mult de pamant ! care si asta e o posibilitate. cu asa ceva chiar ca nu am cum sa ma lupt sau sa ma gandesc la cruce... ! iar teoria aia cu: nu eu mi-am dat viata, n-am dreptul sa mi-o iau... iar nu o accept. cine trebuie sa-mi dea dreptul asta ? daca tot e a mea, fac ce vrteau cu ea. ca eu personal am grija de ea si o lustuiesc cat mai bine... asta e altceva. asa ca eu inca nu stiu daca asa ceva e o solutie optima. poate ptr. ca sunt... optimist !
barboneli
Postat pe 23 Iunie 2012 22:57
singurele exemple care mi s-au parut "convingatoare" au fost doua, si tineau de sanatate: in primul caz, de sanatatea mentala a unei mame care si-ar fi lezat copilul, mai devreme sau mai tirziu, si intr-un moment de luciditate a inteles ...si s-a opus in singurul mod in care a putut... iar al doilea exemplu e al bolnavilor in stadiu terminal, care nu au ce sa astepte sa justifice durerile. Mie astea, de la 1 km distanta, mi s-au parut convingatoare. Dar doar de la 1 km. Restul, nu.
quasaria
Postat pe 23 Iunie 2012 23:13
actul lui sinucigas nu cred ca intra in calculul de alb sau negru, curaj sau lasitate.
mai degraba cred ca a recurs la asa ceva ca sa nu dea satisfactie unor imbecili sa rada de el, ca se afla dupa gratii. sa-i arate lui printre zabrele si hahaind, ca ei sunt mai tari si ca l-au facut.
intr-un fel, a vrut sa le arate ca nu-i pasa de viata lui, ci doar ca nu vrea sa dea satisfactia, de-al injosi si umili prin incarcerare, altora care au furat la fel sau mai mult decat el
heartbit
Postat pe 23 Iunie 2012 23:13
eu cred ca oamenii care sufera de depresie ajung ca sa se sinucida
ingerasulluptator
Postat pe 23 Iunie 2012 23:14
bit, si asa nu le-a dat o mai mare satisfactie? Mie asa mi se pare... Gestul asta a insemnat doar ca se da batut. Capituleaza ca fiind infrint - definitiv. Nu e nimic eroic in asta.
Cit traieste omul.... totul e relativ, mai ales politica.
quasaria
Postat pe 23 Iunie 2012 23:15
Oamenii vorbesc adeseori cu teama, jena despre sinucidere cand cineva cunoscut lor s-a sinucis si isi pun in soapta intrebarea "de ce?".

Raspunsul la aceasta intrebare este "depresia".

Cand vorbim despre depresie nu vorbim despre "lipsa de chef" sau "tristete" ci vorbim despre o tulburare serioasa care afecteaza felul in care o persoana gandeste, simte sau actioneaza. Afecteaza atat de mult incat sinuciderea nu mai apare ca absurda ci pare o alternativa reala, ca un raspuns posibil la problemele persoanei in cauza, probleme reale sau imaginare.
Oamenilor care nu au trecut niciodata printr-o experienta personala legata de depresie sau ganduri suicidare le este greu sa inteleaga cum ar putea cineva sa se simta atat de lipsit de speranta incat sa isi ia viata. Ideea de sinucidere nu apare niciodata brusc, cei care ajung sa se gandeasca la sinucidere parcurg de regula un drum lung de depresie si disperare, adeseori invizibil sau subapreciat de catre ceilalti. Multe persoane care sufera de depresie severa stiu sa isi ascunda bine emotiile si sa pretinda fata de cei din jur ca totul este in ordine.

Una dintre caracteristicile depresiei este sunt elementele de gandire irationala. Cei care gandesc asa pun accentul pe aspecte minore din viata lor, transforma in catastrofe intamplari negative marunte, devin coplesiti de sentimente de vina si de imposibilitatea de a schimba ceva.
Sa nu uitam insa ca atunci cand cand gandim ca nimic nu ne mai poate fi de ajutor nu gandim noi ci gandeste depresia in locul nostru. Ajutorul este posibil iar medicatia, psihoterapia sau o combinatie a celor doua reduc senzatia de lipsa de perspectiva si speranta.

Odata cu continuarea terapiei (medicamentoasa si a psihoterapiei) gandurile legate de sinucidere incep sa scada treptat pana la disparitia lor. Persoana care a trait aceste momente dupa un interval mai mare de timp (dupa un an de exemplu) poate sa recunoasca irationalitatea lor.

Amalia Lungu
psiholog
ingerasulluptator
Postat pe 23 Iunie 2012 23:16
Q... si eu cred ca astea's chestii minore... ! cu toate ca poate exista. dar la ce ai spus tu in legatura cu cazurile terminale. azi, nici asta nu mai e un motiv. nu spun ca in toate cazurile... ! azi exista metode sau altfel de metode, ca ieri. si in legatura cu durerile. in urma cu trei luni, s-a prapadit prietenul de viata a unei rude de-a noastre, nepoata lui Suzi. un baiat cat un bivol. la el a fost ceva ciudat, asa cum a fost si in viata. cu toate ca stia pe undeva ca nu mai are sanse... nu s-a manifestat de loc ca se teme sau ca ar vrea sa se sinicida. poate ca isi zicea: durerile mi le aranjeaza astia cu morfina... de ce sa ma sinucid... mai bine ma bucur inca de viata si ca o vad pe iubita mea !!! cred, ca eu nu l-am vazut in perioada asta, era departe si nici el nu prea vroia musafiri. nici macar la testament nu s-a gandit. asa ca si in cazuri din astea terminale... depinde de om la om, ca si in celelalte. aici multi vorbesc de cancer ca de o boala cronica... multe cazuri terminale s-au rezolvat cu bine. dar am auzit si de cazuri stupide care au facut pe unii sa se sinucida. unul, a primit acasa rezultatul unei analize in care se scria in termeni medicali, cum a iesit analiza. el n-a inteles si s-a dus in gradina si s-a spanzurat ! acum e proces ca de ce i s-a trimis asa ceva acasa prin posta... dar cazul, tot stupid ramane.
barboneli
Postat pe 23 Iunie 2012 23:29
cancerul chiar e o boala ...cronica. Vorbeam de cazuri terminale, in care nici morfina nu ajuta, nu mai ajuta nimic: si atunci, pentru ce? Problema nu e prezentul, ci viitorul: sa astepte, ce? Ce mai poate sustine psihic omul ala?
Dar, asa cum am spus, vorbesc din perspectiva nepotrivita. Poate ca ajunge sa se bucure in fiecare clipa ca inca doare. Ca inca simte. Poate e si asta o bucurie, la un moment dat.
quasaria
Postat pe 23 Iunie 2012 23:42
n-as zice ca le-a dat o satisfactie mai mare. scopul lui era sa nu ajunga dupa gratii. ca pana la urma tot acolo ajunge, e altceva. desi cred ca o sa-l scoata intr-un fel si chiar o sa-i curete si cazierul!
meciul oricum nu s-a incheiat!
oricum interesanta a fost ipocrizia, fara limite, de pe marginea subiectului. ponta se duce sa-l vada ce face, dupa ce el l-a lasat in cusca leilor fara aparare. basescu si-a exprimat regretul... el care a vrut sa-l elimine din viata politica si nu numai atat.
si multi altii care pana acum dadeau in sus si in jos cu el de pamant, toti s-au trezit sa-l pupincureasca, care pe unde mai apuca.
nu mi-a placut niciodata aroganta lui, dar comparativ cu altii a fost mult prea OM. si multi au avut de invatat de la el. inclusiv tot pdl-ul... cand era in ultima lui campanie dadea in sus si in jos cu scolile pe care le-a facut si cu salile de sport... iaca, pdl-ul i-a dus stindardul mai departe cu salile de sport si cu bazine de inot si partii de schi...
si cu asta ma opresc. ca si asa am scris prea mult pe topicul papagalului
heartbit
Postat pe 23 Iunie 2012 23:51
stiu eu ce sa zic... de la oameni din astia nu ma astept sa se sinucida... ! astia trebuie pusi la zid ! "nu trageti tovarasi... nu trageti"... sa nu ajute cu nimic ! prea mult rau au facut. parerea mea.
barboneli
Postat pe 24 Iunie 2012 00:01
bit, un om, orice om, nu tb. sa fie vinator pentru asta, daca vrea sa se impuste, se impusca in cap. Nu pe la jugulara, si pe la tiroida, da' asa, mai pe linga.
Mi se pare de o scenaristica dezgustatoare, dar ... Romania.

Si pentru ce sa fie pupat in cour pt asta? Viata ta, go planet! Ce, poate sa spuna altcineva daca tu sa ti-o traiesti sau nu?!?!
Eu am avut un lover boy din asta - pina la urma a renuntat, dupa ce i-am zis ca ii respect deciziile: do it. Iar daca nu ar fi renuntat ar fi fost fix acelasi lucru: nu e pina la urma nimeni, absolut nimeni altcineva responsabil cit timp ideea ii apartine, si initiativa ii apartine, si el apasa pe tragaci .
quasaria
Postat pe 24 Iunie 2012 00:18
Haidi bre, ca-i prea bine ticluita povestioara asta cu impuscatu pe langa......de cand tot face repetitii la vanatoare n-o nimerit niciodata o cioara,o tras tot in ceva mare.
Laaasa ca stiu eu cum e cu dioptriile, te uiti la om ,ii frumos ca maru' copt si in interior (la creier)ii putred.....si cam numa de astia isi fac aparitia in politica....asta findca sunt multi care isi fac singuri hainele,se pricep si le croieste si altor-a....daaaa, mai mult, au si bucatari specialisti care ii hraneste bine ,cosmeticieni la discretie si le pudreaza nasu si ochii si ne ia noua fetele
...si ca sa te impusti in locu cela din prima, tre sa ai sange rece si asta, fara martori oculari....ii cusuta cu ata alba toata povestea.
Asteptam "scrierile" literare din sfera inchisa->luceafar3. X_X
Fss_ssu
Postat pe 24 Iunie 2012 14:50

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
femeia dupa 40 ani,teama de 41......45,menopauza 100 De la: micabis 11 Iunie 2009 20:58
cea mai buna metoda de a gestiona.... un stalker? 198 De la: quasaria 11 Ianuarie 2014 17:42
comportament uman 6 De la: cricat 11 Aprilie 2011 23:37
Ce ne facem cu obsedatii de pe acest forum? 103 De la: tutankhamon 1 Octombrie 2009 13:16
va rog sa ma ajutati:( 11 De la: garbo_9056 22 Noiembrie 2012 19:14
Setari Cookie-uri