Un document cutremur�tor al bisericii ortodoxe grecești

Dan Stanescu
26 oct. 2011
Un document extraordinar de puternic, care mie mi-a taiat rasuflarea, fara exagerare. Mai ales ca este un document oficial. L-am primit de la prietenul nostru, calugarul de la Manastirea Partos. Mesajul de mai jos a fost trimis de catre Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe a Greciei. Fiecare grec a primit o scrisoare cu acest mesaj. N-am vazut niciodata o dovada de atitudine mai impresionanta si mai fara echivoc. O atitudine atat de intransigenta si directa, care sa vina din partea bisericii.
Pe langa acest mesaj, atentie!!!! Biserica Greaca a decis ca se va separa financiar de Stat si ca nu mai doreste sa depinda de acesta.
Danion Vasile.

Enciclic� a Sf�ntului Sinod al Bisericii Greciei "C�TRE POPOR"

"C�TRE POPOR"
enciclic� a Sf�ntului Sinod al Bisericii Greciei
Ierarhia Bisericii Greciei, care s-a �ntrunit �n �edin�� ordinar� pe 5-8 octombrie 2010, simte nevoia s� se adreseze cre�tinilor s�i, poporului lui Dumnezeu, dar �i fiec�rui om bine inten�ionat, pentru a vorbi pe limba adev�rului �i a dragostei.
Zilele pe care le tr�im sunt grele �i critice. Trecem ca �ar� printr-o criz� economic� cumplit� care creeaz� multora nesiguran�� �i team�. Nu �tim ce ne a�teapt� �n ziua de m�ine. �ara noastr� se pare c� nu mai este liber�, ci �n fapt este administrat� de creditorii no�tri. �tim c� mul�i dintre voi a�tepta�i de la Biserica ce v� p�store�te s� vorbeasc� �i s� ia pozi�ie asupra evenimentelor la care suntem martori.
Este adev�rat c� ceea ce se �nt�mpl� �n patria noastr� este inedit �i cutremur�tor. Criza duhovniceasc�, social� �i economic� merge m�n� �n m�n� cu r�sturnarea �ntregii firi. Este vorba de �ncercarea dezr�d�cin�rii �i distrugerii temeiurilor multor tradi�ii care p�n� acum erau considerate de la sine �n�elese pentru via�a din spa�iul nostru. Din punct de vedere social se opereaz� o r�sturnare a datelor �i a drepturilor, desigur cu un argument evident: m�surile acestea le cer creditorii no�tri. Declar�m de aceea c� suntem o �ar� sub ocupa�ie �i c� execut�m poruncile conduc�torilor-debitorilor no�tri. �ntrebarea care se na�te este dac� solicit�rilor lor privesc doar chestiunile economice �i de asigur�ri sau vizeaz� �i fizionomia duhovniceasc� �i cultural� a patriei noastre.
�n fa�a acestei situa�ii orice om ra�ional se �ntreab�: de ce nu am luat mai devreme toate aceste m�suri drastice, care ast�zi sunt caracterizate drept necesare. De ce nu am schimbat la timpul lor toate aceste patogenii ale societ��ii �i ale economiei pe care azi le realiz�m �n un mod brutal? Persoanele de pe scena politic� din �ara noastr� sunt, de decenii, aceia�i. Cum au socotit atunci costul politic, �tiind c� conduc �ara la catastrof�, iar azi ei se simt �n siguran��, pentru c� ac�ioneaz� de pe pozi�ia celor care dau porunci? Au loc r�sturn�ri radicale pentru care alt�dat� se revolta �ntreaga Grecie, iar azi ele se impun aproape f�r� �mpotriviri.
Criza noastr� economic�, �n cuvinte foarte simple, se datoreaz� diferen�ei dintre produc�ie �i consum. �ntre ritmul lent al produc�iei pe care �l atingem �i nivelul ridicat de via�� cu care ne-am �nv��at s� tr�im. C�nd ceea ce se consum� este mult mai mare dec�t ceea ce se produce, atunci balan�a economic� �nclin� spre partea cheltuielilor. �ara noastr�, pentru a face fa��, este nevoit� s� se �mprumute cu speran�a c� balan�a perturbat� se va reechilibra. Atunci c�nd �ns� nu se �nt�mpl� acest lucru �i debitorii cer returnarea �mprumuturilor plus dob�nd�, se ajunge la criz� �i la faliment. Criza economic� care chinuie �i domin� �ara noastr� nu este �ns� dec�t v�rful iceberg-ului. Este urmarea �i rodul unei alte crize, a celei duhovnice�ti. Dispropor�ia dintre produc�ie �i consum prezint� �ns� nu doar o dimensiune economic�, ci �n primul r�nd este un fapt duhovnicesc. Este indiciul crizei duhovnice�ti, care prive�te at�t conducerea ��rii, c�t �i poporul. O conducere care nu a putut s� aib� o atitudine responsabil� fa�� de popor, care nu a putut sau nu a vrut s� vorbeasc� pe limba adev�rului, care a promovat modele eronate, care a cultivat rela�iile clientelare, numai �i numai pentru c� a avut ca scop de�inerea puterii. O conducere care �n practic� se v�de�te c� a subminat interesele reale ale ��rii �i ale poporului.
�i pe de alt� parte, un popor, adic� noi, care ne-am purtat iresponsabil. Ne-am l�sat prad� bun�st�rii, �mbog��irii facile �i traiului bun, ne-am dedat c�tigului u�or �i �n�el�ciunii. Nu ne-am pus problema adev�rului lucrurilor. Revendicarea arbitrar� a drepturilor de c�tre bresle �i grupuri sociale, cu o des�v�r�it� nep�sare fa�� de coeziunea social�, au contribuit �n mare m�sur� la situa�ia de ast�zi.
Esen�a crizei duhovnice�ti este absen�a sensului vie�ii �i �ncarcerarea omului �n prezentul rectiliniu, adic� �n instinctul lui egoist. Un prezent f�r� viitor, f�r� perspectiv�. Un prezent condamnat la plictis �i monotonie. Via�a a devenit un interval de timp �ntre dou� date, a na�terii �i a �ngrop�rii, cu un interval necunoscut �ntre ele.
�ntr-o asemenea perspectiv�, de�ert�ciunea se ia la �ntrecere cu ira�ionalul �i lupta o c�tig� totdeauna tragicul. C�nd te adresezi tinerilor �i �i �ntrebi: "de ce iei droguri, fiule?" �i ��i r�spund: "spune�i-mi dumneavoastr� de ce s� nu iau? Nu sper nimic, nu a�tept nimic, singura mea bucurie este atunci c�nd �nfig injec�ia �i c�l�toresc (�n alte lumi)"; sau atunci c�nd atragi aten�ia unui t�n�r c� lu�nd droguri va muri, iar el ��i r�spunde cu un z�mbet tragic: "nu �n�elege�i c� eu iau droguri, ca s� tr�iesc", atunci �n�elegi c�t de incredibil de adev�rate �i de potrivite �n tragismul lor sunt cuvintele de mai sus. �n loc deci de sens al vie�ii noi am urm�rit bun�starea, traiul bun, puterea economic�. C�nd �ns� nu exist� alt� perspectiv� de via�� �n afar� de consum, c�nd puterea economic� �i demonstrarea ei ostentativ� devine singurul mod al recunoa�terii sociale, atunci diferen�ierea de restul lumii este singurul drum de via��, pentru c� altfel,dac� nu e�ti imoral, e�ti prost. A�a au g�ndit �i au f�ptuit mul�i, a�a am ajuns la diferen�ierea �i de putere, dar �i de pozi�ie �n poporul nostru. �ntrebarea - dilema lui Dostoievski "libertate sau fericire?" o tr�im �n tot tragicul ei. Am ales bun�starea contraf�cut� �i am pierdut Libertatea persoanei noastre, am pierdut Libertatea ��rii noastre. Ast�zi omul �n mod justificat tremur� mai degrab� "oare nu cumva i se vor mic�ora veniturile?", dar nu se nelini�te�te pentru deficien�ele educa�iei care �i privesc pe copiii s�i �i nu se �ngrijoreaz� de �njosirea persoanei umane. Aceasta deci este esen�a adev�ratei crize �i sursa crizei economice pe care at�t de nemilos o exploateaz� actualii "negustori de popoare".
�n Sinodul Ierarhiei, noi, p�rin�ii vo�tri duhovnice�ti, ne-am f�cut autocritica, am dorit s� ne confrunt�m cu responsabilit��ile noastre �i s� cercet�m care este partea noastr� de vin� �n prezenta criz�. �tim c� uneori v-am m�hnit, v-am smintit chiar. Nu am reac�ionat direct �i la momentul potrivit fa�� de atitudini care v-au r�nit. Negustorii distrugerii rela�iei dintre popor �i Biserica sa care �l p�store�te au exploatat �ndeajuns �i �n mod pragmatic scandalurile fabricate �i au �ncercat s� destrame �ncrederea dumneavoastr� �n Biseric�.
Dorim s� v� spunem c� Biserica are antidotul consumului ca mod de via�� �i acesta este asceza. �i dac� consumul este sf�r�itul, pentru c� este o via�� f�r� sens, asceza este drumul, pentru c� conduce la o via�� cu sens. Asceza nu este privarea de pl�cere, ci �mbog��irea vie�ii cu sens. Este antrenamentul sportivului care �l conduce la competi�ie �i la medalie, iar aceast� medalie este via�a care biruie�te moartea, via�a care se �mbog��e�te cu dragoste. Asceza este drumul libert��ii, �mpotriva sclaviei inutilului care ast�zi ne �njose�te.
Ne nelini�te�te situa�ia Educa�iei noastre, pentru c� sistemul educa�ional actual se raporteaz� la elev nu ca la o persoan�, ci ca la un calculator electronic �i singurul lucru pe care �l face este s� �l "�ncarce" cu materie, neinteres�ndu-se de �ntreaga sa personalitate �i de aceea copiii no�tri cu �ndrept��ire se �mpotrivesc. De aceea suntem nelini�ti�i �n privin�a proiectului Noului Liceu care se preg�te�te. Manualele �colare se scriu, �ntr-adev�r, cu r�spunderea guvernului, dar con�inutul lor �l vizeaz� �i pe ultimul cet��ean grec, care a�teapt� de la Biserica sa s� �i fac� cunoscut cu putere �i glasul s�u smerit.
�n�elegem c� toate parohiile noastre trebuie s� devin� spa�ii ospitaliere pentru tinerii no�tri, a�a cum sunt deja destule dintre ele, �n care mul�i tineri g�sesc refugiu �n c�utarea lor dup� sens �i speran��.
�tim c� cere�i de la noi, p�storii vo�tri, o Biseric� eroic�, cu vigoare, care s� aib� cuv�nt profetic, cuv�nt pentru t�n�rul contemporan, nu o Biseric� secularizat�, ci una sfin�it� �i sfin�itoare, o Biseric� liber� �i care s� p�storeasc� cu putere. O Biseric� care nu se teme s� ia pozi�ie fa�� de sistemul viclean al acestei lumi, indiferent dac� �mpotrivirea conduce la prigoan� �i martiriu.
Biserica este singurul organism care poate s� stea nemijlocit al�turi de om �i s� �l sprijine. Biseric� �ns� suntem cu to�ii �i aceasta este puterea noastr� �i puterea ei. La unitatea dintre p�stori �i popor �intesc negustorii de popoare �i �ncearc� s� o submineze. Ei �tiu c� dac� vor "pierde" p�storul, cu u�urin�� se vor risipi oile �i le vor supune. Istoria ne �nva�� c� acolo unde Dumnezeu a fost luptat, scopul final era omul �i �njosirea lui. �ntruparea lui Dumnezeu este cea mai mare recunoa�tere a persoanei umane. Biserica nu se opune guvern�rii, ci acelora care exploat�nd guvernarea �i ascunz�ndu-se �n spatele puterii lucreaz� s� v� priveze de speran��. Aduce�i-v� aminte c� pentru mul�i speciali�ti �n economie, prezenta criz� este fabricat�, este o criz� care urm�re�te controlul mondial de c�tre puteri care nu sunt iubitoare de oameni.
Biserica lui Hristos are cuv�nt pentru actuala situa�ie, pentru c� nu a �ncetat s� fie �i trup al lumii, parte a istoriei. Nu poate s� �ng�duie nici nu fel de nedreptate, dar este datoare s� arate disponibilitate pentru m�rturisire �i martiriu. �tim c� oamenii de l�ng� noi sufer� de foame, se afl� �n s�r�cie, se sufoc� economic, dezn�dejdea de multe ori st�p�ne�te inima lor. Cunoa�tem acest lucru, pentru c� prima lor oprire �n c�utarea speran�ei este Biserica din zona lor, parohia lor. Scopul �i lupta noastr� este ca fiecare parohie s� devin� centrul de unde activitatea pastoral� a bisericii locale s� �mbr��i�eze �ntreaga societate local� respectiv�.
Decizia noastr� este s� cre�m un observator al problemelor sociale cu scopul de a urm�ri �ndeaproape �i de a pre�nt�mpina metodic problemele pe care le creeaz� prezenta criz�. Scopul nostru este s� dezvolt�m lucrarea de asisten�� social� a fiec�rei parohii, �n a�a fel �nc�t s� nu mai existe nici m�car un om care s� nu aib� o farfurie de m�ncare. Cunoa�te�i �i dumneavoastr� c� �n aceast� privin�� Biserica realizeaz� o lucrare uria��. Cunoa�te�i acest lucru, pentru c� mul�i dintre dumneavoastr� sprijini�i voluntar acest efort al parohiei voastre �i �l sus�ine�i economic. V� chem�m s� sta�i aproape fiecare de parohia voastr�, ca s� ne confrunt�m �mpreun� cu aceste momente grele.
Poporul nostru a trecut �i alt� dat� prin s�r�cie �i foame, dar a �ndurat �i a biruit, pentru c� atunci avea perspective. Noi to�i putem s� ajut�m pe unul �i unul pe mul�i. Dumnezeu nu ne-a dat duh de fric�, ci de putere �i de dragoste. Cu acest duh, aduna�i-va �n jurul marii noastre familii, Biserica, sco��nd la iveal� gre�elile noastre, c�ut�nd sensul vie�ii �n dragoste, vom ie�i din acest ceas greu.
Ierarhia Bisericii Greciei
Bucovu
Postat pe 27 Septembrie 2011 08:56
"libertate sau fericire?"

si...si....
Axl_22
Postat pe 27 Septembrie 2011 09:00
asa tataitza, si ce e cu asta?
ti-a taiat respiratia ca... pentru.... cu ce...?
se trezira si grecii poporul lui Dumnezeu? de cand ... ??? eu stiam ca poporul lui Dumnezeu sunt evreii, poporul ales...!?!
ce-i drept, intr-un sens mai apropiat de noul testament, cica poporul lui Dumnezeu ar fi toti crestinii!!!! deci de unde pana unde se irijeaza grecul ala, cu sinodul lui cu tot, in poporul lui Dumnezeu???
sau, acum cand ii bate criza la popou, hai s-o dam cu duhovnicia? io zic nu le mai plangi de mila si nu il crede pe grec nici cand iti face daruri, ca au destule insule de vandut .. asa cum au mai vandut ... si inca 50 de ani de aici inainte ... tot sa vanda! sa-si acopere si lipsa de productzie si dorintza de consum... si lenea care-i guverneaza de la mic la mare ...!
pana una alta, da-mi voie sa ma indoiesc ca a scris sinodul scrisori pentru fiecare grec!!! si chiar daca le-a scris ... nu prea ii vad sa aiba timp sa le citeasca, ca nu-si strica ei programul de odihna cu astfel de lecturi de propaganda bisericeasca

oricum asta e maxima si-mi place enorm : "L-am primit de la prietenul nostru, calugarul de la Manastirea Partos."
prin simpatie deduc ca manastirea aia are un singur calugar iar si ala n-are alta treaba decat trimisul scrisorilor peste granita!
buna, buna rau asta!
mai ai?
alfheim
Postat pe 27 Septembrie 2011 11:04
mie-mi place ca pentru toti balmajeala aia e "Un document extraordinar de puternic, care mie mi-a taiat rasuflarea, fara exagerare."
C/P - ul sa traiasca! Nu mai conteaza ca, in realitate, "mesajul" ala e de fapt de un fariseism greu de egalat.

Da' vaz ca nenea a calatorit in viitor. Star trek, nene, nu alta!
Thor_again
Postat pe 27 Septembrie 2011 11:35
OF topic ...
Thor .. vreau sa te rog ceva .. profesional ..
cricat
Postat pe 27 Septembrie 2011 11:44
si cine te opreste?
"profesional"???
Thor_again
Postat pe 27 Septembrie 2011 11:47
DA... bine
lasa
in vazul lumii asa ..

da .. profesional .
cricat
Postat pe 27 Septembrie 2011 11:47
ladyDY
Postat pe 27 Septembrie 2011 11:49
no hai ca tz-am deschis poarta, grabeste-te, ca peste cinci minutzi o inchid.
Thor_again
Postat pe 27 Septembrie 2011 11:51
cricat
Postat pe 27 Septembrie 2011 11:53

ca deaia se zice..:"daca n-ai un batran cumpara-ti"..
roby_cado
Postat pe 27 Septembrie 2011 13:05
nenea Thor, curat balmajeshte omul acolo... dar deh, daca el atat poate, sa vada "minunea" acolo in docomentul cela, oare ce s-avem noi cu dansul...
amu deh, probabil ca nu mai dau grecoteii zeciuiala corespunzatoare la biserici si manastiri ... si scazandu-le venitul s-au gandit ca tre s-o dea cotita in guvern si guvernantzi, ca doar s-o intoarce poporul cu fatza catre preacinstitele si cuvioasele fetze hraparetze ...
subscriu la ideea de fariseism ... si chiar nu gasesc nimic cutremurator sau revelator in enciclica aia ...
asteptam la ceva cu adevarat demn de-o enciclica, atunci cand am vazut titlul... insa e doar o tanguiala jenanta... insa e dreptul lor sa-si schimbe blana ... punand ideea de sac pe coapse in loc de sutanele cu fire aurite ...!

si probabil ca tataitza s-a cutremurat, ca nu e in stare sa se uite in ograda proprie, c-asa sunt unii, e mai interesant ce e in curtea altuia, decat in propria ograda!
nu suntem mai breji ca grecoteii ... si chiar neimpresionant ce li se intampla!
de ei ma doare sufletul, dar de mine mi se rupe inima.... parca zicea cineva, candva ... pe undeva ...!
alfheim
Postat pe 27 Septembrie 2011 13:34
Document datat din 5-10 oct.2010...si dezvaluit numai in sept. 2011??? De ce asa tarziu? Si cu cat...sa contribuim?/ poate ..trece "cutremurul?"
dar cu documente ..sfinte..nu-i bine sa glumim...dar sunt sigur adevarate? ei ,dar ce conteaza parerea mea? Cine vrea crede,cine nu=Toma necredinciosul!
elisabeta_boia
Postat pe 27 Septembrie 2011 22:58
"necredinciosilor"......
ratuscaceaurata
Postat pe 30 Septembrie 2011 11:20
pazea... a iesit vuvuzeaua la atac ...
mac-mac ... ia pune tu biciul pe necredincisii astia ...
pai ce e de capu' lor acilea ei care este?
alfheim
Postat pe 30 Septembrie 2011 12:59
Offff da-i Doamne mintea Romanului a de pe urma.....
Cunosc manastirea de la Partos si stiu ce influente si relatii are in afara hotarelor tarii noastre... as fi curioasa sa stiu cati dintre voi o cunosc.....
Era si cazul ca biserica sa ia atitudine desi ma idoiesc ca rezultatul acestor scrisori va fi favorabil Greciei, repet Greciei ...cel putin deocamdata noi n-avem nici o treaba cu asta contrar a ceea ce au inteles unii pe aici.
Oricum e placut sa vezi ca cineva abordeaza criza dintr-un alt punct de vedere...
Multumim pentru impartasirea acestei scrisori.
mitzza
Postat pe 30 Septembrie 2011 23:11
E bine ca Biserica sa se separe de stat, atunci cand considera ca interesele credinciosilor ei sunt afectate de deciziile guvernului, iar separarea sa fie totala, adica sa nu mai accepte subventii de la acesta, ci sa conteze doar pe ajutorul si implicarea membrilor ei.

Mi-as dori ca si Biserica Ortodoxa Romana sa aiba o pozitie la fel de transanta,dar mi-e teama ca ierahii nostri nu sunt pregatiti sa renunte la privilegiile si subventiile primite de la stat,chiar daca asta inseamna deturnarea totala de la misiunea ei fata de popor.
Biiblic vorbind poporul lui Dumnezeu sunt toti crestinii, iar poporul ales evreii.
Biserica greaca se simte in primul rand responsabila fata de poporul pe care il pastoreste si de aceea se adreseaza direct lui. Dar criza e mult mai ampla si daca privim in gradina noastra, vom vedea ca si noi romanii, precum si majoritatea popoarelor europene, ne confruntam cu aceeasi criza spirituala, morala si, ca o consecinta, materiala.
charmelen
Postat pe 1 Octombrie 2011 11:38
...Pe cand urmeaza sa primeasca si romanii astfel de scrisori?? .Asta suna cam a propaganda bisriceasca! incearca biserica sa obtina puterea absoluta???... De parca n-ar detine-o! Nu le ajunge cat fura de la bietii oameni disperati de saracie! Si-au facut popii palate pe langa biserici abuzand de naivitatea oamenilor si vor putere absoluta!! Cand se vor trezi oameni si vor realiza ce escrocherii se fac pe baza credintei lor? Ex.. icoane facatoare de minuni-Ca icoana cu Maica Domnului care plange, si in realitate avea furtun in perete din care picura apa colorata- sau popi care deschid cartea? si nu mai spun cate! Eu am fost la manastirea Calui in Dolj cu multi ani in urma cand aveam probleme familiale, sa-mi deschida cartea si " preasfintitul " era de fapt un dezmatat ! Cum am aflat asta? Cu mine amai mers o fam. careia i se furase o suma mare de bani.Aceasta fam. avea un baiat care era la scoala de popi, intrat cu pile mari si pe plocoane ; care plocoane, constau inval. unei masini -se dadeau cheile unei masini in schimbul admiterii, plus pe parcursul scolii! Cand s-a dus respectivul sa duca plconul...(curcani si purcei de lapte, vin de calitate..etc ..pe care le ceruse "preasfintitul", dumnealui si mai multe fete luminate se aflau intr-un chef de ziua preotesei si a nimerit omul nostru pe la jumatatea petrecerii...L-au invitat cu ei la masa, ca deee... venise omul de la drum si incarcat... si ce sa vezi?? fetele lumuinate bete moarte, vorbeau de femei goale si jucau pe mese ca dezmatatii!.......Continui cu povestirea revenind la manastire: ajungem acolo, si cand vede omul cine era preasfintitul..... aluat-o innapoi.. scuipand in san, de parca vazuse pe dracul! Am ajuns la prea sfintitul si i-am spus pasul si mi-a ceru o mie de lei, care pe vremea aia erau bani! urmand sa trec pe acolo la fiecare 9 zile timp de 6 saptamani, cu ulei , zahar, gaina.....etc! ca-mi pastreaza fam.intreaga! Am fost asa cum mi-a spus si .. ce credeti?? M-am despartit de sot in mai putin de un an! iar "preasfintia" imi prezisese ca o sa fim o fam fericita! Disperarea si naivitatea am platit-o! De atunci, eu sunt D=zeul si biserica ! Daca am muncit, am avut ! nu mi-a dat biserica ! N-am furat, n-am omorat, sunt cinstita si nu ma duc sa dau bani nici macar pt pomelnic, pt ca stiu ca nu se citeste! - nici pentru acatiste!(am platit destule inainte si degeaba!)..Unde s-au dus banii pe care i-am platit? fara nici o chitanta?...unde sunt rezultatele?? In buzunarele vampirilor! N-avem nici guvern cinstit, nici biserica cinstita!! toti sunt pe ciolan si inavutire pe spinarea celo nevoiasi deveniti naivi din disperare! Asa ca......sa ma lase cu biserica si independenta pe care si-o pregateste! Cate crime si fara de legi s-au facut si la Vatican in secolele trecute?...putini stiu !(cei ce n-au citit).. Concluzie: totul e o propaganda !
didaina_yahoo_com
Postat pe 2 Octombrie 2011 04:26
Didaina..ai dreptate ca bunica-mea,D-zeu s-o ierte!Ea imi spune sa ma rog in padure la D-zeu,si nu in biserica la popi.. E ptr. a 2-a oara in viata mea cand aud astfel de pareri despre popi si biserica...
Oare sa deschizi un topic pe tema asta? Sa vaezi atunci pareri pro si contra,si-ti vine sa dai dreptate tuturora..
elisabeta_boia
Postat pe 2 Octombrie 2011 15:47
Vrem, nu vrem, la botez si la cununie mergem la biserica, indiferent ce parere avem despre biserica sau preoti. Oricum sa nu uitam ca se discuta despre biserica ortodoxa care nu are nici o legatura cu ce face sau nu face Vaticanul ;)
mitzza
Postat pe 2 Octombrie 2011 19:38
vrem..nu vrem..na asta-i buna....da cine te obliga?....si nu ne rugam la preoti....

iegzact ....
Axl_22
Postat pe 2 Octombrie 2011 19:46
Si la inmormantari tot cu preoti...doar ca ei raman afara!
elisabeta_boia
Postat pe 2 Octombrie 2011 21:40
sunt sarbita de propaganda bisericeasca.
il purtam pe Dumnezeu in suflet si de acolo vine puterea pentru a trece peste toate problemele noastre.
ma rog, acum chiar nu am chef sa caut cuvinte mari dar, cand am fost descumpanita am folosit vocea durerii mele si nu in biserica si chiar am avut un raspuns.
iar pentru BOR cu catedrala ei cu tot, ma lasi?
daca mor oameni de foame, daca sunt copii abandonati, daca..., daca..., credeti ca lor le pasa?
preainaltii, preacuratii, prea... n-au timp de noi si pentru noi - au ei alte prioritati.
asa ca ma lasa indiferenta orice CHESTIE din partea lor.
mitelia
Postat pe 3 Octombrie 2011 10:12
"sunt sarbita de propaganda bisericeasca."

bine ca nu esti slovenita, slavonita, turcita, musulmanita, bulgarita sau alte alea ..
sarbita e destul de bine inca! mai tarziu daca devii germanita o sa fie minunat chiar!!!
alfheim
Postat pe 3 Octombrie 2011 12:06
Uite la SCARBICIU de ser viciu!! Ce atent poti fii?!

La o unitatemilitara de aviatie,comandantul se intalneste cu preotul chemat sa tina slujba:
-Ce faceti,parinte,nu sunteti la slujba?
-Fiti pe pace,i-am trecut pe toti pe "PILOT AUTOMAT",sa se roage in gand pana vin,ca trebuie sa caut niste notite pentru ..predica!

elisabeta_boia
Postat pe 3 Octombrie 2011 14:42
sa stiti ca nu v-am uitat dar stau foarte prost cu internetul.....nu este semnal
ingerasulluptator
Postat pe 3 Octombrie 2011 16:11
dap, chiar eram ingrijorati
michelle_
Postat pe 3 Octombrie 2011 16:14
popa grecu` a zis el bine ce-a zis pana la un moment dat, iar la urma....la partea cu cotizatu` m-am dezumflat...ca un balon
m-am nimerit si eu odata, cu prilejul unei sarbatori, la o cheta facuta in biserica (care era plina ochi de plebe, deh, Sfanta sarbatoare) pentru a ajuta, cica, o famelie amarata (eu cred ca doua si a doua nu atat de amarata ). au trecut popa si dascalu` prin fata fiecarui credul...pardon, credincios, unul cu un castron si altul cu un lighean, din alea de-amesteca babele coliva si pilaful pentru juma` de sat in ele (exagerez un pic, dar nu-s departe de adevar) si sa nu credeti ca nu s-au umplut....dar la urma nu ne-a zis nimeni cat s-a adunat, asa cum mi s-ar fi parut normal !!!
oricum, asta e mizilic pe langa ce se intampla la toate nivelele ierarhice ale lupilor-pastori, de la popica pana la ministeriu! acolo se fac afaceri si mai "serioase"! ca de le-auzi, iti scuipi in san si strigi: piei, ghiavole!
carmen396
Postat pe 3 Octombrie 2011 16:23
Daca vrei sa slujesti pe Dumnezeu,,,trebuie sa te lepezi de cuvintele oamenilor,,,sa fii cinstit,,,sa nu profiti de nimeni si nici sa nu lasi pe altii sa profite de pe urma ta.Sa ai incredere in Dumnezeu..In incercari sa iti smeresti mintea ca sa nu simti durerea deznadejdii,,,sa nu ajungi la disperare....Oamenii iti vor pune piedici dar tu mereu sa te increzi in puterea lui Hristos..sa nu ii lasi pe altii sa bage frica in tine ca sa te opreasca din drum....sa ai mereu demnitate sa nu ii asculti pe preoti,,,pt ca majoritatea sunt lupi imbracati in blana de oaie....slujitorii lui satan care nu fac voia lui Dumnezeu si ii invata de crestini sa se lasa umiliti...pt ca satan vrea ca oamenii curati sa sufere...si ii inseala pe oamenii prin intermediul hainelor bisericesti....adica preoti lupi imbracati in blana de oaie adica in haine bisericesti
ingerasulluptator
Postat pe 3 Octombrie 2011 16:24
adica...da...

bre, da` nu mai deschideti si voi ferestrele p-acilisha sa iasa mirosul asta de tamuie?... tamiie....tamaie...
carmen396
Postat pe 3 Octombrie 2011 16:34

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
De ce oare la unii oameni nu le place sa vorbeasca despre Dumnezeu? 51 De la: vuvuzela 13 Iulie 2010 22:24
Ce-mi doresc acum? 159 De la: pik_nik 20 Decembrie 2009 09:14
As avea nevoie de un sfat! 6 De la: garbo028298 14 Iulie 2012 10:59
offf 8 De la: garbo017014 27 Iunie 2009 16:40
8MARTIE 2013 O ZI MARE -ZIUA FEMEILOR,A MAMEI SI COPILULUI-LA MULTI ANI! 5 De la: garbo_11724 9 Martie 2013 08:05
Setari Cookie-uri