Dializa fara aparat

Noua inventie a medicilor romani a fost premiata la Salonul de Inventica de la Geneva din 2010 si consta in folosirea propriului organism (peritoneul) in locul aparatului pentru dializa.

In urma cu un an, profesorul Alexandru Ciocalteu, de la Spitalul "Sfantul Ioan" din Bucuresti, impreuna cu doi tineri colaboratori, doctorii Cristina David si Alexandru Ionel Checherita, au inventat o noua metoda revolutionara de dializa, peritoneofiltrarea."In aceasta metoda este folosit peritoneul ca membrana de dializa, nemaifiind nevoie de aparat. Mai concret, dializa o face organismul ", a declarat, astazi, profesor doctor Alexandru Ciocalteu.Interventia echipei medicale consta in a produce "urina prin stoarcerea sangelui din vasele peritoneului". Medicii folosesc chirurgia laparoscopica pentru a produce hipertensiune in vasele din peritoneu care elimina urina fiziologic prin vezica urinara. Prin acest sistem sunt introduse laparoscopic doua microechipamente, unul pentru a produce urina, iar celalalt pentru a elimina lichidul prin vezica.

Inventia medicilor romani a fost recompensata cu medalia de aur la Salonul International de Inventii Geneva 2010."Nu am crezut ca aceasta inventie care ar reduce preturile de zece ori va astepta aproape un an sponsori pentru a incepe studiile. Poate ca inventia deranjeaza o afacere mondiala de peste 65 miliarde de euro tocmai prin scaderea preturilor de zece ori. O inventie premiata cu aur la Geneva, dar fata de care marile companii producatoare de rinichi artificiali si materiale de dializa nu arata interes deosebit. Este soarta multor inventii exceptionale ale cercetatorilor romani", a spus profesorul Ciocalteu."Studiile efectuate anunta un eveniment in lumea medicala, deoarece s-a dovedit ca peritoneofiltrarea este o metoda viabila care permite nu numai scaderea costurilor acestui tratament, dar si o imbunatatire evidenta a calitatii vietii bolnavilor din dializa", a adaugat profesorul Ciocalteu.In Romania exista aproape 10.000 de pacienti dializati pentru insuficienta renala cronica, iar costul terapiei acestor bolnavi - suportat de CNAS - depaseste o suta de milioane de euro pe an.
deep2w
Postat pe 24 Mai 2011 22:43

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
E STRIGATOR LA CER 36 De la: babycryss 13 Octombrie 2010 21:46
Psoriazis 28 De la: garbo_446242 14 Iulie 2017 16:22
Durere incheietura 4 De la: garbo_385843 17 Octombrie 2017 00:08
vitamina b17 amigdalin 4 De la: aldearux 13 Aprilie 2011 20:57
Buna ziua!Ma numesc Paula si am 29 de ani de 2 ani ma confrunt cu o anxietate si nu știu cum sa mai scap de ea.mai noi simt si nod in gât .am fost la fizioterapeuți ,psihologi nici un rezultat. 1 De la: garbo_496929 4 Februarie 2019 16:20
Setari Cookie-uri