Te rupi de traditie, te rupi de familie?

Ne nastem intr-o familie, o cultura care, in primul rand, isi urmareste conceptele si traditia. Interculturalizarea schimba multe destine. Multi se trezesc in dilema: familie (traditie) sau modern. Un aspect ma preocupa de ceva timp, pentru ca mediul in care am crescut eu invata un respect neconditionat pentru parinti. Buni sau rai, parintii te cresc, deci ai obligatia de a-i respecta, iubi, asculta. De a le urma sugestiile.Parintii te pot altoi (cand li se pare), pentru ca "unde bate mama, creste". Or, studiind didactica si psihologia, culegand prin lecturi si, mai ales, urmarind viata, am ajuns la concluzia ca dragostea si respectul nu se impune, ci se castiga. Pornid de la aceste idei, intru deseori in conflict cu familia pentru modul cum imi educ copiii. Destul de mult timp am luptat sa le impartasesc si lor ideile mele, dar nu prind radacina. Si, de la o vreme, parca, ma simt eu dezradacinata, pentru ca nu ma mai regasesc in mediul in care am crescut. Tot mai mult ma gandesc sa imi urmez drumul si sa nu mai caut spre radacini. Dar nici dezradacinarea nu e usoara.


P.S. Scuze daca m-am mai impiedicat in vreo litera. Chiar daca am invatat grafia si punctuatia, lexicul format dincolo de hotarele Romaniei isi spune cuvantul.
Juna
Postat pe 26 Aprilie 2011 18:56
vazut-ai Mildred Pierce,Juno?
no,sa-l vezi.
e executat dincolo de hotarele Romaniei ,deci poate te vei raporta mai bine la conceptele si traditiile expuse,desi-s way back,in the '60.
precizilla
Postat pe 26 Aprilie 2011 19:05
Juna, doar in societatile subdezvoltate exista CASTE imuabile - in rest, indiferent in ce familie te nasti, esti liber sa te dezvolti, sa evoluezi in ce directie ti se potriveste tie, ca individ.
quasaria
Postat pe 26 Aprilie 2011 19:13
mie nu prea-mi suna bine aia cu "Parintii te pot altoi (cand li se pare)". Da, probabil ca pot, dar asta nu inseamna ca au si acest "drept". O spun chiar daca mi-am altoit si eu copiii de vreo doua ori in viata. Si cand spun "de vreo doua ori", exact asta inseamna.
Thor_again
Postat pe 26 Aprilie 2011 19:15
eu n-am altoit-o p fie-mea niciodata, si am invatat-o ca INDIFERENT cine o loveste, sa loveasca inapoi. De doua ori, daca se poate.
Chiar daca aia care ar lovi prima as fi eu.
quasaria
Postat pe 26 Aprilie 2011 19:19
in ce sens intri in conflict ?
Freya__
Postat pe 26 Aprilie 2011 19:20
Q, nu comentez. Sunt situatii si situatii
Thor_again
Postat pe 26 Aprilie 2011 19:21
bre...
ne-am adunat toti aia de la akikai acilea?!
precizilla
Postat pe 26 Aprilie 2011 19:21
noup.
lipsesc Anakinu si reloada. da' ce-i akikaiu' ala?
Thor_again
Postat pe 26 Aprilie 2011 19:23
stiu ca sint situatii si situatii. In niste situatii de genul asta mi-o luam eu cind eram mica - tot in niste situatii din astea am auzit "eu te-am facut, eu te omor". Si in niste situatii oarecum recente mi-a spus aia de m-a facut ca decit sa moara ea mai bine mor eu. Wishful thinking, desigur... am asigurat-o ca asta nu se va intimpla.

Asa ca daca imi ia vreodata genetica sau al de sus, care o fi el, mintile, i-amd at unda verde lui fie-mea de pe acum sa n-aiba nici un fel de retineri.
quasaria
Postat pe 26 Aprilie 2011 19:26
uuuuu...nasty ,Q!

thorele,lasa mistocareala ca nush cum dreaq se scrie.
e aia de la romanii are talent,bre..
precizilla
Postat pe 26 Aprilie 2011 19:30
aha, deci e cu manele si cersheala; nu, mersi, preci
Thor_again
Postat pe 26 Aprilie 2011 19:35
vorbim impreuna si ne intelegem separat,thorele?
ca io ziceam de grupu' ala practicator de arte martiale...
precizilla
Postat pe 26 Aprilie 2011 19:38
preci, si io ziceam de TOATA emisiunea aia. sau de emisiune, in intregul ei. ma rog, nu e manea, e o manelarie... tot p-acolo
iar cersheala s-a dovedit cand s-a dat castigatoru'... chiar daca nu m-am uitat la chestia aia, am inteles ca ar fi trebuit sa se aprecieze talentul, nu sa se scoata mila la interval
Thor_again
Postat pe 26 Aprilie 2011 19:41
crez ca nu s-a uitat la emisiune

Q, nu esti singura care a traiit placeri d-astea...bine, nu chiar asa, da ...
Freya__
Postat pe 26 Aprilie 2011 19:42
deci,buei...deci io faceam si io o analogie d'aia metaforicli spiching,ce panamea?!
emisiunea o comentez pe halt toapic,daca vrei...
precizilla
Postat pe 26 Aprilie 2011 19:47
mda... abia asteptam sa intervina cineva cu predici crestinesti despre inradacinare la loc....
quasaria
Postat pe 26 Aprilie 2011 19:57
De la: Thor_again, la data 2011-04-26 19:15:57mie nu prea-mi suna bine aia cu "Parintii te pot altoi (cand li se pare)". Da, probabil ca pot, dar asta nu inseamna ca au si acest "drept". O spun chiar daca mi-am altoit si eu copiii de vreo doua ori in viata. Si cand spun "de vreo doua ori", exact asta inseamna.


Altoiala nu e cel mai rau lucru ce i se poate intampla unui copil. Ca daca el stie ca a gresit, nu se supara prea tare ca este "educat" (pedepsit) in felul asta. Violenta verbala, presiunea morala e mai cumplita. Supunerea copilului...taierea aripii... sunt unele lucruri mai periculoase pentru formarea unei personalitati.
Dar cand celalalt (ceilalti)nu intelege, cand isi pastreaza mentalitatea arhaica... inseamna ca trebuie sa tai de la radacina?
Juna
Postat pe 26 Aprilie 2011 19:57
Juna, pe principiul asta, nici nevasta nu se supara ca ii altoiesti vreuna, ca doar stie ca a gresit, nici barbatul n-ar trebui sa se supere ca isi ia vreun polonic in freza, ca doar mai greseste... si nici daca imi taie vreunul calea cu masina n-ar trebui sa se supere cind cobor cu cricul la el. Sa continui exemplele - cum ar trebui procedat, dupa logica asta, cu toti oamenii din jur?
Si daca nu procedam asa cu ceilalti - cu copiii nostri de ce ne-am permite?! Nu sint tot oameni?Functioneaza doar criteriul ca sint mici si nu ne pot lovi inapoi?
quasaria
Postat pe 26 Aprilie 2011 20:02
De la: quasaria, la data 2011-04-26 19:19:42eu n-am altoit-o p fie-mea niciodata, si am invatat-o ca INDIFERENT cine o loveste, sa loveasca inapoi. De doua ori, daca se poate.
Chiar daca aia care ar lovi prima as fi eu.


Eu am fost ca ai mei la inceput. Adica am folosit forta. Am lovit. Pana la un punct. Pana am inteles ca pierd dragostea copilului si ca incepuse sa ii fie frica. Mi-au trebuit ani sa ii recastig increderea, dar am reusit. Acum suntem aliati impotriva celorlalti. Dar cand nu sunt eu ca sa il apar, primeste lovituri morale din toate partile. De aceea spuneam ca e timpul sa tai de la radacina.
Juna
Postat pe 26 Aprilie 2011 20:05
De la: quasaria, la data 2011-04-26 20:02:33Juna, pe principiul asta, nici nevasta nu se supara ca ii altoiesti vreuna, ca doar stie ca a gresit, nici barbatul n-ar trebui sa se supere ca isi ia vreun polonic in freza, ca doar mai greseste... si nici daca imi taie vreunul calea cu masina n-ar trebui sa se supere cind cobor cu cricul la el. Sa continui exemplele - cum ar trebui procedat, dupa logica asta, cu toti oamenii din jur?
Si daca nu procedam asa cu ceilalti - cu copiii nostri de ce ne-am permite?! Nu sint tot oameni?Functioneaza doar criteriul ca sint mici si nu ne pot lovi inapoi?


Stiu ca ai dreptate. Vorbeam din punctul meu de vedere ca fost copil. Nu m-am suparat niciodata pe mama. Chiar am iubit-o mult. Si imi era mila de ea cand nu stia cum sa se abtina si imi dadea cate o palma. Si preferam palma decat sa o vad dezamagita de greselile mele.
Juna
Postat pe 26 Aprilie 2011 20:07
...ca sa nu mai spunem de sechelele cu care-i cadorisim de mici,Q...

Juna...
instinctul tau a fost mai puternic decat traditia si familia din moment ce ai renuntat la tratamentul abuziv asupra copilului,nu?
atunci?
care-i shpilu',ca nu inteleg?
precizilla
Postat pe 26 Aprilie 2011 20:08
am avut experiente diferite... inverse, chiar. Ma durea fix in pix cit sint de dezamagiti - si, cind am putut sa ma apar, i-am avertizat sa se astepte sa pleznesc inapoi. Asa ca au renuntat la sportul asta.

N-am sa comentez cum am ajuns aici - dar imi mentin parerea ca, daca vreodata ajung cu fie-mea in situatia asta, e indreptatita si chiar eu o educ, de acum, sa se apere singura. Fizic sau psihic...
quasaria
Postat pe 26 Aprilie 2011 20:12
Q,ma ingrijorezi....
mi se pare mie sau pe tine te paraseste instinctu' de supravietuire?!
anyway,cand ai timp si chef - pune okiu' si vezi Mildred Pierce ala. toate cele 5 episoade.
precizilla
Postat pe 26 Aprilie 2011 20:17
m-am reprodus, acu'gata... transfer instinctul de supravietuire la next generation....
Nu ca next generation ar fi in deficit....

tx - o sa il vad.
quasaria
Postat pe 26 Aprilie 2011 20:21
De la: precizilla, la data 2011-04-26 20:08:55...ca sa nu mai spunem de sechelele cu care-i cadorisim de mici,Q...

Juna...
instinctul tau a fost mai puternic decat traditia si familia din moment ce ai renuntat la tratamentul abuziv asupra copilului,nu?
atunci?
care-i shpilu',ca nu inteleg?


M-am rupt de traditia familei, dar haul dintre mine si ei creste. Atat de mult incat se ajunge in situatia cand nu se mai poate face legatura intre maluri. Risc sa ma rup de ei total.
Juna
Postat pe 26 Aprilie 2011 23:02
...juna, familia ta este copilul...nu vreau sa fiu rea, dar parintii si-au trait traiul si si-au mancat malaiul asa cum au crezut ca este bine...

...de la copiii primim ce daruim...cine seamana vant, culege furtuna...

...un sfat - nu mai repeta ce spune altcineva...este suficient sa faci referire la postarea respectiva...
daria_
Postat pe 27 Aprilie 2011 09:01
...fiica-mea nu a primit o palma..iar pe fi-miu l-am batut o singura data: in clasa intai mi-a umblat la toate prizele din casa si i-am dat o palma...in acel moment mi-a spus, cu lacrimi in ochi: o sa te bat si eu cand o sa fiu mare...am crezut ca mi s-a ridicat tot sangele la cap...

...i-am dat afara din incapere pe fiica-mea si pe sot, am inchis usa, i-am dat pantalonii jos la cel mic si i-am dat cateva palme de i-au ramas urme pe fundulet....m-a rugat sa nu mai dau in el ca nu o sa ma bata cand o sa fiu batrana...asa a decurs prima si ultima "corectie" aplicata in acest fel copiiilor...

...asta nu inseamna ca au fost crescuti "de capul lor"...cand au gresit, le-am aratat unde si i-am rugat sa nu mai repete...

...cand au persistat, nu le-am mai cumparat dulciuri sau jucarii, nu le-am mai dat voie la tv sau la calculator, nu am mai avut voie sa mearga la joaca sau la discoteca...totul cu zambetul pe buze si voce calma...
daria_
Postat pe 27 Aprilie 2011 09:14
ce-i acilea, bre, topicu' alora de li se rupe de traditie si de familie?... ca vaz ca dadurati buzna...

bataia-i rupta den rai, vericilor... e-adevarat, conteaza si varsta copchilului, ca daca-l altoiesti pe la op'shpe - noua'spe ani, risti s-o primesti inapoi indoit... depinde si de copchil, evident...
zambil
Postat pe 27 Aprilie 2011 13:28
da, bre, ce sa facem si noi...

iete, tinuram chishioru` la usa si pentru mata...
Freya__
Postat pe 27 Aprilie 2011 17:34

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
despre relatiea noastra de familie 35 De la: bluelight 28 Noiembrie 2009 16:34
Vreti sa castigati cateva mii de ron in 6 luni ???? 1 De la: dana92 2 Decembrie 2011 21:20
Cum imi pot convinge parintii? 94 De la: tutankhamon 8 Noiembrie 2009 14:25
alo 9 De la: Dangeros_Daniela_1 30 Iunie 2013 22:02
Pareri 5 De la: garbo_479975 11 Ianuarie 2018 17:38
Setari Cookie-uri