Usturoiul (Allium sativum) este o planta cunoscuta pentru beneficiile sale in sanatate inca din antichitate.

Egiptenii, in cultura carora s-au gasit cele mai laborioase interventii medicale si chiar chirurgicale, foloseau usturoiul atat in tratamente cat si in preventie. Va sugeram o bautura egipteana foarte energizanta si hranitoare, bautura despre care aflati detalii in articolul: Antica, miraculoasa licoare a egiptenilor.

Beneficiile sanatoase ale usutroiului

Desi multe persoane refuza sa consume usturoi din cauza mirosului persistent al acestuia, totusi usturoiul poate fi consumat seara in familie si chiar este recomandat.

Mai mult decat atat, dupa igiena orala efectuata corect (cu atat dentara, periaj suficient si apa de gura), precum si dupa spalarea buzelor si a pielii din jur, mirosul de usturoi ar trebui sa dispara sau sa fie foarte estompat. Daca mirosul de usturoi persista dupa igiena foarte probabil l-ati consumat cu alimente grase care se digera greu (stau cu orele in stomac, dovada o reprezinta eructatiile mirositoare chiar si la o ora dupa masa), sau aveti probleme cu stomacul.

Cum se consuma usturoiul?

Usturoiul se poate consuma in preparate fierte sau la cuptor, dar este indicat sa il consumati crud, pisat, cu apa, cu sos de rosii, cu smantana sau in alta reteta de usturoi cum ar fi sosul Tzatziki. Consumat crud, usturoiul isi pastreaza toate proprietatile naturale. Este indicat sa combinati usturoiul cu preparate din carne, legume, dar si “fainoase” – preparate din cereale.

Pentru ca prezinta caracteristici speciale, usturoiul poate fi folosit si in sosurile care contin fructe, sosuri exotice, prin urmare este foarte usor de consumat si gatit aceasta planta. Totodata trebuie sa recunoastem ca usturoiul are cea mai apetisanta aroma: de cate ori ati simtit miros de usturoi si nu vi s-a facut pofta sau chiar foame?
Usturoiul creste imunitatea

Usturoiul stimuleaza in mod natural productia de anticorpi a organismului, crescand tonusul sistemului imnitar. Astfel usturoiul este deosebit de util in preventie, alungand bolile prin cresterea imunitatii.
Usturoiul scade tensiunea arteriala

Ustiroiul este indicat atat in preventia cat si in dieta celor care sufera de afectiuni cardiovasculare. Astfel ca usturoiul are proprietati tensioreglatoare, regland tensiunea arteriala. In cazul hipertensivilor, consumul de usturoi zilnic sau la 2 zile ajuta la scaderile valorilor tensionale.

Usturoiul scade colesterolul rau

Consumul de usturoi reduce colesterolul rau din sange, avand astfel rol protectiv asupra aparatului cardiovascular, prevenind formearea placilor de aterom si stabilizand placile ateromatoase deja formate. Usturoiul previne astfel indirect leziunile ischemice precum infarctul, accidentele vasculare cerebrale etc.

Util in probleme digestive

Usturoiul este util pentru cei cu afectiuni digestive ca: digestie grea, dureri de stomac, bila lenesa, constipatie (dar atentie, usturoiul nu este laxativ, doar intensifica motilitatea intestinala), parazitoze intestinale (alaturi de hrean) etc.


Cititi mai mult despre Beneficiile sanatoase ale usturoiului, pe Healthy.Kudika.ro, suplimentul de tratamente naturiste al Kudika.ro.

Sursa foto: rjw1


Vizionare placuta

Iti plac articolele Garbo?
Sigur o sa iti placa si pagina noastra de Facebook :)
Aboneaza-te la Garbo sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Beneficiile sanatoase ale usturoiului.