A dormi linistit noaptea poate parea un vis imposibil de atins pentru cei cu durere cronica. Mai mult decat atat, situatia tinde sa se agraveze in timp, rezultand intr-un circuit de durere fara sfarsit si insomnie. Durerea cauzeaza privarea de somn, care, la randul ei slabeste mecanismele naturale de control asupra durerii – ceea ce duce la mai multa durere si mai multa insomnie.

Shiatsu este o tehnica de masaj veche, de mai bine de un secol, in care practicantul stimuleaza punctele de presopunctura ale pacientului pentru a calma durerea si stresul. Se crede despre aceasta tehnica ca functioneaza pentru a echilibra si pentru a elibera fluxul de chi, sau „forta de viata”, energia organismului. „In timpul shiatsu auto-administrat tot ce trebuie sa faceti este sa efectuati tehnicile pe propria persoana”, spune Bogdan Begligiu, terapeut la cabinetul Tummo Reiki (www.tummoreiki.ro).

Ce spun cercetatorii

Din moment ce utilizarea medicamentelor nu este recomandata pe termen lung, cercetatorii de la Universitatea din Alberta au explorat terapii alternative pentru a ajuta persoanele cu dureri cronice sa obtina un somn mai bun. Descoperirile lor au aratat ca tehnicile shiatsu auto-administrate – o forma japoneza de masaj similara cu presopunctura care poate ajuta oamenii cu dureri sa adorma mai repede si sa doarma o perioada mai lunga de timp.

Pentru acest studiu, noua persoane care sufera de durere cronica au fost instruite in tehnici de mana shiatsu pentru a le efectua chiar inainte de culcare. La follow-up-ul de doua si opt saptamani, participantii au raportat ca au adormit mult mai repede si au dormit mai mult, de asemenea. De fapt, multi participanti au spus ca le-a fost greu sa nu adoarma in timpul shiatsu si de obicei au adormit inainte sa isi fi terminat tratamentul.

Cercetatorii au observat ca atentia mentala puternica necesara pentru Shiatsu poate fi suficienta de una singura pentru a ajuta oamenii sa adoarma mai repede – pur si simplu nu exista nici un spatiu mental lasat liber pentru ganduri negative (de multe ori, acestea reprezinta o parte din insomnie).

„Shiatsu este o terapie fizica, care sprijina si intareste capacitatea naturala a organismului de a se vindeca si de a se echiliba. Acesta functioneaza asupra intreagii persoane - nu doar din punct de vedere fizic, dar, de asemenea, privind aspectele psihologice, emotionale si spirituale ale fiintei. Una din barierele in incercarea de a adormi pentru persoanele care sufera de dureri este ca acestia isi fac griji cu privire la ceea ce se va intampla si in timp ce se gandesc la toate aceste lucruri negative, le este ocupata atentia”, spune Bogdan Begligiu, terapeut la cabinetul Tummo Reiki.

Din cauza esantionului mic al studiului, cercetatorii nu sunt capabili sa traga concluzii exacte inca, dar rezultatele sunt foarte promitatoare si au pus bazele urmatoarelelor cercetari.

„Pentru pacientii care sufera de dureri cronice de spate si alte tulburari musculo-scheletice, singurul lucru care conteaza este sa gaseasca ceva care sa isi faca efectul. Shiatsu are mai multe stiluri, abordari filozofice si baze teoretice care sunt in continua evoluare. Unele se concentreaza pe presopunctura, in timp ce altele pun accent pe intreg corpul, avand efect de-a lungul cailor de energie”, completeaza Bogdan Begligiu.

Privarea de somn nu slabeste doar pragul de durere al unei persoane, dar ii afecteaza de asemenea si sanatatea. Oamenii privati de somn sunt predispusi la obezitate, diabet, boli cardiovasculare si chiar la accidente in trafic.

Cabinetul de masaj Tummo Reiki si-a inceput activitatea in anul 2007, cand fondatorii sai au descoperit ca puterea terapiei prin relaxare imbunatateste performantele la locul de munca si contribuie la raspandirea unei energii pozitive si stari de bine.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri