Catina creste salbatic pe meleagurile noastre, dar poate fi de asemenea cultivata. Cunoscuta si sub denumirea de “ginsengul romanesc”, catina era folosita de bunii si strabunii nostri pentru a trata tot felul de afectiuni.

via Healthy Kudika

Catina se culege cu dificultate, ramurile fiind spinoase, insa merita tot efortul. Toamna acest fruct este maturat si il putem culege chiar noi sau il procuram din pietele agro-alimentare. Trebuie sa stiti ca, de cele mai multe ori, comerciantii vand insa catina de cultura.

Citeste si:
Legătura mai puțin știută dintre glanda tiroidă și căderea părului
Legătura mai puțin știută...

Ce contine catina?

In primul rand culoarea portocalie ne indica inca de la inceput ca este foarte bogata in betacaroten, precursorul vitaminei A. Catina mai este bogata in enzime, proteine, ceruri, subtante activatoare ale imunitatii, vitamine si minerale din belsug.

Foto: Catina, Shutterstock

Citeste si:
5 Soluții naturiste pentru a scăpa de PUNCTELE NEGRE
5 Soluții naturiste pentru a...

Cum si la ce folosim catina?

Pentru ca are un gust acrisor si astringent, multe persoane nu agreaza sa consume catina ca atare. Asadar puteti pune cateva fructe de catina intr-o salata cu fructe dulci si aromate. Le mai puteti folosi in ceai, in dulceata (bine indulcita, eventual combinata cu alte fructe), dar si intr-o combinatie foarte apreciata: catina cu miere.

Pentru a obtine un adevarat elixir, puteti sa adaugati si propolis in combinatia de catina cu miere.

La ce este buna catina?

Catina este buna atat ca “uz intern”, cat si sub forma de ulei ori in frumusete. Consumand catina, va bucurati de o imunitate crescuta, nu degeaba natura a lasat sa culegem catina inaintea sezonului rece – tocmai pentru a ne pregati sa infruntam bolile de sezon.

Catina mai este indicata pentru scaderea colesterolului rau, putand fi consumata si de cei care sufera de ficat gras.

Bogata in vitamine si substante activatoare, catina mai este denumita si “ginsengul romanesc” tocmai pentru ca activeaza functile creierului si stimuleaza libidoul. Consumata in sezonul cu “zile scurte si nopti lungi”, adica atunci cand functiile creierului sunt influentate de vreme si avem nevoie de alimente cu efecte energizante, catina previne inclusiv depresia si combate astenia de toamna.

Catina mai prezinta puternice proprietati antioxidante, protejand inima si vasele si luptand totodata impotriva cancerului.

Citeste articolul integral pe Healthy Kudika


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri