31 Octombrie 2011 publicat în Social 147 share-uri

'Daca un avion de pasageri ar fi condus de catre o femeie, v-ati lasa viata pe mana ei?' Raspunsul la acesta intrebare este un exercitiu simplu care va poate ajuta sa intelegeti ce inseamna discriminarea. Recent, Agentia de Monitorizare a Presei Active Watch a organizat mai multe traininguri de formare pentru jurnalisti, unde acestia au fost invatati sa inteleaga in ce mod ei, prin mesajele pe care le transmit, ajuta la perpetuarea unor mesaje stereotipale in legatura cu rolurile de gen. Campania se numeste ALTFEM.

Mircea Toma: Nu. Nu, din mai multe motive. Televiziunea promoveaza o distorsiune. Nu are cum sa acopere toate subiectele relevante. Televiziunea este un canal pe care apare informatie aleasa. Astfel, Active Watch a masurat continutul de informatie in stirile pseudo-informative difuzate in prime-time de primele patru posturi TV. Am constatat ca sunt diferente. Televiziunile comerciale generaliste avand tendinta cea mai mare de a-si alimenta spectatorii cu “dulciuri”, nu cu “proteine”.

Presa scrisa este de asemenea o sursa a tabloidizarii caracterizata de o scadere a interesului public pentru cititori. Presa scrisa ar fi putut fi principalul vehicul impotriva tabloidizarii si stereotipurilor.

Garbo: In ce fel s-ar schimba societatea daca mare parte din mass-media ar adera la o deonotologie a modului cum este prezentata femeia in discursul journalistic?

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Călătorește cu metroul și colecționează artă de Theodor Aman și Nicolae Grigorescu! A contat cine a zbierat mai tare Poți scăpa de celulită în mai puțin de două luni de zile

Mircea Toma: Eu cred ca presa este primul mijloc de intiparire in mintile noastre a imaginii femeii care e dotata doar cu sex si cratita. Daca ar incepe sa expuna si femeile valoroase ca profesioniste, directoare de banci, piloti sau fotbaliste, sansa femeilor de a recupera decalajul urias fata de barbati in zona de decizii de top ar creste; in Romania, in toate ministerele exista 12% femei. In Finalanda, 47%. Vorbim insa despre un proces care se masoara in decenii, nu in ani.

Garbo: Din experienta personala, cum poate un barbat sa empatizeze cu problematici care tin de emanciparea femeilor?

Mircea Toma: Raspunsul este unul foarte simplu. Nu trebuie decat sa se transforme din barbat, in om.

Garbo: Ce impact credeti ca a avut participarea mai multor jurnalisti la acest seminar de formare, organizat pentru a schimba perceptia lor cu privire la discriminare?

Mircea Toma: Sper sa ne fi castigat aliati si mizez pe creativitatea si vointa lor in a promova antivirusii discriminarii.

5 MAI – Eclipsă de lună prin penumbră și Lună plină în Scorpion – Cât trăim, învățăm, aflăm și experimentăm. Lecția inimii ușoare! MiniGhid astrologic: 5+5 Calități și Defecte ale zodiei TAUR

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri