28 Octombrie 2011 publicat în Social 56 share-uri

Un singur trabuc poate contine nicotina existenta intr-un pachet de tigari. Similar tigaretelor, trabucul cauzeaza dependenta cronica de nicotina. Desi fumul trabucului nu este inhalat, nicotina, cea care cauzeaza de fapt dependenta, este absorbita in organism la nivelul cavitatii bucale. Astfel ca un singur trabuc fumat poate furniza nicotina existenta intr-un pachet de tigari.
In ciuda faptului ca, la nivel mondial, peste 5 milioane de oameni mor anual din cauza fumatului, dependenta de nicotina este o boala cronica care poate fi prevenita sau tratata cu ajutor medical de specialitate.

Ce trebuie sa stiti despre fumatul trabucului:

  • Trabucul cauzeaza dependenta la fel ca tigara, riscul fumatului pasiv de trabuc fiind la fel de mare;
  • Riscul imbolnavirii din cauza fumatului de trabuc este direct proportional cu numarul de trabucuri fumate;
  • Fumul de trabuc cauzeaza afectiuni precum: cancer bucal (al buzelor, al limbii, al gingiilor si al gatului), de laringe, de esofag si de plamani;
  • Numarul adolescentilor care fumeaza trabuc a crescut semnificativ in ultimii ani iar unii adolescenti baieti prefera trabucul in detrimentul tigarii in multe tari.
  • In Romania, peste 20% dintre adolescentii cu varsta cuprinsa intre 13 si 15 ani fumeaza zilnic potrivit unui raport al Bancii Mondiale.

Trabucul difera ca marime de tigara, insa, in comparatie cu fumul de tigara, cel de trabuc nu este, de regula, inhalat. Tigaretele pot avea marimi diferite si contin, de obicei, mai putin de 1 gram de tutun fiecare. Pentru a fuma o tigara ai nevoie de cel mult 10 minute. Trabucul, in schimb, necesita un timp mai indelungat pentru a-l fuma si poate contine intre 1 si 20 de grame de tutun.

Kudika Tarot

Trabucul este cel putin la fel de daunator ca tigara: are in compozitie aceleasi substante nocive provenite din frunza de tutun, creeaza dependenta cronica iar, pentru ca fumul nu este tras in plamani, induce senzatia ca nu ar fi daunator. Mai mult, trabucul a fost mult timp asociat cu ideea de prestanta, maturitate si chiar “a fi un aristocrat”. Au contribuit la formarea acestei perceptii filmele, reclamele, mass media. Astfel ca a devenit un obicei atragator inclusiv pentru adolescentii aflati la varsta cautarii identitatii personale si animati de atribute precum: curiozitatea, necesitatea de a experimenta ceva nou, de a fi diferit, de a fi la moda, de a imita adultii: parinte, frate mai mare, actor indragit, personalitate publica”, a declarat Dr. Magdalena Ciobanu Coordonatorul Programului National Stop Fumat.

Citeste si:
MedLife lansează primul Centru de Medicină a Stilului de Viață din...
MedLife lansează primul...

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri