Sunt considerate a fie cele mai fascinante femei ale prezentului. Auzim des vorbindu-se despre Regina Rania a Iordaniei, despre Asma al-Assad, prima-doamna a Siriei, apreciata pentru eleganta sa sau despre Sheikha Mozah Bint Nasser Al-Missned, ce-a de-a doua sotie a emirului din Qatar, supra-numita si 'regina in pantaloni', dar si despre Lalla Salma Bennani, prima 'Alteta Regala' a Marocului.

In prezentarea pe care o face Vogue Asmei, este subliniat faptul ca Siria este una dintre cele mai sigure tari din Orientul Mijlociu. In urma protestelor antiguvernamentale au fost omoriti sase oameni, de catre fortele de ordine ale regimului...

Nu vreau sa neg sub nicio forma meritele pe care le au aceste femei ce au reusit sa se faca vizibile intr-o lume unde in general femeile sunt invizibile. Ceea ce vreau sa subliniez este faptul ca probabil, acolo ca si aici, privilegiul de a trai asa cum vrei nu il au toti. Iar despre libertatea de a subina traditia nu poate fi vorba atunci cand oamenii se lupta cu saracia.

Cred ca meritul pe care il au aceste femei este in primul si in primul rand cel diplomatic si nu ma refer neaparat la relatiile dintre tarile lor cu celelalte tari, ci la modul in care gestioneaza public, raportul dintre cultura musulmana si cea vestica. De exemplu, Regina Rania detine un canal Youtube foarte vizitat ce reprezinta o modalitate de a comunica despre activitatile ei, dar si o modalitate de a nega toate stereotipurile pe care noi le avem fata de ei, arabii.

Fara indoiala, pe noi ne-au castigat aceste fascinante femei, cum isi vor castiga ele respectul popoarelor pe care le conduc?

Foto front si main: World Economic Forum

J.S.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri