Marinela Badea, o tanara de 20 de ani din Romania, a fost fortata sa se prostitueze in Marea Britanie, dupa ce a fost rapita de traficanti si tinuta prizoniera timp de trei ani. Sa fii fortata sa te prostituezi Probabil ca este unul dintre cele mai oribile lucruri care i se pot intampla unei femei. In Europa secolului XXI, mii de femei cad in plasa traficantilor, iar Romania este paradisul traficului de fiinte umane, arata ultimele statistici.

“Cazul Marinelei Badea, prezentat din perspectiva unui jurnalist de investigatii include elemente care vorbesc de la sine despre traficul international de persoane pe filiera Romania – Marea Britanie.

Aparent, Marinela Badea se incadreaza in profilul stereotip al unei victime a traficului de persoane cu forma de exploatare sexuala intrucat la data racolarii era minora si provine din mediul rural.

Totusi modalitatea de recrutare, cat si caracteristicile perioadei efective de exploatare contureaza o poveste de viata cu violenta extrema si mecanisme de adaptare pe masura. Recrutarea s-a realizat, asa cum reiese din articolul lui Mark Townsend de la “The Guardian”, printr-o combinatie de tehnici: recrutorul a lansat o invitatie “paravan” in raport cu care Marinela nu a avut libertate de alegere.

Actele i-au fost retinute si odata cu finalizarea “gratarului”, s-au derulat cu repeziciune actiunile premergatoare exploatarii sexuale a minorei: i s-au realizat acte false care sa ii permita iesirea din tara fara a fi necesar acordul parintilor, a fost amenintata, batuta, abuzata sexual, transportata peste granita pentru ca in final sa nu mai aiba puterea sa se impotriveasca exploatarii sexuale. Cu toate acestea, Marinela din punct de vedere psihologic, a dezvoltat strategii de adaptare la o situatie puternic traumatizanta care au plasat-o din rol de victima in rol de supravietuitor.

In contextul in care familia nu mai avea nici o informatie despre ea, fiind etichetata de catre autoritati ca <<inca o persoana disparuta>>, Marinela a reusit sa reziste tratamentelor sadice, abuzurilor sexuale recurente si propriilor trairi emotionale negative pe toata durata exploatarii", comenteaza psiho-terapeutul Ioana - Georgiana Ionescu.

Statistici

In cadrul unor anchete ale politiei britanice, anul trecut au fost identificate 5.890 de bordeluri - saune, saloane de masaj si locuri folosite ilegal pentru sex platit - in Anglia si in Tara Galilor.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri