Nu stiu ce simtiti voi in momentul in care popositi pe un canal de muzica romaneasca, dar in ceea ce ma priveste este vorba despre dezgust si stupefactie. Muzica romaneasca este o lume a femeilor dezbracate, iar imaginea lor ultra-sexualizata nu inseamna nimic altceva decat reducerea romancelor la statutul de jucarii sexuale.

Nu este de mirare ca primarul Constantei si “baronul” celei mai in voga statiuni, Mamaia, care este si scena de desfasurare a tot ceea ce inseamna muzica comerciala romaneasca, pe timp de vara, a spus ca “Romania ar trebui sa se promoveze ceea ce are mai bun, si anume fetele frumoase, care ar atrage un numar important de turisti”… (Sursa)

Captura din videoclipul Narcotic Sound and Christian D - Mamasita ( min. 1:06)/YouTube

De fapt reteta succesului Romaniei pe plan international nu este frumusetea si desteptaciunea femeilor noastre, ci hiper-sexualizarea lor, iar acesta este rodul unei societati dominate de gandirea patriarhala. Pare atat de firesc ceea ce se intampla, incat nimeni nu reactioneaza in niciun fel, nimeni nu se revolta, ba chiar oamenii aplauda si se simt mandri. Modelul este prezent in toata mass-media romaneasca.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Perioada postnatală – fericire pură sau provocare? Cum să te pregătești corect pentru a rămâne în echilibru?

Sa luam de exemplu acest videoclip unde scenariul bazat pe un intreg arsenal sexist, este de-a dreptul strigator la cer: Trei barbati pornesc intr-o calatorie initiatica (?). In drumul lor, masinile se transforma in femei imbracate foarte sumar si reprezentand diverse imagini cliseu. Montajul imaginilor vorbeste de asemenea despre sexualizarea trupului femeiesc: accente pe sani, pe posterior si picioare.

Iar reteta este similara pentru aproape toate videoclipurile care au fost lansate de producatori romani, in zona muzicii comerciale, iar cine ar trebui sa ia cu adevarat atitudine impotriva acestui fenomen, adica CNA-ul, ramane indiferent, mai ales ca publicul principal al acestor posturi este format din tineri si foarte tineri. Dar poate ca esential ar fi ca noi, fiecare in parte sa facem mici pasi pentru a schimba aceasta cutura colectiva, spunand "NU, noi nu ne identificam cu asa ceva!"

Foto front: Captura din videoclipul Narcotic Sound and Christian D - Mamasita

Foto main: Shutterstock

Un articol de Iulia Sima


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri