12:11, 10 Noiembrie 2010 publicat în Social

Nu stiu ce simtiti voi in momentul in care popositi pe un canal de muzica romaneasca, dar in ceea ce ma priveste este vorba despre dezgust si stupefactie. Muzica romaneasca este o lume a femeilor dezbracate, iar imaginea lor ultra-sexualizata nu inseamna nimic altceva decat reducerea romancelor la statutul de jucarii sexuale.

Scena muzicii comerciale din Romania a devenit extrem de activa pe plan international, inregistrand succes dupa succes. La un moment dat, un jurnalist strain exclama extaziat: “Romania este noua Ibiza!”
Ma tem insa ca nu valoarea reala a muzicii pe care o fac producatorii romani este ceea ce aduce succes pe plan international, ci hipersexualizarea trupului feminin, care este folosit pentru a atrage atentia si pentru a vinde… muzica. “De ce, in toate videoclipurile romanesti femeile trebuie sa se dezbrace???”, spune un comentariu postat pe YouTube, ca reactie la vizionarea unui videoclip romanesc. [n.r. DJ Sava & Raluka - I like (The Trumpet)]

Sexualizarea corpului femeilor este cea mai simpla reteta in industria culturii de masa (publicitate, cinematografie, presa, etc) si este folosita pe post de nada, pentru a vinde absolut orice. Pornind de la aceasta premiza, de-a dreptul lamentabila ca tactica de maketing, imaginarul muzicienilor romani a devenit grotesc. In toate videoclipurile romanesti, femeile apar extrem de sumar imbracate, prim-planurile accentueaza parti ale corpului lor, iar limbajul non-verbal al trupului nu exprima decat supunere in fata dorintelor machiste ale barbatilor.

Citeste si:
Te simti blocata in propria viata? Asculta Melodia care iti vindeca...
Te simti blocata in propria...

Captura din videoclipul Residence Deejays feat Frissco - Lovely Smile (min 2:26)/ YouTube

Sunt folosite imagini sterotip din imaginarul pornografic al unei culturi dominante, patriarhale. Femeile nu fac decat sa se miste languros si supus, cerand… sex, fie nonverbal, fie verbalizat. In mai toate videoclpurile pe care le analizez sunt prim-planuri in care este prezentata zona pubiana a femeilor, ele isi desfac nonsalant picioarele si isi evidentiaza posteriorul si sanii…

Citeste si:
DOAMNA SI MISOGINUL: Michelle Obama - Discurs istoric impotriva...
DOAMNA SI MISOGINUL: Michelle...

De exemplu in acest videoclip:


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri