Afirmatia din titlu ii apartine Mihaelei Miroiu, una dintre figurile cele mai proeminente ale luptei pentru drepturile femeii din Romania. Intr-un amplu editorial, teoreticiana dezbate Cazul Anghel, invatatoarea aflata de doua luni in greva foamei.

“Democratiile moderne au consacrat sensuri ale politicii prin intermediul carora politicienii sunt prestatori de servicii de guvernare locala, nationala sau transnationala, platiti din banii contribuabilior si declarati reusiti intr-un concurs bazat pe alegeri libere si informate. Pentru ei actiunea pentru binele comun face parte din obligatiile de serviciu, este in fisa postului. Pentru Cristina Anghel, binele comun este act de renuntare si autoasacrificiu. Pe fisa postului ei se afla doar educarea propriilor elevi.

Lumea valorilor morale si progresul umanitatii noastre sunt insa datorate unor oameni ca ea, atata vreme cat politicienii par mai degraba sa distribuie raul comun, cu un cinism lipsit de orice sfiala.
Percep adesea aproape o voluptate in felul in care se umple gura politicienilor de la putere atunci cand spun: <<Taiem si va fi si mai rau fiindca este criza. Sa se descurce fiecare cum poate>>
.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Trei autori români de top în portofoliul Editurii CUANTIC! Leagăn pentru toată copilăria

Sau, mai cinic: <<Pot sa intre in greva foamei o mie de cadre didactice, nimic nu se va schimba>>. In acest sens, cochetarea PDL cu crestin-democratia imi pare culmea ipocriziei. Nimic nu este crestin (de altfel este imoral in orice tip de etica) in acest cinism, dupa cum nimic nu este democratic in atacul asupra institutiilor si regulilor democratice, practicat atat de presedintele Traian Basescu (vezi de ex. atitudinea antiparlamentara din campanie), cat si de partidul de guvernamant si aliatii sai atata vreme cat ignora cea mai elementara regula a democratiei: adoptarea legilor prin vot corect (vezi cazul fraudei la votarea Legii pensiilor, orchestrat si girat de Sefa Camerei Deputatilor, Roberta Anastase)".

Cum se explica aceasta situatie?

"In Parlamentul Romaniei sunt 90% barbati. Cele 10% femei exista acolo, in mare masura fiindca puternicii din randul celor 90% le-au selectat candidatura pe criterii care de loialitate fata de ei insisi sau, uneori, de capricii personale. Cele inca 40% inexistente in Parlamentul Romaniei fac parte din categoria celor care nu au putere, a celor carora regimurile arbitrare si cele patriarhale le desconsidera interesele. Felul in care le calca in picioare este evident: domeniile feminizate, cu exceptia justitiei, de care politicienii se tem macar un pic, sunt cele mai prost platite, la ora actuala, salariile din aceste domenii sunt sub limita de supravietuire: educatia, sanatatea, administratia, cultura”, explica Mihaela Miroiu.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri