Dupa ce cu putin timp in urma jurnalistul Costi Rogozanu a reactionat pe blogul sau, acuzand o campanie Vodafone de 'macho-primitivism-sexist', am avut curiozitatea de a-l iscodi in privinta parerilor sale cu privire la misoginismul deja proverbial existent pe meleagurile noastre.

2. De ce crezi ca este normala o lume in care nu ar trebui sa ne mai lovim de episoade sexiste?

Sexismul e o forma de discriminare teribila, nu doar simbolica. Ci si economica, sociala. Femeile dintr-o societate sexista devin economic dependente de barbatii lor, iar asta ingradeste teribil si banala libertate sentimentala. Asta ca sa dau doar un exemplu.

3. Am vazut ca prin ceea ce scrii in general ai o atitudine ferma, non-discriminatorie la adresa femeilor. Iti este totusi teama sa afirmi ca esti feminist? Da sau nu, de ce?

Nu, am spus de acum vreo zece ani, in articole publicate in reviste culturale ca sint feminist. E o eticheta pe care o vei gasi imediat ridicola de indata ce o pui alaturi de modelul masculin clasic roman. Am avut inclusiv mici dialoguri aprige cu feministe din Romania care nu intelegeau ca feminismul implica un minim activism, nu doar burse universitare. Deci mi-am asumat eticheta ostentativ desi pina si eu o gasesc deplasata - nu e totusi principala mea preocupare, nu am calificari necesare.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Articol de Bogdan Maioreanu, analist eToro pentru România: Pasiunea pentru modă: colecționar vs. investitor în lux Capodopere ale Renașterii de la Brukenthal, expuse la Art Safari

4. Daca ti s-ar cere sa sprijini o campanie pentru drepturile femeilor in Romania ai face-o?

Depinde ce inseamna sprijin si cum suna campania. Sint atitea organizatii care vor sa faca bine si fac si mai mult rau. Sa ne amintim de exemplu de campania impotriva cancerului la sin care avea niste clipuri cu femei care spuneau ca sinii le-au ajutat in cariera...

5. In cat timp crezi ca Romania ar putea avea o reprezentare mai mare de 40% a femeilor in politica?


Principala problema intr-o societate sexista este ca chiar grupul discriminat devine la rindul sau extrem-discriminatoriu. Femeile gindesc dupa matrice patriarhala, inclusiv in politica. Politicienii-barbati promoveaza femei care se incadreaza in tiparul lor de gindire: supuse, simple unelte politice sau femei-ficus. Avem totusi voci publice care pot constitui model pentru ce ar trebui sa insemne voce feminina credibila (Macovei, Mungiu-Pippidi). Nu procentul de forma trebuie acoperit, ci deficitul de voce feminina autentica. Nu rezolvam nimic daca impunem 40% femei in politica si toate sint amante, sotii, nepoate ale barbatilor din vechiului establishment. Discutia e extrem de complicata.

Despre Costi Rogozanu, via Academia Catavencu:


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri