Dupa ce cu putin timp in urma jurnalistul Costi Rogozanu a reactionat pe blogul sau, acuzand o campanie Vodafone de 'macho-primitivism-sexist', am avut curiozitatea de a-l iscodi in privinta parerilor sale cu privire la misoginismul deja proverbial existent pe meleagurile noastre.

Iata cum suna mesajul sexist al campaniei Vodafone: <<Salut, se apropie niste Sferturi de vis pe care nu le poti trata cu jumatate de masura! Argentina-Germania? E doar una dintre raspunsurile la care trebuie sa aflam raspunsul direct, fara intrebari de genul: “Dar Maradona asta nu a fost cantaret?!>> Cand se canta imnurile adu-ti aminte din senin de promotia “X”. Asa ca trimite-o la shopping in magazinul online Vodafone si cu ocazia asta poate castiga si LCD-ul din concurs! Nu rata marea ocazie: Spune-i sa-si schimbe telefonul cu unul nou si asa poate castiga si un LCD”. Trebuia sa il notez chiar daca, doar ce am trait cu totii, finala Campionatului Mondial de Fotbal. Oricum, acest tip de abordare in publicitate este obisnuit si merita comentat, pentru ca publicitarii nu se satura niciodata de stereotipuri retrograde.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Articol de Bogdan Maioreanu, analist eToro pentru România: Pasiunea pentru modă: colecționar vs. investitor în lux Capodopere ale Renașterii de la Brukenthal, expuse la Art Safari

Mai jos este reactia lui Costi Rogozanu si trebuie sa recunoastem ca este atipica pentru un jurnalist, in spatiul nostru social, dar pot sa spun ca imi doresc ca tot mai multi oameni in jur, sa gandeasca asa.

“Mi se pare inadmisibil tonul macho-primitiv-sexist al unei companii mari de telefonie mobila care simte nevoie sa ridiculiceze citeva milioane de femei tratindu-le ca pe un soi de <<masa de manevra la shopping>>(...) Stiam ca multinationalele sint un soi de zona neanderthaliana cu geamuri de sticla si constructii de otel, dar nici chiar asa. Ma rog, exagerez de dragul urmatoarei intrebari: V-ati simti deranjati de un astfel de mesaj pe mail?”, intreaba Rogozanu.

“Chiar sint curios cit de radical penibil am ajuns incercind doar sa fiu normal – poate exagerez corect politic”. Despre acest tip de normalitate, l-am intrebat pe Costi:

1. Cum se face ca nu esti un jurnalist misogin? (aproape ca e o intrebare retorica) Ce ingrediente trebuie sa contina cultura unui om (barbat sau femeie), pentru a sparge bariera stereotipurilor?

Trebuie sa-ti pui niste intrebari simple in legatura cu spatiul public. Ma enerveaza barbatii care se pling la o bere de mediul politic romanesc si care, in pauze, mai fac cite un apropo porcos chelneritei. Inainte sa te plingi de generalitati, gindeste-te la lucrurile simple, doar asa obtii evolutie adevarata.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri