Cunoaște-ți aproapele - un studiu sociologic despre percepțiile românilor cu privire la diabetul zaharat tip 2 

LA TEORIE STĂM BINE

Cu toate că majoritatea românilor consideră sedentarismul printre principalii factori de risc care favorizează apariția diabetului zaharat tip 2, 45% din intervievați se declară sedentari, deși aparțin unor grupe de vârstă teoretic active (25 – 45 ani). Aceeași contradicție există și în cazul supraponderalității: 86% dintre repondenții studiului o consideră factor agravant în declanșarea diabetului zaharat tip 2, în contextul în care 52% dintre aceștia sunt obezi sau supraponderali.

GLICEMIA BUNĂ TRECE PRIMEJDIA REA

Diabetul zaharat este o boală care se caracterizează printr-un nivel crescut al glicemiei.

70% dintre repondenți înțeleg importanța verificării glicemiei ca modalitate de prevenire a diabetului zaharat tip 2, dar 31% din populația intervievată declară că și-a verificat glicemia ”acum mai mult de un an” sau nu a făcut această analiză niciodată, cu toate că este inclusă în setul de analize de bază, iar 23% dintre tinerii de 25-35 de ani intervievați nu știu care e valoarea normală a glicemiei. De ce este importantă determinarea glicemiei din sânge, ca primă opțiune a medicilor în diagnosticarea prediabetului și a diabetului zaharat? Dacă la două determinări în zile diferite valorile glicemiei depășesc 126 mg/dl, medicii pot pune diagnosticul de diabet zaharat tip 2.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Poți scăpa de celulită în mai puțin de două luni de zile 5 MAI – Eclipsă de lună prin penumbră și Lună plină în Scorpion – Cât trăim, învățăm, aflăm și experimentăm. Lecția inimii ușoare! 10 Rochii de vară care emană energie și feminitate

CIFRELE VORBESC

Datele prezentate mai sus au fost culese pe un eșantion de 608 persoane, reprezentativ la nivel urban pentru populația cu vârste între 25-45 ani, cu acces la internet și are un grad de eroare de +/-3.96%.

Analiza acestui eșantion a relevat o realitate interesantă în privința diabetului zaharat tip 2: 63% din repondenți nu suferă de diabet zaharat, dar 45% cunosc pe cineva cu diabet zaharat, în timp ce 5% sunt diagnosticați cu diabet zaharat, cu toate că, cel puțin teoretic, nu se află în grupa de risc pentru diabetul zaharat tip 2.

Totodată, studiul a funcționat și ca un instrument de evaluare a riscurilor de diabet zaharat în rândul celor intervievați. Repondenții au oferit informații despre greutatea și înălțimea lor, existența hipertensiunii arteriale, gradul de activitate fizică și antecedentele de diabet zaharat în rândul rudelor de gradul I. Astfel, la o proporție dintre bărbați și femei de 50% și o vârstă medie de 35,4 ani, 45% dintre aceștia se declară sedentari, 52% sunt obezi sau supraponderali. Totodată, 8% dintre repondenți au fost diagnosticați cu hipertensiune arterială, iar 30% au rude de gradul I care suferă de diabet zaharat.

Stresul scolar la copii – sfaturi si recomandari Ghid pentru alegerea mobilierului interior Portalul 55 se deschide la început de Mai! Urmează una dintre cele mai puternice zile pentru manifestarea schimbărilor dorite - ziua 5 din luna a 5-a!  

Studiul se înscrie într-un efort amplu al Forumului Român de Diabet de creștere a nivelului de conștientizare a acestei condiții medicale extrem de severe.

DIABETUL ZAHARAT TIP 2 POATE FI PREVENIT PRIN EFORTURILE FIECĂRUIA DINTRE NOI

70% dintre români consideră, în mod corect, că diabetul zaharat tip 2 poate fi prevenit în principal prin dietă sănătoasă, stil de viață activ, controlul greutății corporale, limitarea alimentelor procesate, a alcoolului și tutunului.

Acest procent trebuie citit doar ca o victorie de etapă, urmând ca prin campanii de conștientizare și eforturi conjugate, să fie ”recuperat” și restul de 30% din români.

[1] https://www.eurekalert.org/pub_releases/2020-05/d-fso052820.php


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri