27 Ianuarie 2016 publicat în Social 58 share-uri

Dupa ce Suedia a implementat, in premiera, programul de 6 ore de munca in loc de 8, iar experimentul s-a dovedit unul benefic pentru societatea scandinava, Legislativul si societatea civila din Romania discuta eventualitatea introducerii acestui model si in tara noastra.

Comunicat de presa

Experimentul social suedez a inceput in aprilie 2014, in Gotenborg, in sistemul de stat, iar premisele sale au fost sa imbunatateasca viata oamenilor, sa gaseasca un echilibru intre munca si viata personala si sa creasca productivitatea. Datorita succesului sau, aceasta practica s-a extins si in sistemul privat.

Romanii sunt pregatiti psihic pentru un program de 6 ore

In opinia psihologului Dan Ivanescu, presedintele Asociatiei Sanatate Mintala pentru Calitatea Vietii, romanii ar fi pregatiti sa faca aceasta schimbare, poate mai pregatiti decat au fost scandinavii, deoarece noi punem accent mai mult pe emotional, iar orice schimbare venita in avantajul nostru actioneaza ca un impuls sau o motivatie. “Sa ne aducem aminte la scoala, cand profesorii ne promiteau ca ne dau drumu mai repede de la ora, daca indeplinim cateva sarcini. Chiar daca paream plictisiti sau obositi, la auzul acestei vesti, imediat gaseam resurse sa ne atingem scopurile si sa devenim chiar mai productivi. Acelasi tip de mentalitate din copilarile functioneaza si cand devenim adulti”, declara specialistul Dan Ivanescu.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 8 ore de somn fără telefoane: Sfaturi practice pentru părinți și copii Art Safari Kids se întoarce cu un program nou de artă pe gustul copiilor: ateliere, cursuri intensive și tururi ghidate Împreună în arte și simțiri

Programul de 6 ore de munca ne-ar face fericiti in viata personala

In contextul in care ultimele studii arata ca romanii sunt printre cei mai nefericiti din Uniunea Europeana, specialistul crede ca programul de 6 ore ne-ar ajuta sa devenim mai fericiti in viata personala, nu doar mai productivi la munca. “Un astfel de program mai concentrat, ne-ar oferi posibilitatea sa acordam acele 2 ore in plus pe zi familiei, vietii personale si am fi mai multumiti de noi deoarece am reusi sa obtinem rezultatele dorite intr-un timp mai scurt. Sa nu uitam ca la ora actuala, ocupam locuri fruntase in UE in ceea ce priveste numarul de ore lucrate, dar traim mai prost, din punct de vedere financiar, decat restul europenilor. Trebuie sa admitem, odata pentru totdeauna, ca modul in care muncesc romanii este unul deficitar, avem traditia in a sta multe ore la munca, dar munca efectiva este mult mai mica. Daca se va implementa noul model, cred ca vom ajunge sa apreciem mai mult timpul petrecut la munca si l-am trata mult mai responsabil”, declara psihologul Dan Ivanescu.

6 proiecte pentru elevi încep în luna mai în București. Cursuri gratuite de înot și un târg educațional, printre acestea VREAU SĂ CRESC SĂNĂTOS! De Paște bucură-te de zile însorite, relaxare și shopping la ParkLake!

Programul de lucru de 15 ore pe saptamana, gandit pentru 2030, fezabil daca tehnologia si mentalitatile vor evolua concomitent

Tema numarului optim de ore de lucru a tot fost dezbatuta, in decursul istoriei, de diversi specialisti, iar acum 85 de ani, economistul John Maynard Keynes afirma ca, in anul 2030, numai adevaratii “workaholics” vor munci mai mult de 15 ore pe saptamana.

Psihologul Ivanescu crede ca acest plan pentru viitor este unul fezabil daca il coroboram cu gradul de evolutie a tehnologiei si a mentalitatii societatii. “Daca tehnologia va avansa destul de mult, nu va mai fi nevoie sa alocam atat de multe ore. Desigur, exista si reversul medaliei, iar unii manageri vor da angajatilor si alte sarcini daca acestia le vor termina in cele 3 ore de lucru pe zi. Din acest punct de vedere, nu putem anticipa evolutia, deoarece tine de cum vor evolua mentalitatile societatii peste un deceniu sau doua. Momentan, suntem destul de departe de tipul de mentalitate despre ca ne vorbea domnul Keynes”, conchide psihologul Dan Ivanescu, presedintele Asociatiei Sanatate Mintala pentru Calitatea Vietii.

Lavazza lansează capsulele Qualità Rossa, neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon și compatibile cu aparatele de cafea Nespresso Original PetExpo, cel mai important târg dedicat animalelor de companie, are loc între 19-21 Mai la ROMAERO Băneasa LIL UZI VERT, RAPPER-UL AMERICAN CARE A PRIMIT DISCUL DE DIAMANT, VINE ÎN PREMIERĂ ÎN ROMÂNIA, LA FESTIVALUL NEVERSEA

Foto homepage: Shutterstuck


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri