Numeroase date arată că există diferențe semnificative între bărbați și femei, în multe boli oncologice, în ceea ce privește incidența, eficacitatea terapeutică și mortalitatea. Aceasta are, printre altele, cauze imunologice, farmacologice și hormonale.
În ciuda creșterii gradului de conștientizare în ultimii ani, femeile sunt încă subreprezentate în studiile clinice. Terapia oncologică avansată și personalizată, va lua din ce în ce mai mult în considerare diferențele relevante sexului pacienților, în practica clinică de zi cu zi.
S-a presupus de mult timp că, în primul rând din cauza factorilor de stil de viață și a comportamentului de risc specific sexului, incidența și mortalitatea carcinoamelor laringelui, esofagului, vezicii urinare și plămânilor sunt mai mari la bărbați decât la femei.
Astăzi, sunt din ce în ce mai des cercetate diferențele biologice, specifice sexului pacienților, la nivel hormonal, imunologic și molecular, care influențează dezvoltarea tumorii, ratele de eficacitate și tolerabilitate a terapiilor, precum și supraviețuirea generală.
Sistemul imunitar
Sistemul imunitar înnăscut și adaptativ prezintă diferențe fundamentale în funcție de sexul persoanei.
Odată cu importanța crescândă a imunoterapiilor în domeniul oncologiei și hematologiei, acest aspect oferă posibile explicații pentru diferențele specifice sexului în eficacitatea terapiilor și prognostic. Cu toate acestea, aceste aspecte fac încă obiectul a numeroase studii.
Hormonii
Influențele hormonale, specifice sexului pacienților, au un impact semnificativ asupra dezvoltării tumorilor.
Hormonul feminin progesteron are un efect antiinflamator. Estrogenii, cum ar fi estradiolul, provoacă o creștere a anumitor reacții imune. Androgenii, adică hormonii masculini, tind să aibă un efect imunosupresor.
Se crede că estrogenii, în special, au o influență protectoare asupra dezvoltării tumorilor. Cancerele tractului gastrointestinal, de exemplu, apar mai frecvent la femei în timpul și după menopauză.
Influența hormonilor în dezvoltarea tumorilor organelor genitale (sân, ovare, prostată, testicule) a fost studiată pe scară largă și este, de asemenea, inclusă în terapie. Există semnificativ mai puține date disponibile pentru tumorile din organe independente de sexul pacienților. Cercetările și descoperirile suplimentare ar putea deschide noi opțiuni de tratament.
Farmacologie – terapia medicamentoasă
Diferențele specifice sexului pacienților, în ceea ce privește eficacitatea și efectele secundare ale terapiei oncologice medicamentoase joacă un rol major, în special în oncologie, unde uneori se utilizează terapii intensive de chimioterapie și imunoterapie.
Medicina personalizată înseamnă, de asemenea, luarea în considerare a acestor diferențe ale sexului pacienților în ceea ce privește eficacitatea terapiei și adaptarea dozei potrivite, asigurând în același timp cea mai bună calitate a vieții posibilă pentru pacienții afectați.
Spitalele private Mavie Med (fostul PremiQaMed Group) oferă o îngrijire medicală excelentă, cu servicii de înaltă calitate și reprezintă un partener de sănătate pentru toți cei care doresc să rămână sănătoși sau să devină mai sănătoși.
Comprehensive Cancer Care Vienna – este o rețea de specialiști și institute de top din Viena, care tratează pacienții diagnosticați cu cancer în spitalele Mavie Med din Viena, la un nivel științific înalt.
Misiunea Centrului este de a oferi pacienților cu diagnostic de cancer acces rapid la echipe interdisciplinare de experți de top și de a le oferi cele mai potrivite, personalizate și avansate opțiuni de tratament.
Studiu: 11% dintre români nu merg niciodată la evenimente culturale! Lipsa timpului și a banilor sunt principalele motive
Frica de stomatolog, o realitate ignorată: 75% dintre români se plâng de o sănătate orală proastă - sau foarte proastă
Între un copil de 14 ani și un bărbat de 40 de ani NU există o relație de iubire. Nu a fost o poveste de dragoste. A fost abuz.
SOS Satele Copiilor organizează a treia ediție a festivalului de bine FestiSAT