29 Noiembrie 2024 publicat în Sanatate 13 share-uri

IN ACEST ARTICOL:

Sistemul imunitar protejeaza organismul de agenti patogeni ce pot duce la boli si infectii. Iata care sunt componentele sistemului imunitar, semnele imunitatii slabite si cum putem sa ne mentinem imunitatea optima.

 

Ce este imunitatea?

Sistemul imunitar ne protejeaza de microorganismele patogene. Imunitatea defineste starea de protectie impotriva bolilor infectioase si are atat o componenta mai putin specifica sau innascuta, cat si o componenta mai specifica sau adaptiva.

Imunitatea innascuta vs Imunitatea dobandita

Imunitatea innascuta ofera prima linie de aparare impotriva infectiei. Este un raspuns rapid si nu este specific unui anumit agent patogen. Nu are memorie si nu confera imunitate de lunga durata. Sistemul imunitar innascut ofera un tip de protectie nespecifica printr-o serie de mecanisme de aparare, care includ bariere fizice precum pielea, bariere chimice, cum ar fi proteinele antimicrobiene care afecteaza sau distrug invadatorii si celule care ataca celulele straine si celulele corpului care adapostesc agenti infectiosi.

Spre deosebire de imunitatea innascuta, imunitatea specifica permite un raspuns orientat impotriva unui anumit agent patogen. Doar vertebratele au raspunsuri imune specifice. Doua tipuri de globule albe numite limfocite sunt vitale pentru raspunsul imun specific. Limfocitele sunt produse in maduva osoasa si se maturizeaza intr-unul din mai multe subtipuri. Cele mai frecvente doua sunt celulele T si celulele B. Corpul uman are celule B si T specifice pentru milioane de antigeni diferiti.

Citeste continuarea pe mamisicopilul.ro

Foto fr si main: New Africa /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri