20 Noiembrie 2023 publicat în Sanatate 1 share-uri

Cele mai recente date oficiale, potrivit Federației Asociațiilor Diabeticilor din România (FADR),  susțin faptul că în ultimii ani rata diabetului a crescut cu până la 11,6%, situând România printre țările cu cea mai mare prevalență a diabetului din Europa.

La nivel mondial, se estimează că 537 de milioane de adulți cu vârsta cuprinsă între 20 și 79 de ani au diabet, majoritatea având diabet de tip 2. Sunt necesare strategii care vizează atât persoanele cu risc ridicat, cât și populația generală pentru a reduce creșterea prognozată a diabetului de tip 2 la 783 de milioane până în 2045.

Atât intervenția nutrițională, cât și prevenția sau intrarea în remisie, sunt factori extrem de importanți în gestionarea acestei boli și se bazează pe date științifice, ce au rolul de a informa, ajuta și motiva atât pacienții, cât și cadrele medicale de specialitate. Împreună cu alte beneficii pe care intervenția nutrițională le oferă în managementul diabetului de tip 2, îmbunătățirea nivelului glicemic, reducerea riscului de a dezvolta complicații și starea generală de sănătate sunt cele mai importante aspecte.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Cazurile de depresie cresc dramatic la copiii cu vârsta între 11 și 14 ani și la adolescenți (Anchetă) Ai grijă întotdeauna de mâinile care te-au crescut 6 proiecte pentru elevi încep în luna mai în București. Cursuri gratuite de înot și un târg educațional, printre acestea

Potrivit recomandarilor europene pentru gestionarea diabetului emise de Grupul de Studiu pentru Diabet și Nutriție (DNSG) al Asociației Europene pentru Studiul Diabetului (EASD), bazate pe dovezi, indică faptul că dietele cu conținut scăzut și foarte scăzut de calorii (aproximativ 840 kcal/zi) și care au la bază produse dietetice cu formule de înlocuire totală a meselor (mese lichide sau parțial solide), au fost cele mai eficiente pentru pierderea în greutate, reducerea altor factori de risc cardiometabolici și punerea în remisie a diabetului de tip 2, comparativ cu alte diete de slăbire pe bază de alimente autoadministrate.

Astfel, s-a demonstrat faptul că dietele cu formule complete din punct de vedere nutrițional, dar cu un conținut scăzut de calorii, si care înlocuiesc în totalitate mesele, sunt cea mai eficientă abordare alimentară pentru a obține remisia diabetului de tip 2.

4 stiluri de dans pe care sa le dansezi in primăvara aceasta la Arthur Murray Bucharest 5 Măști pentru un păr mai sănătos, mai bogat și mai strălucitor

Dieta cu supe și shake-uri poate inversa diabetul de tip 2

Rezultatele celui mai recent studiu din acest an realizat de Diabetes UK, numit Diabetes Remission Clinical Trial (DiRECT), sunt revoluționare. S-a constatat faptul că o dietă de aproximativ 800 kcal pe zi (săracă în calorii-VLCD), pentru o perioadă de trei luni, poate inversa definitiv diabetul de tip 2. După ce au respectat dieta zilnică timp de trei luni și și-au menținut cu succes pierderea în greutate, cinci ani mai târziu, pacienții s-au dovedit a fi lipsiți de simptome și fără a avea nevoie de medicamente.

Cercetătorii de la Universitatea Newcastle, care a condus studiul, au declarat că „beneficiile pierderii în greutate ar putea fi permanente și pe tot parcursul vieții”. Studiul confirmă că beneficiile pierderii în greutate continuă pe termen lung, demonstrând pentru prima dată că diabetul de tip 2 este reversibil. Această descoperire le dă pacienților speranța că pot scăpa de diabet și, dacă își păstrează greutatea, vor rămâne sănătoși.

Recomandările dietetice și terapiile nutriționale argumentate științific joacă un rol esențial în îmbunătățirea calității vieții, dar și a duratei de viață la pacienții diabetici. Cu toate acestea, volumul de informații din piață diferă din punct de vedere calitativ, creând astfel confuzie și controverse în rândul pacienților și în rândul cadrelor medicale avizate. Este important să înțelegem faptul că recomandările nutriționale sunt scrise pentru a îndruma și a susține majoritatea plajei de pacienți diabetici, dar pot exista și excepții în cazul cărora acestea nu se aplică. Multe tipuri de diete pot fi folosite cu succes pentru a reduce consumul energetic și a induce scăderea în greutate. O abordare sistematică indică faptul că aceste diete pot avea un impact pozitiv asupra controlului greutății în prezența diabetului de tip 2, atâta timp cât sunt respectate recomandările nutriționale privind cantitatea și calitatea proteinelor, lipidelor, fibrelor și a micronutrienților. Cu toate acestea, ultimele studii indică faptul că dietele VLCD (diete cu calorii foarte putine) care folosesc produse alimentare pentru înlocuirea completă a meselor (<840 kcal/zi), sau produse ce înlocuiesc parțial o dietă obișnuită, au fost cele mai eficiente instrumente folosite de către specialiști pentru scăderea în greutate, dar și pentru reducerea altor factori de risc cardiometabolici, comparativ cu alte diete sau abordări nutriționale. De asemenea, dietele VLCD, destinate înlocuirii complete a meselor, dar formulate corect, respectând dozele zilnice admise de macro- și micronutrienți, sunt cele mai eficiente abordări care pot duce la intrarea în remisie a diabetule tip 2.”, explică Andreea Popescu –nutriționist dietetician, Nupo România.

Această metodă revoluționară și inovatoare de tratament este disponibilă și în România prin dieta de slabit Nupo, care aduce beneficii enorme persoanelor cu diabet de tip 2, sub supravegherea medicului. Cel mai nou tip de dietă prezent pe piața din România, dieta Nupo, este dieta de succes a țărilor scandinave recunoscute pentru stilul de viață sănătos. Dieta țărilor nordice este alternativa sigură și sănătoasă la dietele deja existente și oferă produse dietetice pentru cei care doresc să urmeze o dietă de slăbit și să mențină o greutate stabilă.

Cu peste 40 de studii științifice (cele mai multe din lume) și 41 de ani de experiență, dieta de slăbit Nupo a fost dezvoltată în 1981, la spitalul Hvidovre din Danemarca, de Dr. Flemming Quaade, cel mai important om de știință în domeniul obezității al țărilor Nordice. El a înființat o echipă de cercetare care a inovat Dieta Foarte Scăzută în Calorii (VLCD). Dieta Nupo este o dietă științifică, atent și continuu studiată, care îi certifică siguranța pentru sănătatea umană și eficiența în procesul de slăbire.

„Fiind vorba despre o dietă de tip VLCD (Very Low Calorie Diet), constituită din 6 mese pe zi, care însumează un total de 810-830 kcal/ zi, îmbunătățită cu toți macro- și micronutrienții necesari organismului, NUPO este destinată în special pacienților diabetici care își doresc o viață mai bună, creșterea calității vieții, normalizarea glicemiei și chiar intrarea în remisie. În timp ce remisia bolii pe termen scurt este un rezultat extraordinar și dezirabil de către pacienți, scopul final al abordărilor nutriționale îl reprezintă remisia pe termen lung, aceasta fiind direct proporțională cu menținerea unei greutăți stabile și sănătoase, dar și a unui stil de viață activ.” – continuă specialistul.

Dieta de slăbit Nupo asigură scăderea eficientă și sigură în greutate, fiind o dietă săracă în calorii, dar care conține cantitatea corectă și completă de proteine, nutrienți, vitamine și minerale esențiale organismului, care au rolul de a menține organismul echilibrat pe toată durata procesului de slăbire.

Printre efectele benefice ale dietei Nupo asupra sănătății, se numără: reducerea și normalizarea hipertensiunii arteriale și a hipertensiunii pulmonare, normalizarea glicemiei în diabetul zaharat de tip 2, scăderea concentrației de acizi grași din sânge (ex. trigliceride), normalizarea nivelului colesterolului, scăderea riscului de boli cardiovasculare, scăderea riscului de a dezvolta complicații în diabetul zaharat, scăderea riscului de cancer de colon și de sân, reducerea episoadelor de apnee în somn (sforăitul), ameliorarea afecțiunilor osteo-articulare, normalizarea oxigenării sângelui.

Dieta Nupo este o dietă versatilă și poate fi urmată în diferite moduri, după preferințele fiecărei persoane. Pentru a slăbi rapid și în siguranță, recomandarea specialiștilor este ca dieta să fie urmată minim 3 săptămâni (dieta poate fi urmată în mod continuu, între 3-8 săptămâni*). La nevoie (suprapondere, obezitate), se poate face o pauză de 1-2 săptămâni, iar apoi se poate relua dieta pentru a continua procesul de slăbire.

Cantitatea crescută de fibre din dietă influențează direct procesele de digestie care au loc la nivelul tractului gastrointestinal, nivelul glicemiei (glucoza din sânge), nivelul colesterolului și greutatea corporală, influențând astfel parcursul pacienților diabetici. Cele mai mari beneficii au rezultat în urma unui consum de fibre de minim 35g/zi. Astfel, toate produsele alimentare NUPO, destinate înlocuirii complete a meselor, conțin o cantitate mare de fibre din pudră de psyllium de calitate superioară. Așadar, desi incidența diabetului a atins cote superioare în România, o abordare nutrițională adecvată, o viață echilibrată și activă, o dietă hipocalorică, dar completă din toate punctele de vedere, cum este NUPO, sunt instrumente valoroase ce pot avea un impact pozitiv major în evoluția pacienților diabetici.” - Andreea Popescu –nutriționist dietetician, Nupo România.

Dieta Nupo reechilibrează nutritiv și metabolic organismul. Toate produsele Nupo sunt realizate din compuși naturali, produsele și ingredienții provenind exclusiv din Europa de Vest. Produsele Nupo sunt certificate de către Agenția Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA), înregistrate la Ministerul Sănătății, conțin ingrediente aprobate de OMS și sunt produse în UE. Dieta Nupo se supune Legislației Europene și Naționale: EU2017/1798 completare la EU 609/2013 privind dietele înlocuitoare complete de mese, foarte scăzute în calorii.

Mai multe informații despre dieta Nupo pe https://nupo.com/ro/

Sursa foto: pixabay.com

Surse:

Mann JI, De Leeuw I, Hermansen K et al (2004) Evidence-based nutritional approaches to the treatment and prevention of diabetes mellitus. Nutr Metab Cardiovasc Dis 14(6):373–394.

Churuangsuk CHJ, Reynolds A, Griffin S, Combet E, Lean M (2022) Diets for weight management in adults with type 2 diabetes: an umbrella review of published meta-analyses and systematic review of trials of diets for diabetes remission. Diabetologia 65(1):14–36.

Noronha JC, Nishi SK, Braunstein CR et al (2019) The effect of liquid meal replacements on cardiometabolic risk factors in overweight/obese individuals with type 2 diabetes: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Diabetes Care 42(5):767–776.

Christensen P, Bliddal H, Riecke BF, Leeds AR, Astrup A, Christensen R (2011) Comparison of a low-energy diet and a very low-energy diet in sedentary obese individuals: a pragmatic randomized controlled trial. Clin Obes 1(1):31–40.

Lean ME, Leslie WS, Barnes AC et al (2018) Primary care-led weight management for remission of type 2 diabetes (DiRECT): an open-label, cluster-randomised trial. Lancet 391(10120):541–551.

Thom G, Messow CM, Leslie W et al (2021) Predictors of type 2 diabetes remission in the Diabetes Remission Clinical Trial (DiRECT). Diabetic Med 38(8):e14395.

Lean MEJ, Leslie WS, Barnes AC et al (2019) Durability of a primary care-led weight-management intervention for remission of type 2 diabetes: 2-year results of the DiRECT open-label, cluster-randomised trial. Lancet Diabetes Endocrinol 7(5):344–355.

Dambha-Miller H, Day A, Kinmonth AL, Griffin SJ (2021) Primary care experience and remission of type 2 diabetes: a population-based prospective cohort study. Fam Pract 38(2):141–146.

Group LAR (2013) Cardiovascular effects of intensive lifestyle intervention in type 2 diabetes. N Engl J Med 369(2):145–154.

The Look AHEAD Research Group (2016) Association of the magnitude of weight loss and changes in physical fitness with long-term cardiovascular disease outcomes in overweight or obese people with type 2 diabetes: a post-hoc analysis of the Look AHEAD randomised clinical trial. Lancet Diabetes Endocrinol 4(11):913–921.

The Look AHEAD Research Group (2014) Effect of a long-term behavioural weight loss intervention on nephropathy in overweight or obese adults with type 2 diabetes: a secondary analysis of the Look AHEAD randomised clinical trial. Lancet Diabetes Endocrinol 2(10):801–809.

Lazo M, Solga SF, Horska A et al (2010) Effect of a 12-month intensive lifestyle intervention on hepatic steatosis in adults with type 2 diabetes. Diabetes Care 33(10):2156–2163.

Kuna ST, Reboussin DM, Borradaile KE et al (2013) Long-term effect of weight loss on obstructive sleep apnea severity in obese patients with type 2 diabetes. Sleep 36(5):641–649.

The Look AHEAD Research Group (2014) Impact of intensive lifestyle intervention on depression and health-related quality of life in type 2 diabetes: the Look AHEAD Trial. Diabetes Care 37(6):1544–1553.

Reynolds A, Mann J, Cummings J, Winter N, Mete E, Te Morenga L (2019) Carbohydrate quality and human health: a series of systematic reviews and meta-analyses. Lancet 393(10170):434–445. Reynolds AN, Akerman AP, Mann J (2020) Dietary fibre and whole grains in diabetes.

DF Diabetes Atlas: Global, regional and country-level diabetes prevalence estimates for 2021 and projections for 2045- https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0168822721004782

*VLCD = Very Low Calorie Diet / Dieta foarte scazută în calorii (Max.:800 Kcal/zi)


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri