Sarcina reprezintă una dintre cele mai frumoase perioade din viața unei femei. Însă, de cele mai multe ori, vine cu o serie de îngrijorări privind dezvoltarea sănătoasă a fătului. Placenta praevia este una dintre marile preocupări ale viitoarelor mămici, fiind o afecțiune în care placenta este fie prea aproape, fie acoperă în totalitate cervixul. Dar, pune cu adevărat sarcina în pericol?

La această întrebare ne va răspunde astăzi, dr. Ana Chioveanu, medic specialist obstetrică – ginecologie in cadrul spitalului Medicover. Ce înseamnă placenta praevia și care sunt riscurile reale vei afla în următoarele rânduri.

Ce înseamnă Placenta Praevia?

În majoritatea sarcinilor, placenta se atașează de partea laterală sau de partea superioară a uterului. Placenta praevia este o afecțiune rară în care placenta se află jos în uter și acoperă parțial (placenta praevia parțială) sau complet colul uterin (placenta praevia totală, cunoscută și ca placenta praevia majoră). Acest lucru poate provoca sângerări severe la naștere sau chiar în timpul sarcinii.

Multe femei care sunt diagnosticate cu o placentă joasă la începutul sarcinii constată că placenta se deplasează în sus pe măsură ce uterul se mărește, cu toate acestea, dacă placenta încă se află în partea inferioară la 32 de săptămâni, nu se va rezolva de la sine.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 5 Măști pentru un păr mai sănătos, mai bogat și mai strălucitor

Care sunt simptomele placentei praevia?

Foto: Ana Krasavina /Shutterstock

„Detectarea placentei praevia se face în urma unei ecografii de rutină. Dacă placenta praevia este detectată la sfârșitul primului trimestru sau al doilea trimestru, poziția placentei se poate schimba odată cu creșterea de volum a uterului. Urmărirea acestui fenomen se face cu ajutorul ecografiei”, afirmă dr. Ana Chioveanu.

Însă, în unele cazuri, placenta praevia nu este diagnosticată înainte de naștere, în special la placenta care este în apropierea orificiului colului uterin. Apariția unei sângerări vaginale nedureroase în timpul celui de-al treilea trimestru de sarcină sugerează prezența acestei afecțiuni.

Ce riscuri există cu placenta praevia?

Este important ca medicul să monitorizeze atât viitoarea mamă, cât și fătul pentru a reduce riscul de complicații. Riscurile posibile ale placentei praevia sunt:

Sângerare severă. Acest lucru poate apărea în a doua jumătate a sarcinii sau în timpul travaliului. Această sângerare poate pune în pericol atât mama, cât și copilul, dar decesele cauzate de placenta praevia sunt incredibil de rare.

Naștere prematură. Sângerarea poate cauza o operație de cezariană de urgență, chiar înainte ca bebelușul să ajungă la termen.

Cu toate acestea, placenta jos inserată în timpul primului și celui de-al doilea trimestru nu reprezintă un risc atât de mare, cele mai multe femei ducând sarcina la bun sfârșit fără complicații. În schimb, placenta praevia care este detectată în ultimul trimestru de sarcină reprezintă o problemă semnificativă.

Sarcina reprezintă una dintre cele mai frumoase, dar dificile perioade din viața unei femei. Urmărirea îndeaproape a evoluției sale este primordială în vederea conceperii unui copil sănătos, aflat în afara oricărui pericol.

„Având întotdeauna ca scop atingerea celor mai bune rezultate, mă dedic întru-totul fiecărei paciente oferind servicii complete de obstretică ginecologie. Pun preț pe o comunicare eficientă, respectuoasă și transparentă între medic și pacient, înțelegerea termenilor medicali de către pacient fiind o prioritate pentru mine”, adaugă dr. Chioveanu.

* Dr. Ana Chioveanu este alături de viitoarele mămici prin competențele avute, experiența dobândită și mai ales prin empatia deosebită pentru pacientele sale. Este membru al Societății de Obstetrică și Ginecologie din România, membru al Societății Române de Ultrasonografie în Obstetrică și Ginecologie, membru al The International Society of Ultrasound in Obstetrics & Gynecology și membru al European Society of Human Reproduction and Embryology. Pentru consultații dr. Chioveanu activează în următoarele 2 clinci: Spitalul Medicover și Femme Boutique Medical.

Foto fr si main: Ana Krasavina /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri