Consultul cardiologic periodic poate ajuta la prevenirea, diagnosticarea și tratarea la timp a acestor afecțiuni și, în unele cazuri, chiar îți poate salva viața.

Bolile cardiovasculare cauzează peste 18 milioane de decese în fiecare an, asta în ciuda faptului că marea lor majoritate pot fi prevenite.[5] Consultul cardiologic periodic poate ajuta la prevenirea, diagnosticarea și tratarea la timp a acestor afecțiuni și, în unele cazuri, chiar îți poate salva viața. În acest articol îți vom spune la ce te poți aștepta în timpul unei consultații de cardiologie, dar și când este aceasta indicată.

Ce presupune consultul cardiologic

Ca orice control medical, consultul cardiologic începe cu anamneza. Medicul îți va adresa întrebări legate de simptomele pe care le prezinți (când au debutat, cât de intense sunt, dacă există anumiți factori ce influențează frecvența sau durata acestora etc.), de istoricul tău medical, atât cel personal, cât și cel familial, și de stilul tău de viață (dacă fumezi sau nu, dacă faci mișcare, dacă obișnuiești să consumi alcool etc.).

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. ”Un elev exemplar” – presa sârbă despre adolescentul care a deschis focul într-o școală din Belgrad Luna plină din Scorpion 5 mai – efect de catalizator al unor mari schimbări pentru următoarele 3 zodii. Destinul lor este pe cale de a se împlini!   Ce să facem dacă oamenii ne dezamăgesc?

Odată ce medicul cardiolog deține toate informațiile relevante din acest punct de vedere, se va trece la examenul clinic și la efectuarea analizele și investigațiile pe care acesta le consideră necesare. Ți se vor măsura valorile tensiunii arteriale și ale ritmului cardiac, ale colesterolului și glicemiei.[3][4]

În cadrul unui control de rutină se mai poate efectua și electrocardiograma, o investigație non invazivă cu ajutorul căreia poate fi evaluată activitatea electrică a inimii. Mai este cunoscută și sub denumirea de EKG sau ECG și poate detecta eventualele tulburări de ritm cardiac. În funcție de simptomele tale și de factorii de risc identificați, doctorul tău mai poate recomanda și efectuarea unor investigații suplimentare;

  • Ecocardiografie sau ecografie cardiacă;
  • RMN cardiac;
  • Radiografie;
  • Tomografie computerizată;
  • Angiografie coronariană;
  • Monitorizare Holter EKG;
  • Test de efort. [2]

Pe baza informațiilor obținute, medicul îți poate spune dacă există riscul dezvoltării unei afecțiuni cardiovasculare și ce trebuie să faci pentru a o preveni. În cazul în care sunt depistate semnele unei probleme, aceste informații vor contribui la stabilirea unui diagnostic corect și a unui plan de tratament.

Testul DA sau NU: Află ce părere au oamenii din jur despre tine! Vârsta de pensionare la români crește! Ce anunț a făcut şeful Casei de Pensii Te rog, lume, nu călca în picioare visele copiilor!

Când este recomandat consultul cardiologic

Simptomele bolilor cardiovasculare pot fi uneori confundate cu cele ale unei alte afecțiuni și pot varia de la o persoană la alta. Iată însă câteva dintre semnele pe care nu ar trebui să le ignori:

  • Dureri în piept, senzație de presiune, apăsare sau disconfort în piept;
  • Durere, slăbiciune sau amorțeală în picioare și/sau brațe;
  • Durere sau disconfort la nivelul brațelor, gâtului, umărului, maxilarului și spatelui;
  • Dificultăți de respirație;
  • Modificări ale ritmului cardiac;
  • Palpitații;
  • Amețeală;
  • Sincopă (leșin);
  • Stare de slăbiciune sau oboseală;
  • Umflarea mâinilor și picioarelor;
  • Febră;
  • Erupții cutanate sau pete neobișnuite pe piele;
  • Tuse uscată sau persistentă.[5]

Chiar dacă nu ai astfel de simptome, consultul cardiologic ar trebui să fie inclus pe lista controalelor medicale periodice pe care le faci, în special dacă suferi sau ai suferit în trecut de o afecțiune cardiacă, ai astfel de cazuri în familie ori există mai mulți factori de risc.

Atunci când mi-am dat seama că totul depinde de mine, m-am liniștit Perioada postnatală – fericire pură sau provocare? Cum să te pregătești corect pentru a rămâne în echilibru? Meditația mindfulness: Antidotul pentru stres și anxietate

Riscul dezvoltării unei boli cardiovasculare este mai ridicat în rândul persoanelor cu hipertensiune arterială sau hipercolesterolemie (nivel ridicat al colesterolului) și al celor care fumează. Alți factori risc sunt:

  • Diabetul;
  • Excesul de greutate și obezitatea;
  • Alimentația nesănătoasă;
  • Sedentarismul;
  • Consumul excesiv de alcool.[1]

Cât de des ar trebui să faci un control cardiologic depinde de starea ta de sănătate și de factorii de risc identificați. Medicul cardiolog este singurul care poate face recomandări în acest sens.

Lista factorilor care pot afecta sănătatea inimii tale este lungă și adesea poți prezenta un risc ridicat de dezvoltare a unei afecțiuni cardiovasculare fără a ști acest lucru. Simptomele unei astfel de boli nu sunt întotdeauna ușor de identificat și multe persoane ajung târziu la medic. Consultul cardiologic este o parte importantă a procesului de prevenire a bolilor cardiace și a gestionării acestora. Nu aștepta apariția primelor simptome pentru a merge la un specialist care poate evalua sănătatea inimii tale.

Aceste zodii au tras lozul norocos în luna Mai 2023 și se bucură de succes financiar Înainte de a te încredere în oricine, încrede-te întâi în tine! Prestige Orchestra lansează piesa mirilor anului 2023. Ascultă „Ne unim destinele”

Bibliografie:

  1. CDC. “About Heart Disease.” Centers for Disease Control and Prevention, 12 July 2022, www.cdc.gov/heartdisease/about.htm. Accessed 18 Oct. 2022.
  2. “Heart Health Tests.” Medlineplus.gov, National Library of Medicine, 2017, medlineplus.gov/hearthealthtests.html. Accessed 18 Oct. 2022.
  3. “What Happens in a Heart Health Check? | Heart Foundation Walking.” Heartfoundation.org.au, 2022, walking.heartfoundation.org.au/whats-on/blog/what-happens-in-a-heart-health-check. Accessed 18 Oct. 2022.
  4. “What Is a Heart Health Check | the Heart Foundation.” Heartfoundation.org.au, 2019, www.heartfoundation.org.au/heart-health-education/heart-health-checks. Accessed 18 Oct. 2022.
  5. “World Heart Federation.” World Heart Federation, 5 Aug. 2022, world-heart-federation.org/what-we-do/prevention/. Accessed 18 Oct. 2022.

Sursa foto: freepik.com

Portalul 55 se deschide la început de Mai! Urmează una dintre cele mai puternice zile pentru manifestarea schimbărilor dorite - ziua 5 din luna a 5-a!   Detergentul Perwoll Renew, într-o nouă formulă, mai performantă și mai sustenabilă 6 proiecte pentru elevi încep în luna mai în București. Cursuri gratuite de înot și un târg educațional, printre acestea

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri