De cele mai multe ori produce o stare de oboseala generala (ameteli, dureri de cap, concentrare scazuta). Daca nu iei masuri si nu o tratezi, in timp poate duce la complicatii mult mai grave.
Lipsa de fier iti determina organismul sa produca un numar redus de eritrocite.
Deoarece exista mai multe tipuri de anemii nu ar fi indicat sa iei pastile care contin fier pentru ca s-ar putea ca anemia sa fi aparut din alte cauze si sa faci intoxicare cu fier.
De ce apar anemiile?
Anemia este prezenta in urma unor hemoragii (chiar si de la menstruatiile lungi si abundente), lipsa de fier si vitamina B12 sau chiar in cazurile de leucemie. Fii atenta la alimentatie.
Nivelul normal al hemoglobinei se incadreaza intre 12-16 g/100ml.
Ce ar trebui sa contina alimentatia ta?
Daca tii foarte multe diete drastice pentru a slabi sau esti vegetariana si elimini din alimentatie tot ce contine fier nu ar trebui sa te miri daca esti anemica.
Alimente ca ficatul, pestele, verdeturile, legumele, fructele (piersici, ananas, caise), ouale si carnea nu ar trebui sa lipseasca din meniul tau.
Legumele verzi si fructele ca: bananele, ridichiile, portocalele, sfecla, zmeura contin acid folic.
Vitamina C are rolul de a asimila fierul.
Anemia poate sa apara si in timpul sarcinii. Pentru binele tau si al copilului consuma multe alimente bogate in fier. Nu administra niciun medicament fara sfatul mediculuil. Orice ai manca pentru a combate anemia incearca sa nu consumi ficat daca esti insarcinata.
Tratamente naturiste
Natura ne ajuta foarte mult in problemele de sanatate. Tine cont de urmatoarele sfaturi:
Bea cat mai multe sucuri naturale de fructe si zarzavaturi.
Daca tot ne aflam in sezonul caiselor fa tot posibilul sa profiti de acest lucru. Acestea ajuta la cresterea hemoglobinei si indeparteaza starile de astenie si insomniile.
Bea ceai de urzica si suc de sfecla cu morcovi.
Mierea si polenul fac minuni. Tine o cura cu polen timp de minim 3 saptamani si consuma miere de albine, este de preferat cea inchisa la culoare.
In general, tratamentul depinde de cauzele aparitiei anemiei. Pentru ca sunt mai multe tipuri de anemii este indicat sa te adresezi medicului pentru un tratament corespunzator problemei tale.
Inainte de vizita la medic, cel mai bun tratament ramane tot prevenirea anemiei. Fii atenta la semnele care arata o eventuala anemie, protejeaza-te si nu vei avea probleme de sanatate!
Un articol de Livia
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice
3 noi terapii celulare aprobate de FDA. 74% dintre studiile aflate în desfășurare sunt dedicate oncologiei
Cancerul de sân triplu negativ (TNBC) în România. Sondaj: 7 din 10 paciente chestionate cu TNBC au până în 50 de ani