Multe femei se confruntă cu dureri în zona abdominală fără a ști exact cauza. Torsiunea ovariană are loc atunci când ovarele tale - și uneori trompele uterine - se răsucesc în jurul țesutului de care sunt conectate. Acest lucru întrerupe alimentarea cu sânge a ovarelor, ceea ce poate provoca leziuni ale organelor, precum și dureri intense.

Astăzi, dr. Silviu Iștoc, șef de secție obstetrică-ginecologie în cadrul Medicover Hospital, îți explică ce înseamnă torsiunea ovariană, care sunt cauzele apariției ei, care sunt simptomele și cum o putem trata.

De ce apare torsiunea ovariană?

Torsiunea ovariană este o urgență medicală. Dacă nu este tratată rapid, poate duce la pierderea unui ovar.

Nu este clar cât de des apare torsiunea ovariană, dar medicii sunt de acord că este un diagnostic neobișnuit. Este mai probabil să ai torsiuni ovariene dacă prezinți chisturi ovariene, care pot cauza umflarea ovarului. Este posibil să reduci riscul utilizând contraceptive hormonale sau alte medicamente pentru a ajuta la reducerea dimensiunii chisturilor.

Care sunt simptomele?

Torsiunea ovariană poate provoca:

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Riscurile comune ale consumului de anticoncepționale De la neliniște la somn liniștit: cum poate ajuta yoga la combaterea insomniei
  • durere severă, bruscă, în abdomenul inferior
  • crampe
  • greaţă
  • vărsături

Aceste simptome apar de obicei brusc. În unele cazuri, durerea, crampele și sensibilitatea în abdomenul inferior pot apărea și dispărea timp de câteva săptămâni. Acest lucru se poate întâmpla dacă ovarul încearcă să se răsucească înapoi în poziția corectă.

Important de specificat este faptul că această afecțiune nu apare niciodată fără durere.

Cum este diagnosticată torsiunea ovariană?

„După evaluarea simptomelor și revizuirea istoricului medical, medicul va efectua un examen pelvin pentru a localiza orice zone de durere și sensibilitate. De asemenea, se va efectua o ecografie transvaginală pentru a vizualiza ovarul, trompele uterine și fluxul sanguin.

Medicul dumneavoastră va folosi, de asemenea, teste de sânge și urină pentru a exclude alte posibile diagnostice, cum ar fi: infecții ale tractului urinar, abces ovarian, sarcină extrauterină, apendicită”, afirmă dr. Silviu Iștoc.

Ce opțiuni de tratament sunt disponibile?

Se va face o intervenție chirurgicală pentru a corecta ovarul și, dacă este necesar, trompa uterină. După operație, medicul poate prescrie medicamente pentru a reduce riscul de recidivă. Ocazional poate fi necesară îndepărtarea ovarului afectat.

Proceduri chirurgicale

Medicul va folosi una dintre cele două proceduri chirurgicale pentru a corecta ovarul:

Laparoscopia. Interventia laparoscopica este operatia chirurgicala ce se realizeaza prin intermediul unor orificii extrem de mici, intre 5 si 12 mm., cu ajutorul unor instrumente speciale. Aceste tuburi optice sunt conectate la o cameră video și la o sursă de lumină, care îi permit medicului o vizibilitate cât mai bună. Cu ajutorul acestori tuburi optice se efectuează, propriu-zis, intervenția.

Laparotomie: Cu această procedură, medicul va face o incizie mai mare în abdomenul inferior, pentru a le permite să ajungă și să realizeze manual intervenția. Iar recuperarea este mai lungă decât la intervenția laparoscopică.

Ar trebui să soliciți imediat asistență medicală dacă prezinți simtomele torsiunii ovariene. Acest lucru va ajuta să ameliorezi durerea mai rapid și să nu existe riscul să se necrozeze și să se piardă ovarul.

* Silviu Iștoc este șef de secție obstetrică-ginecologie în cadrul Medicover Hospital și coordonator al Compartimentului pentru Sarcina Incipientă. Cu o formare în Germania, Doctorul Silviu Iștoc s-a întors acasă, pentru a ajuta pacientele din România, să aducă pe lume copii sănătoși.

Foto fr si main: goffkein.pro /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri