Cancerul de piele nu doare în stadii incipiente, însă există semne clare ce nu trebuie trecute cu vederea de nimeni.

Odată un cancer de piele instalat, soluții există. Condiția ca boala să fie ținută sub control pe termen lung este ca pacienții să ajungă la medic în stadii incipiente, fără metastaze.

“În cazul carcinomului de piele (scuamos sau bazocelular), în prim timp, se efectuează excizia tumorii în totalitate și, în unele cazuri, a ganglionilor din zona de drenaj. Este important ca aceasta să fie excizată chirurgical. Nu se recomandă electrocauterizarea leziunii, deoarece piesa nu mai poate fi analizată anatomopatologic și se pierd informații importante despre boală. În unele cazuri, după analiza histopatologică, se recomandă efectuarea de radioterapie, ca tratament adjuvant. Și în cazul melanomului, prima intervenție este excizia leziunii, dimensiunea țesutului extirpat depinzând de mărimea melanomului. După analiza histopatologică, se stabilește dacă este necesară efectuarea ganglionului santinelă, limfadenectomie sau imunoterapie cu interferon”, descrie medicul oncolog procedurile standard actuale.

Dacă există deja metastaze, medicii oncologi recomandă pacienților, în funcție de tipul de afectare depistată, chimioterapie, atât în cancerele scuamoase, cât și în melanom, imunoterapie și terapie moleculară țintită (melanom).

“În ultimii 10 ani, tratamentul melanomului a fost rescris, astfel că imunoterapia și terapia moleculară țintită au un rol extrem de important. În România, aceste tratamente sunt rambursate CNAS în stadiul metastatic. Pentru acești pacienți, supraviețuirea a fost prelungită considerabil. Dacă o tumoră malignă este prezentă în organism, sistemul nostru de apărare încearcă să o distrugă, dar, la un moment dat, activitatea acestuia este inhibată de tumoare. Aici intervine imunoterapia care reactivează sistemul imun, crescând astfel atacul împotriva tumorii și rata de distrugere a acesteia. Terapia moleculară țintită acționează la nivelul celulei maligne, unde blochează unele structuri celulare, impiedicând multiplicarea acestora”, explică medicul Andreea Pătrulescu progresele din ultimii ani din domeniul terapiilor oncologice.

La pacienții cu metastaze date de melanom, speranța de viață poate ajunge și la 10 ani, dacă recurg la imunoterapie. Chiar și în acest context al veștilor bune în privința tratamentelor pentru cancer, prevenția rămâne regula de bază pentru menținerea sănătății pielii. De aceea, trebuie evitate expunerea la soare între 10 și 18, dar și cea la ultravioletele din saloanele de bronzare. În plus, cremele cu factor de protecție ar trebui să devină cel mai important accesoriu pentru frumusețea și sănătatea pielii.

Foto homepage: 5nikolas5 /Shutterstock


Vizionare placuta

Aboneaza-te la Garbo sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Alunițe, arsuri solare, expunere fără protecție solară? Riscul de cancer crește periculos!.