30 August 2018 publicat în Sanatate 4 share-uri

Hormonii sunt substanțe secretate de glandele endocrine ce joacă un rol esențial în dezvoltarea normală și în menținerea organismului în stare funcțională.

Advertorial

Sistemul endocrin este în strânsă legătură cu numeroase funcții ale organismului. Fiecare hormon în parte poate influența mai multe aparate și sisteme în mod diferit. Aceștia sunt eliberați în sânge, prin intermediul căruia pot ajunge la organele și sistemele pentru care sunt concepuți. Dacă există prea puțini hormoni (secreții insuficiente) sau prea mulți (hipersecreție), pot să apară dezechilibre ce afectează bunul mers al organismului. În cele ce urmează vă vom prezenta efectele hormonilor asupra sistemului muscular.

Testosteronul

Testosteronul este un hormon secretat atât la bărbat cât și la femeie (în cantitate redusă). Acest hormon contribuie la dezvoltarea armonioasă a musculaturii bărbaților. În cazul în care există un deficit, acest lucru poate să se reflecte și asupra sistemului muscular. În egală măsură, dacă există o secreție prea mare de testosteron la femeie poate să apară o dezvoltare exagerată a musculaturii acestora, asemănătoare cu cea tipic masculină.

Hormonul de creștere 
  
Hormonul de creștere este implicat în dezvoltarea armonioasă a întregului organism. Printre numeroasele roluri pe care le are acest hormon se numără și dezvoltarea masei musculare. Atât adulții, cât și copii care prezintă o secreție inadecvată a hormonului de creștere prezintă hipotonie musculară și creșterea țesutului adipos în raport cu masa musculară. Persoanele cu un nivel scăzut al acestui hormon se plâng de oboseală și slăbiciune musculară. 

Cortizolul

Cortizolul sau hormonul de stres este secretat de către glandele suprarenale. În situațiile în care există un exces al acestui hormon, pot să apară dureri la nivel muscular și chiar topirea musculaturii datorită efectului de catabolism proteic pe care îl are acest hormon. Cu alte cuvinte, persoanele care prezintă cortizol în exces prezintă un aspect caracteristic descris în cărți ca “lămâia pe scobitori” (abdomen mărit de volum cu mâini și picioare extrem de subțiri). De asemenea, aceștia mai pot acuza și slăbiciune musculară. 

În cazul în care vă confruntați cu slăbiciune sau dureri musculare la efectuarea celor mai mici eforturi, este recomandat să vă adresați medicului endocrinolog, care, în urma dozărilor hormonale, va putea evalua posibilele dezechilibre existente și modalități terapeutice pentru fiecare situație în parte http://www.vaxicumsport.ro/

Dr.Alin Popescu
Medic primar medicină sportivă
Secretar General Societatea Română de Medicină Sportivă


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri