Felul în care dormim ne influenţează de obicei întreaga zi, astfel că avem nevoie de un somn cât mai odihnitor. Din nefericire, foarte mulţi oameni suferă de tulburări de somn, una dintre cele mai cunoscute fiind apneea.
Apnee în somn înseamnă întreruperea temporară a respiraţiei, specialiştii stabilind că o persoană suferă de această afecţiune dacă însumează intr-o ora de somn un număr de 10 întreruperi de respiraţie cu durată mai mare de 10 secunde. În acest interval se presupune că este vorba despre apnee de scurtă durată, ceea ce înseamnă că respiraţia celulară nu este afectată. Pe de altă parte, dacă apneea durează mai mult de 4 minute, lipsa de oxigen din circulaţia sângelui poate provoca traume serioase.
Potrivit statisticilor, apneea în somn afectează 4% bărbaţi, 2% femei şi 0,7% copii. Afecţiunea poate să apară la orice vârstă, specialiştii precizând că este destul de puţin diagnosticată întrucât oamenii nu merg la medic din cauza acestor simptome pe care le pun, de obicei, pe baza oboselii de peste zi.
Pe de altă parte, medicii atrag atenţia că netratarea apneei în somn poate avea consecinţe grave. Astfel, somnul insuficient poate duce la lipsa concentrării şi producerea accidentelor. De altfel, o directivă UE restricţionzează dreptul persoanelor care suferă de apnee severă de a conduce.
Cum se pune diagnosticul
Dacă aveţi tulburări de somn care pot reprezenta apnee, este bine de ştiut că diagnosticul se realizează prin poligrafie respiratorie, iar medicii pot indica şi gradul de severitate al afecţiunii.
Poligraful este un dispozitiv special care monitorizează respiraţia în timpul somnului şi înregistrează întreruperile acesteia. Aparatul analizează fluxul nazal, pulsul, saturaţia de oxigen, precum şi poziţia corpului.
Pentru că vorbim despre o tulburare a somnului, investigaţia se desfăşoară noaptea, fie la domiciliul pacientului, fie în laboratorul special. Rezultatele investigaţiei sunt interpretate de medicul specialist, care va putea stabili cât de severă este afecţiunea precum şi tratamentul necesar.
Cauze şi tratament
În ceea ce priveşte cauzele, acestea pot fi multiple. De la greutatea în exces, probleme ORL sau cardiace, precum şi poziţii incorecte de somn. Ne putem face o investigaţie în cazul în care avem simptome specifice acestei afecţiuni, precum somnolenţă în timpul zilei, sforăit, lipsa concentrării, oboseală, dificultăţi de memorare, somn agitat sau cefalee matinala.
Pentru tratarea acestei afecţiuni sunt necesare aparate special realizate pentru a suplini deficitul de oxigen din timpul întreruperilor de respiraţie, însă pentru alegerea acestuia este necesară încă o noapte de investigaţii, pentru a se stabili cursul terapeutic potrivit fiecărui pacient. Practic, acesta va folosi o mască nazală prin intermediul căreia se împiedică închiderea căilor aeriene în timpul domnului, ajutând pacientul să respire normal.
Preţul unei poligrafii respiratorii variază între 325 şi 625 de lei, însă înainte de a o realiza este necesar să mergeţi la un medic pneumolog care să stabilească ce fel de test este recomandat pentru fiecare pacient în parte.
In functie de cauzele apneei, aceasta poate fi vindecata, dar exista situatii in care boala nu este vindecabilă, tratamentul având însă rolul de a îl ajuta pe pacient să ducă o viaţă normală.
Pentru prevenirea apneei de somn, medicii recomandă corectarea greutăţii corpului, evitarea consumului de alcool sau a pastilelor pentru dormit, precum şi odihnă corespunzătoare. Nu în ultimul rând, este importantă o alimentaţie sănătoasă.
Foto homepage: Pixabay
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice
3 noi terapii celulare aprobate de FDA. 74% dintre studiile aflate în desfășurare sunt dedicate oncologiei
Cancerul de sân triplu negativ (TNBC) în România. Sondaj: 7 din 10 paciente chestionate cu TNBC au până în 50 de ani