Sunt mai putin comune decat durerile abdominale, dar suficient de raspandite incat sa fie o problema pentru foarte multe femei. Durerile de spate din timpul menstruatiei pot varia de la usoare la groaznice. Afla cand sunt aceste dureri sunt normale, cand ai nevoie de o consultatie ginecologica si care este motivul pentru care apar.
E normal sa ai dureri de spate in timpul menstruatiei?
Durerea menstruala are un termen medical: dismenoreea. Dintr-un studiu NCBI, rezulta ca 84% dintre femei au experimentat dismenoree macar intr-o forma atenuata. Asadar, este ceva obisnuit pentru multe femei sa simta dureri abdominale si de spate in acea perioada a lunii.
In functie de intensitatea simptomelor si de durata lor, iti poti da seama daca durerile de spate au la baza o problema. E important sa cunosti ce inseamna pentru tine o menstruatie normala, pentru ca fiecare femeie este diferita. Dureri mai mari decat de obicei pot indica o afectiune precum fibromul uterin. Daca ai experimentat si alte schimbari sau alte simptome caracteristice unui fibrom uterin, atunci cu siguranta ai nevoie de o consultatie ginecologica.
De ce apar durerile de spate in timpul menstruatiei
Cauza normala si cea mai comuna a durerilor de spate e legata de procesele care au loc natural in corpul femeii la menstruatie. Poate stii deja ca atunci cand uterul se contracta, apar crampele menstruale. Aceste contractii ale uterului pot cauza insa si dureri de spate si pe partea superioara a coapselor. O astfel de durere incepe in partea de jos a spatelui, iar apoi poate urca.
Contractiile uterului au rolul de a expulza mucoasa care il acopera si sunt cauzate de substante numite prostaglandine. Asemanatoare cu hormonii, nivelul ridicat de prostaglandine duce la dureri menstruale mai intense: atat abdominale, cat si de spate.
Mai mullt, uterul se umfla in timpul menstruatiei, putand ajunge chiar la dimensiuni duble, potrivit Medium. Umflarea uterului pune presiune pe ligamentele utero-sacrate, ceea ce poate instala simptome de disconfort sau durere in regiune.
Specialistii fac diferenta intre dismenoree primara si cea secundara. Procesele pe care le-am descris mai sus au de-a face cu dismenoreea primara, adica durerile menstruale care nu sunt provocate de o afectiune medicala. Pe de alta parte, dismenoreea secundara, numita si dismenoree dobandita, apare mai rar si e cauzata de anumite afectiuni. Printre acestea, se numara: endometrioza, fibromul uterin, boala inflamatorie pelvina, utilizarea unui dispozitiv intrauterin, anomalii legate de forma sau pozitia uterului sau aparitia unui obstacol intre uter si vagin care impiedica scurgerea sangelui.
Solutii naturiste pentru ameliorarea durerilor de spate
Exista mai multe masuri simple prin care se pot ameliora durerile de spate asociate cu menstruatia. Din moment ce inflamatia joaca un rol important la instalarea durerilor de spate, sunt bine-venite produsele naturiste care o reduc. Uleiul de peste sub forma de capsule este o astfel de solutie, deoarece acizii grasi pe care ii contine reduc inflamatia. Periodvitamin.com sugereaza extractul de ananas si ceaiul de valeriana in vederea reducerii inflamatiei.
Intensitatea crampelor poate fi redusa printr-un aport suplimentar de magneziu si calciu. Te poate ajuta consumul de curmale, avocado, spanac si migdale. Este de ajutor si aportul crescut de vitamina B6 si de fier; prin urmare, e bine sa consumi banane, cartofi si putina carne rosie (e important sa nu faci exces).
Nu in ultimul rand, evita pe cat posibil cofeina, dulciurile si alcoolul. Sedentarismul constituie un factor de risc pentru durerile de spate din timpul menstruatiei, deci asigura-te ca integrezi exercitiile fizice in rutina ta.
Sursa foto: Shutterstock
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice
3 noi terapii celulare aprobate de FDA. 74% dintre studiile aflate în desfășurare sunt dedicate oncologiei
Cancerul de sân triplu negativ (TNBC) în România. Sondaj: 7 din 10 paciente chestionate cu TNBC au până în 50 de ani