Comunicat de presa
Cancerul este o boala in plina expansiune: daca in 2012, 14 milioane de persoane din intreaga lume se confruntau cu diverse afectiuni maligne, pana in 2030, numarul acestora va ajunge la aproape 22 de milioane. Cifrele se explica atat prin cresterea globala a populatiei, cat si prin imbunatatirea sperantei de viata.
Adinish se alatura miscarii RENASTEREA

Medicii oncologi romani semnaleaza si o crestere alarmanta a cancerelor localizate in sfera digestiva cum sunt cele de stomac sau de colon. Sunt tot mai numeroase si pacientii, tot mai tineri, ajung la doctori in stadii avansate. Ceea ce le reduce drastic speranta de viata.
Top 6 simptome banale și ce boli grave gastroenterologice pot indica

“Daca un cancer este depistat la debutul bolii, sansele de vindecare se pot dubla. De altfel, se stie ca in stadiile 1 si 2, rata de curabilitate a cancerului este de 80-90%, pe cand in stadiile avansate, scade dramatic. Depinde si de localizare, dar este important sa fie descoperit in faze incipiente”, completeaza oncologul Mirela Dragan.
In plus, expertul Onco Card atrage atentia asupra unor obiceiuri periculoase care persista in randul populatiei din Romania.
“Cea mai periculoasa este tentatia de a apela la terapii naturiste. Noi le spunem pacientilor ca macar sa ne anunte daca folosesc terapii naturiste, pentru ca pot exista reactii adverse sau involutii si ar trebui sa le cunoastem originea. Exista, din pacate, si pacienti care folosesc exclusiv terapia naturista sau anumite regimuri alimentare. Si am vazut, din pacate, si cancere care ar fi fost tratabile si vindecabile daca ar fi venit la timp la noi. De exemplu, am vazut un cancer mamar la o persoana tanara care nu a dorit sa faca tratament. Boala a evoluat, a avut metastaze hepatice multiple si atunci, in ceasul al 12-lea, s-a gandit ca ar vrea sa faca ceva, dar a fost prea tarziu”, marturiseste dr. Mirela Dragan.
Cum facem față provocărilor în noul sistem educațional? Sfaturile unui psiholog pentru elevi, părinți și profesori
Buton de panică conectat la 112 pentru victimele violenței domestice
Zile libere plătite pentru părinți în situația suspendării sau limitării activității didactice
Studiu: Sub 80% dintre persoanele infectate cu SARS-CoV-2 prezintă anticorpi detectabili