28 Octombrie 2016 publicat în Sanatate 163 share-uri

Am strans cateva dintre cele mai raspandite mituri care au fost demontate de specialistii in neonatologie:

Orice proaspata mamica vrea sa isi protejeze, sa isi ingrijeasca si sa isi creasca bebelusul cum se poate mai bine. Majoritatea mamicilor aleg sa isi alapteze puiul inca din primele zile, constiente de beneficiile incontestabile ale laptelui matern.

In ciuda faptului ca este un proces cat de poate de natural si esential pentru stabilirea unei conexiuni intre mama si bebe, alaptatul este vazut, in multe locuri, drept un subiect controversat sau tabu. Tocmai de aceea, in jurul alaptarii s-au format numeroase mituri care nu au nicio ancora in realitate sau sunt atat de exagerate incat iti este greu sa iti dai seama care este adevarul. Am strans cateva dintre cele mai raspandite mituri care au fost demontate de specialistii in neonatologie:

FALS. Proaspetele mamici nu produc suficient lapte

Este adevarat ca lactatia incepe abia la cinci zile dupa nastere, dar in primele zile se secreta un lichid numit colostrum, care este suficient pentru a asigura hrana bebelusului. Multe femei isi fac griji ca nu vor avea destul lapte pentru ca bebelusul sa se sature, insa, la inceput, micutii au nevoie de mult mai putin decat cred mamicile. In orice caz, daca esti ingrijorata ca bebelusul este flamand, ii poti suplimenta portia cu un biberon de lapte praf, ceea ce ne duce la al doilea mit.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 10 Rochii de vară care emană energie și feminitate Transparențele - în tendințe în primăvara-vara 2023! 10 exemple de cum putem integra și purta piesele vestimentare din materiale transparente și semi-transparente în ținutele noastre Pantofii slingback - șic și în tendințe în această primăvară! 10 modele adorabile de pantofi slingback

FALS. Laptele praf este periculos si slab hranitor pentru bebe

Pentru mamicile care nu au lapte, nu al caror bebelus le cere mult mai mult, pediatrul poate recomanda hranirea copilului cu lapte praf. Acesta este o alternativa de inlocuire a laptelui matern si ii asigura bebelusului necesarul de nutrienti atunci cand mama nu poate sa il alapteze la san. In plus, daca alegi un lapte de crestere natural, cu gust neutru, hipoalergenic, de la un brand de incredere care are aprobarea asociatiilor de medici pediatri, bebelusul tau nu va refuza biberonul si vei putea trece peste orice dificultate in alaptare.

FALS. Bebelusii care mananca des nu primesc destul lapte

Laptele matern este usor de digerat pentru bebelusi, astfel incat este normal sa li se faca foame mai des. Un copil care cere sa fie alaptat o data la doua-trei ore este perfect sanatos si nu ar trebui sa iti faci griji.

Geanta cu aspect împletit integral, din imitație de piele, este în tendințe! 10 modele de genți țesute irezistibile Examen suplimentar față de Evaluarea Națională pentru admiterea la liceu. Se va da pentru 50% dintre locuri Un broker AVBS Credit a intermediat anul trecut un volum de credite în valoare de aproape 11 milioane de euro

FALS. Trebuie sa bei multa apa, daca vrei sa ai mai mult lapte

Sa nu bei suficienta apa iti poate afecta lactatia, insa asta nu inseamna ca trebuie sa te fortezi sa bei apa chiar si atunci cand nu ti-e sete. Daca respecti indicatiile medicale si bei 2 litri de apa zilnic, ar trebui sa fie suficient. Nici suprahidratarea nu este indicata mamicilor care alapteaza, pentru ca le poate deregla consistenta laptelui, scrie Health.com.

FALS. Sanii mai mici nu produc suficient lapte

Cand vine vorba despre lactacie, marimea chiar nu conteaza. Tesutul de care ai nevoie pentru a-ti alapta bebelusul se formeaza in sarcina, indiferent de marimea sanilor tai. Este un tip de tesut functional, nu unul gras, asa ca orice marime ai purta la sutien, nu trebuie sa iti faci griji ca sanii tai nu vor produce suficient lapte pentru puiul tau.

FALS. Nu vei putea alapta daca ai avut interventii estetice asupra sanilor

Implanturile mamare au evoluat atat de mult incat tehnicile prin care sunt introduse si fixate nu afecteaza capacitatea femeilor de a alapta. De regula, chirurgii plasticieni fac o incizie la subrat sau sub sani pentru a introduce siliconul. Numai in cazul in care implanturile necesita indepartarea sfarcului este posibil ca lactatia sa fie afectata de taierea nervilor din jur.

Poți scăpa de celulită în mai puțin de două luni de zile Vitality Club dă startul sezonului estival de 1 mai cu evenimentul Grill & Chill Designerul Diana Nicolaie debutează pe scena artistică cu o expoziție ieșită din tipare, curatoriată de Ioana Ciocan

FALS. Daca ii dai bebelusului sa bea din biberon, va refuza apoi sanul

Cei mai multi bebelusi trec de la biberon la san fara probleme. Acest mit are totusi si un sambure de adevar: este important sa astepti sase saptamani, pana cand micutul se obisnuieste cu alaptarea, si sa nu il inveti cu mai mult de un biberon de lapte pe zi.

FALS. Alaptarea este o forma sigura de protectie impotriva sarcinii

Daca nu esti gata sa ramai din nou insarcinata, nu te baza pe alaptare ca singura forma de protectie. Aceasta metoda functioneaza doar cand iti alaptezi bebelusul exclusiv la san (la intervale regulate de 2-3 ore, chiar si in timpul noptii), bebelusul tau nu a implinit inca sase luni si inca nu a reaparut menstruatia. Daca indeplinesti toate aceste criterii, eficienta alaptatului impotriva unei noi sarcini este de 98%. In caz contrar, sansele de a ramane insarcinata cresc si este indicat sa folosesti si o masura contraceptiva alternativa.

5 Măști pentru un păr mai sănătos, mai bogat și mai strălucitor 5 MAI – Eclipsă de lună prin penumbră și Lună plină în Scorpion – Cât trăim, învățăm, aflăm și experimentăm. Lecția inimii ușoare! 7 sfaturi despre spălarea corectă a fructelor și legumelor

FALS. Bebelusii alaptati la san sunt mai dependenti de parintii lor

De fapt, adevarul este fix la polul opus. Studiile arata ca bebelusii care au fost alaptati la san au sanse mai mari sa se transforme in adulti mai independenti.

FALS. Trebuie sa intrerupi alaptarea daca esti racita

Sa iei o pauza de la alaptare nu iti va proteja bebelusul de expunerea la virusurile sau la bacteriile care cauzeaza racelile sau virozele. In plus, acestia au o perioada de incubatie, astfel ca pana cand iti vei da tu seama ca esti bolnava, iti vei fi expus deja bebelusul. Pe langa asta, cand alaptezi, ii transmiti copilului si o parte din anticorpii tai, ceea ce ii antreneaza organismul sa lupte mai eficient cu infectiile si ii intaresc sistemul imunitar.

Fiecare mamica este diferita si fiecare bebelus are ritmul sau propriu, astfel incat este greu de stabilit niste parametri care sa le linisteasca pe mamici si sa le confirme ca sunt pe calea cea buna. Din fericire, instinctul matern functioneaza, iar pentru mamicile care nu mai au pace si se framanta, nesigure ca au grija cum trebuie de puiul lor, o vizita la medicul pediatru le poate sterge toate ingrijorarile.

Perioada postnatală – fericire pură sau provocare? Cum să te pregătești corect pentru a rămâne în echilibru? Stresul scolar la copii – sfaturi si recomandari Testul Panorama in sarcina – indicatii si utilizari


Sursa foto: Shutterstock, Copyright: Luca Elvira


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri