Sute de mii de femei din Romania pot afla daca sunt sau nu suspecte de boala grava numita endometrioza

26 August 2016 publicat în Sanatate 30 share-uri

Numarul de bolnave de endometrioza in Romania este foarte mare, de ordinul sutelor de mii, aceste date fiind extrapolate la statisticile existente in tarile din blocul ex-sovietic (pentru ca in Romania nu exista statistici pentru aceasta boala)

Comunicat de presa

In Romania, este lansata la finalul lunii august platforma online de informare www.endometrioza.ro, primul site din tara dedicat acesti boli despre care se presupune ca ar afecta peste 400.000 de femei, intr-o forma mai simpla pana la foarte grava. Platforma online este o initiativa a doctorului timisorean Voicu Simedrea, medic primar ginecologie-obstetrica specializat in chirurgia endometriozei, caruia ii s-au alaturat unii dintre cei mai experimentati medici din Europa in endometrioza: dr. Horace Roman – ambasador al Societatii Mondiale de Endometrioza, si dr. Jörg Keckstein – specialist in chirurgie minim invaziva si sef al primului Centru de Endometrioza de grad III din Austria.

Proiectul este dezvoltat si cu sprijinul unor paciente care doresc sa-si impartaseasca experienta despre gestionarea endometriozei. Website-ul este si o sursa de informare pentru medici, fiind putini medici in Romania care cunosc aceasta boala, dar si mai putini sunt specializati in diagnosticarea si tratarea ei.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Majoritatea femeilor cred că încă nu există egalitate de gen în România Hai să-i scoatem pe copii dintre pereții ăia! McDonald’s, partener oficial UNTOLD pentru al doilea an consecutiv

“De ani de zile vad ca pacientele se confrunta cu lipsa de informatie in ceea ce priveste endometrioza sau au informatii eronate. Din pacate, pentru ca boala este una recent descoperita informatiile sunt putine. Este important sa existe cel putin o platforma de informare care sa contina date oferite de specialisti, in care pacientele si potentialele paciente sa aiba incredere. De asemenea, cateva paciente si-au aratat disponibilitatea de a se implica in campanii de constientizare a endometriozei, astfel ca aceasta platforma, endometrioza.ro, a venit ca un proiect comun al carui scop este informarea corecta, informarea pentru preventie si informarea pentru tratament”, a declarat dr. Voicu Simedrea despre implicarea sa in acest proiect.

Conform acestuia, numarul de bolnave de endometrioza in Romania este foarte mare, de ordinul sutelor de mii, aceste date fiind extrapolate la statisticile existente in tarile din blocul ex-sovietic (pentru ca in Romania nu exista statistici pentru aceasta boala). Principala problema a pacientelor este ca pana sa fie diagnosticate cu endometrioza ele sunt tratate pentru alte boli a caror simptomatologie se confunda cu cea a endometriozei. Rezultatul este o evolutie in stadiu avansat a bolii, care necesita chiar si interventii chirurgicale complexe. De asemenea, impactul asupra vietii pacientei este mare, aceasta fiind afectata in viata personala, dar si profesionala si sociala.

Sute de români au cumpărat vechime la pensie în rate. Cât este valoarea pe o lună și cine poate achita retroactiv

“Am ales sa ma implic in acest proiect pentru ca stiu cat de greu este sa te lupti cu endometrioza si cat de greu se gasesc informatiile corecte. Internetul e plin de tot felul de articole, dar nu toate sunt de ajutor. Eu ma confrunt cu aceasta boala din adolescenta. Ani de zile am fost in zadar pe la medici. Din intamplare am reusit sa ajung la specialisti care sa ma ajute asa cum am nevoie. intre timp am ajuns in cel mai grav stadiu de endometrioza. Consider ca este anormal sa gasesti solutii medicale din intamplare. Cred ca e nevoie ca si noi, pacientele, sa ajutam la constientizarea endometriozei pentru ca un numar cat mai mare de femei si de adolescente sa afle ce inseamna boala, ce simptome are si sa ia masuri cat mai din timp”, a spus Marina Rasnoveanu, diagnosticata cu endometrioza si implicata activ in dezvoltarea proiectului online endometrioza.ro.

Din echipa de proiect fac parte medici specialisti in domenii conexe astfel incat endometrioza sa fie abordata multidisciplinar, pentru ca doar astfel poate fi mentinuta sub control.

Informatiile de pe website si altele, preluate de pe platforme din strainatate sau din Romania, sunt publicate si pe pagina de Facebook asociata proiectului: www.facebook.com/despreEndometrioza/.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri