Moderatie alimentara si miscare - recomandari pentru sarbatori!

Comunicat de presa

In perioada Pastelui se declanseaza sau se agraveaza, in special, problemele digestive, dar se pot acutiza sau agrava si patologiile cronice, asociate ale persoanelor respective. Astfel, se poate ajunge pana la dublarea numarului de pacienti cu probleme digestive, comparativ cu alte intervale de timp din an.

De aceea recomandam prudenta sporita persoanelor cu patologie hepatica (steatoza hepatica, hepatite de diferite etiologii, ciroza, litiaza colecistica sau coledociana), sau digestiva (gastrita, ulcer gastric sau duodenal, pancreatite), dar si persoanelor cu afectiuni cronice - diabet zaharat, hipertensiune arteriala, infarct miocardic sau AVC in istoric. Un risc mare pentru afectiuni de sanatate il prezinta copiii, varstnicii sau gravidele.”, avertizeaza Dr. Luminita Florea – medic specialist diabet, nutritie si boli metabolice in cadrul centrului ProVita. drob, masa de pasti

Pastele vine, de obicei, dupa o perioada prelungita de post, ce reprezinta din punct de vedere alimentar o dieta prin excelenta vegetariana, cu un caracter de crutare hepatica, adica pune in repaus secretia biliara si functia hepatica.

Meniul de sarbatoare traditional este insa bogat in grasimi animale, galbenus de ou, grasimi din lapte - procesate sub forma de smantana/ frisca si diverse combinatii sub forma de: friptura, prajeli, drob, prajituri. Aparitia brusca a acestor alimente coleretice (intens stimulante ale secretiei biliare) duce la o agresiune hepatica si, in functie de sensibilitatea fiecarui organism, produce acutizari sau complicatii ale diferitelor afectiuni existente. Pentru a evita problemele de sanatate doctorul ne recomanda sa introducem treptat alimentele de origine animala, dupa o perioada de post. De asemenea, este important sa combinam corect alimentele: produsele traditionale precum carnea de miel, drobul sau ouale sa fie intotdeauna acompaniate de cat mai multe vegetale si in special legume de sezon (proaspete, in salate, la gratar sau la cuptor).

Incercati sa gatiti alimentele, pe cat posibil, dietetic: la cuptor, abur, la gratar, prin fierbere si evitati prajelile sau alimentele cu un continut mare de grasimi animale sau uleiuri.

In concluzie, sarbatorile pascale trebuie sa se caracterizeze prin mese fara excese de alimente din punct de vedere cantitativ sau caloric, un consum mic sau moderat de alcool si miscare intre mese, pentru o digestie optima. Mai mult, trebuie sa continuam sa ducem un stil de viata sanatos si dupa terminarea Pastelui, pentru a ne bucura din plin de sezonul cald.

“Odata cu trecerea de la iarna la primavara este momentul unor schimbari in alimentatie si in stilul de viata in general. Trebuie sa crestem randamentul metabolic si sa energizam organismul prin inlocuirea alimentelor consistente din sezonul rece (combinatii intre proteine animale, glucide si grasimi) cu alimente vegetale specifice primaverii. Se impune astfel o detoxifiere si o vitaminizare prin legume si fructe.

De asemenea, trebuie sa facem cat mai multa miscare in aer liber! Aceasta activitate creste oxigenarea la nivel muscular, iar efortul fizic devine de 2-3 ori mai eficient atunci cand este realizat in natura.”, ne indeamna Dr. Luminita Florea.

Foto: Drob, Shutterstock


Vizionare placuta

Aboneaza-te la Garbo sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Recomandarile medicilor pentru perioada Pastelui.