Secretiile normale difera ca abundenta, consistenta si culoare pe parcursul ciclului menstrual. Mai exact, inainte si dupa sangerarile menstruale secretia vaginala este vascoasa si in cantitati reduse, chiar putin albicioasa. Spre ovulatie si in timpul acesteia, secretiile vaginale isi modifica aspectul, devenind transparente, mai putin vascoase si mai abundente. Niciodata secretia vaginala normala nu prezinta un miros fetid, ci unul foarte discret, aproape insesizabil.

Femeile care iau anticonceptionale: nu intotdeauna anticonceptionalele produc modificari patlologice ale secretiilor vaginale insa normalitatea acestora este mentinuta si de hormonii feminini. Orice modificare a acestor hormoni se reflecta in caracteristicile secretiei vaginale, astfel ca uneori se pot forma conditii favorabile infectiilor vaginale.

Scaderea sistemului imunitar: orice boala mai grava, o infectie importanta, o boala cronica, o alergie cu implicatii importante ale celulelor imune etc., toate acestea duc la scaderea sistemului imunitar si totodata se produc modificari secundare la nivelul florei vaginale.

Unele afectiuni ale glandelor endocrine pot modifica secretiile vaginale, in spcial acele glande ce secreta hormoni care interfera cu cei feminini. De asemenea modificari la nivelul glandei tiroide atrag modificari ale secretiei vaginale.

Modificari hormonale, spre exemplu la pubertate ori in timpul sarcinii. Se estimeaza ca una din sase femei insarcinate are vaginita.

Terapiile cu hormoni corticosteroizi, aceste terapii determina modificari importante la nivelul majoritatii sistemelor cu rol reglator in organism.

Cresterea glicemiei in diabetul zaharat peste valorile normale produce modificari si la nivelul secretiilor vaginale.

Caracteristicile secretiilor vaginale ne indica patologia vaginala

O secretie vaginala alb-cenusie (sau galbuie), urat mirositoare (mirosul este mai puternic dupa actul sexual) indica o vaginita bacteriana. Aceste vaginite se datoreaza inmultirii excesive a bacteriilor “rele” fata de cele “bune”, ambele tipuri de bacterii gasindu-se in mod normal in flora vaginala.

Daca secretiile sunt vascoase, albicioase, cu aspect branzos si pacienta are o senzatie intensa de mancarime si/sau durere, atunci prezinta o vaginita micotica (cea mai frecventa vaginita, determinata in special de Candida Albicans).

Daca secretiile sunt colorate galbui sau gri-verzui, avand uneori aspect spumos si prezinta de asemenea un miros fetid, atunci este probabil implicat un parazit (Trichomonas Vaginalis) care determina trichomonaza. Foarte frecvent aceasta patologie se asociaza cu candidoza datorita faptului ca Trichomonas creeaza conditii intravaginale perfecte pentru dezvoltarea candidozei.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri