Mai exact, celula stem tutipotenta (care se poate diferentia in toate tipurile celulare, peste 220 in organismul uman) este acea celula embrionara care da nastere in burtica mamei tuturor organelor copilului in dezvoltare

Se cauta apoi o persoana compatibila genetic cu pacientul (o ruda in general, este importanta compatibilitatea pentru ca sistemul imun al pacientului sa nu respinga celulele stem implantate) si acea persoana gasita compatibila va primi tratamentul de stimulare pentru celulele stem.

Mai tarziu se recolteaza celulele stem de la persoana compatibila si se implanteaza (se introduc in sange) pacientului suferind de leucemie. Ele vor circula prin torentul circulator al pacientului si vor recunoaste zona unde trebuie sa patrunda si sa actioneze (maduva hematopietica a oaselor). In felul acesta pacientii suferinzi de leucemie prezinta importante ameliorari ale bolii, chiar vindecare.

Insa cele mai « bune » raman celulele stem embrionare, din pacate insa nu exista metode sigure de manipulare astfel incat in laborator aceste celule sa « fie convinse » sa se divida in tipul de celula pe care il vrea medicul (spre exemplu celule epidermice din piele in cazul arsilor sau ceule retiniene in cazul nevazatorilor etc). Celulele embrionare se preleveaza de la embrionii aflati in stadiul de dezvoltare de blastocist (vezi mai sus).

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 5 Măști pentru un păr mai sănătos, mai bogat și mai strălucitor

Cum se obtin acesti embrioni ? In general cuplurile cu probleme de infertilitate fecundeaza mai multe ovule in vitro (in laborator), insa nu le vo folosi pe toate, putand opta ca restul sa fie date in folosinta cercetatorilor. Discutiile sunt controversate la nivel etic, punandu-se intrebare : cand un embrion are suflet ? Desi in acest caz are doar cateva celule, unele fete bisericesti considera prelevarea de celule stem o crima. La baza stau si motivele economice precum si cele privind teama de clonare.

O alta metoda de obtinere a celulelor stem ia in calcul si scaderea riscului de rejet (respingere) a transplantului de catre organismul pacientului. Astfel ca se preleveaza o celula a pacientului (cu materialul genetic specific, deci celula trebuie sa aiba nucleu), i se preleveaza materialul genetic al celulei respective si se introduce intr-un ovul. Tehnica este mult mai complicata, am sistematizat insa ideea principala a metodei. In felul acesta ovulul va dezvolta un blastocist ce contine materialul genetic al pacientului si astfel celulele stem embrionare au un risc mult mai mic de a fi rejetate de organismul pacientului.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri