Pentru ca organismul nostru sa functioneze optim trebuie sa adaptam dieta varstei atat din cauza modificarilor pe care timpul le are asupra corpului nostru cat si datorita schimbarilor conditiilor de viata si al necesitatilor cotidiene.

Fiecare varsta a noastra ne influenteaza metabolismul, care poate fi mai accelerat ori mai incetinit. Pentru ca organismul nostru sa functioneze optim trebuie sa adaptam dieta varstei atat din cauza modificarilor pe care timpul le are asupra corpului nostru cat si datorita schimbarilor conditiilor de viata si al necesitatilor cotidiene.

Dieta intre 20 si 30 de ani

Daca in copilarie si in adolescenta, datorita consumului mare enrgetic si nevoilor organismului de nutrienti in cantitati mari pentru asigurarea unei cresteri si dezvoltari fizico-mentale armonioase va permiteati sa mancati ce doreati si cat doreati, dupa 20 de ani lucrurile se schimba putin. Poate ca pana acum va permiteati sa mancati mult si orice fara a va ingrasa, insa, in jurul varstei de 20 de ani, cand procesul de crestere este aproape de final, toti nutrientii care sunt in plus vor fi depozitati sub forma de grasime.

Kudika Tarot

Astfel ca, odata ce ati schimbat prefixul, corpul vostru tinde spre maturizare, spre forma finala a scheletului, spre maturitate sexuala etc. Daca in adolescenta aveati nevoie de multe proteine, lipide si zaharuri, acum lipidele trebuie sa scada cu mult din alimentatie.

Specific pentru aceasta varsta este faptul ca, desi va puteti ingrasa rapid, la fel de repede puteti slabi si, in plus, sunteti mult mai ambitiosi decat ati fi la alti ani, caci acum, odata cu dezvoltarea sexuala, va intereseaza foarte mult imaginea voastra. Evident ca aceasta va fi o motivatie suficent de puternica pentru a avea taria de a slabi cateva kilograme daca este cazul.

Sfaturi utile

La aceasta varsta in mod egal femeile si barbatii trec prin oscilatii ale greutatii. Chiar daca ati luat cateva kilograme in plus nu inseamna neaparat ca sunteti grasuti. Calculati-va indicele de masa corporala pentru a vedea daca intr-adevar sunteti la greutatea normala ori nu. Indicele de masa corporala se calculeaza astfel : greutate (kg)/ inaltime x inaltime (in metri). Valorile normale sunt cuprinse intre 18,5 si 25.

Citeste si:
Interviu cu Dr. Stomatolog Mina Camelia Vasiliu: „Zâmbetul unui...
Interviu cu Dr. Stomatolog...

Chiar daca sunteti tentati uneori sa urmati o dieta drastica, in care refuzati sa va alimentati, totusi evitati aceste tipuri de diete. Nu numai ca va pericliteaza sanatatea, dar mai apoi veti lua si mai multe kilograme in plus.

Cel mai bine este sa aveti o dieta echilibrata in care:
- sa nu sariti peste micul dejun;
- sa evitati sa mancati de la fast-food-uri unde alimentele nu sunt deloc echilibrate nutritional;
- sa aveti un pranz cat de cat consistent, in care ar fi bine sa nu lipseasca si un pic de carne;
- evitati regimul vegetarian exclusiv si tin sa accentuez acest sfat. Corpul uman are nevoie si de proteine animale, fara de care functionarea lui la cote maxime este imposibila si, in timp, bolile apar inevitabil daca urmati un regim strict vegetarian;
- consumati alimente care sa contina putine lipide, maxim 5 procente, iar rapotrul proteine/lipide sa fie minim 1.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri