Care este secretul acelor cupluri care reusesc sa-si mentina de-a lungul timpului aceeasi relatie frumoasa de la inceput? Iata care sunt cele 7 legi psiho-afective ale casniciilor reusite:

2. Alimentati afectiunea si admiratia

Admiratia si afectiune sunt elementele cheie ale unei relatii satisfacatoare. Pentru ca o persoana sa se simta iubita, trebuie mai intai de toate sa se stie pretuita, respectata si admirata in ciuda defectelor si a slabiciunilor sale. Ca sa amplifici, a invii aprecierea reciproca sau sa depasesti acele momente in care exista tendinta de a insista asupra trasaturilor negative ale partenerului, Gottman sugereaza sa staruiesti asupra unei calitati a partenerului pe care o apreciezi. Conform celui de-al doilea principiu al lui Gottman este important ca o relatie sa se concentreze mai ales asupra momentelor frumoase petrecute in cuplu si asupra trasaturilor pozitive ale partenerului. O relatie presupune apreciere reciproca, dar si respectarea diferentelor existente intre cei doi.

3. Nu va intoarceti unul altuia spatele, ci intoarceti-va unul catre celalalt

In momentul in care partenerul incearca sa iti castige atentia, afectiunea sau sprijinul, a te intoarce catre el si a-i da atentia, afectiunea, sprijinul de care are nevoie poate fi cea mai buna metoda de a mentine comunicarea in cuplu la cote maxime. O relatie nu presupune doar cine romantice la lumina lumanarilor sau partide incredibile de sex. A-i arata prin gesturi marunte, zilnice, partenerului ca iti pasa de el, ca te preocupa persoana sa inseamna a-i demonstra ca il iubesti.

Este important sa interactionati in mod frecvent, sa va povestiti unul altuia ceea ce vi s-a intamplat la locul de munca, sa va impartasiti gandurile, experientele, sa va aflati in legatura unul cu celalalt de-a lungul unei zile. Interactiunea cu partenerul, chiar daca este efectuata prin modalitati, gesturi si actiuni insignifiante, aparent banale, alimenteaza romantismul unei relatii si favorizeaza apropierea intre parteneri. Aratandu-ti ca te intereseaza persoana partenerului inseamna ca a-i arata ca il apreciezi.


4. Lasati-va influentati unul de celalalt

Pentru ca o relatie sa fie fericita si de lunga durata, puterea trebuie impartita in cuplu, este de parere Gottman. Pentru ca ambii parteneri sa simta ca joaca un rol important in cuplu, deciziile trebuie luate in doi, iar nu individual. Cand unul dintre partener (sau chiar amandoi) este incapatanat si are un ego imens, nepermitand celuilalt sa ii influenteze deciziile sau opiniile, conflictele devin iminente. Mai mult ca sigur ca fiecare partener trebuie sa isi pastreze identitatea si individualitatea, insa acest lucru nu inseamna ca partenerul nu poate fi receptiv si deschis catre opiniile partenerului, refuzand din start sa se lase influentat de ele. In urma cercetarilor sale, Gottman a ajuns la concluzia ca barbatii, mai mult decat femeile, refuza sa imparta puterea si deciziile in cuplu. Pe de alta parte, femeile sunt mai flexibile si mai dispuse decat barbatii sa se lase influentate de opiniile partenerului.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri