Care este secretul acelor cupluri care reusesc sa-si mentina de-a lungul timpului aceeasi relatie frumoasa de la inceput? Iata care sunt cele 7 legi psiho-afective ale casniciilor reusite:

- Atitudinea de aparare – Atitudinea de apararea apare in momentul in care o persoana este atacata sau criticata de partenerul sau. Atunci cand in tonul este ridicat si in mod direct apare reprosul, reactia imediata a partenerului atacat este cea de aparare. Tensiunea se face si ea simtita. Partenerul criticat, in loc sa asculte rational ceea ce i se reproseaza, va incerca sa se apere intr-un mod inflacarat, deloc diplomat, atacand la randul sau si emitand atacuri.

-Dispretul – dintre toti cei patru “calareti’, dispretul se prefigureaza ca fiind cel mai nemilos si crud. Dispretul, laolalta cu sfidarea, inseamna a-ti face partenerul sa se simta lipsit de valoare, nedemn de tine, inferior tie si rezulta din acumularea gandurilor negative cu privire la partenerul de viata. Acest dusman relational implica totodata lipsa de respect, dar si sarcasm.

- Impietrirea In momentul in care ceilalti trei dusmani relationali au fost declansati pe campul de lupta al cuplurilor si nu mai stapaniti sub nicio forma, in multe cazuri reactia naturala a unuia dintre parteneri va fi cea de indiferenta, impietrire. Pentru ca nu suporta sa se certe sau pentru ca nu suporta tensiunea, partenerul se va deconecta de la situatia conflictuala si va aborda o atitudine pasiva, ca si cum nu i-ar pasa de ceea ce se intampla. Partenerul va manifesta o atitudine rece, nepasatoare, indiferenta ca reactie la incercarile celuilalt partener de a comunica.

Iata care sunt, in conceptia lui John Gottman, cele sapte principii care contribuie la succesul unei casnicii:

1. Perfectionati harta iubirii

Conform acestui principiu, pentru a avea o relatie frumoasa si longeviva, trebuie sa explorezi intreaga lume emotionala a partenerului. Cunoaste-l bine. Si mai bine. Intotdeauna este loc pentru mai mult. Invata sa il cunosti. Invata mai mult despre ceea ce ii place, despre ceea ce nu ii place, despre dorintele, sperantele, telurile sale. Invata mai mult despre temerile sale, despre ceea ce il preocupa, despre ceea ce il nelinisteste, despre nesiguranta sa. Nu te gandi ca detii toate secretele gandirii si sentimentelor lui. Pe plan emotional, intotdeauna vei avea ceva nou de descoperit la persoana pe care o iubesti.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri