50 de oameni. Un cameraman. 3 intrebari. Mii de variante de raspuns. Fericire. Vise. Necazuri. Impliniri. Dorinte. Regrete. Secrete. Ganduri. Prieteni. Familie. Dragoste.

Poate ca cel mai important lucru care ne leaga, ca fiinte umane, este comunicarea interpersonala. Fie ca e ea verbala sau nonverbala, ne ajuta sa ne cunoastem pe noi insine si pe cei din jur. Ne ajuta sa ne deschidem si sa nu mai simtim teama. Ne ajuta sa ne interconectam la reteaua de suflete a Pamantului.

Atunci cand ne angajam intr-o interactiune, nivelul de cunoastere dintre noi si interlocutor poate sa fie aproape nul sau la un nivel extrem de intim. Cert e ca, indiferent de situatie, in fiecare din noi exista o zona supusa controlului constient si o zona de umbra, la care nu avem acces direct, dar despre care putem afla cate ceva cu ajutorul semenilor nostri.

Pentru a calcula nivelul de cunoastere reciproca a persoanelor angajate intr-o interactiune, Joseph Luft si Harry Ingham au “inventat” fereastra lui JOHARI (din numele aglutinate ale celor doi cercetatori). Se poate spune ca fiecare individ poseda tot atatea “ferestre” cate legaturi comunicationale intretine cu alti oameni si ca aspectul acestora sufera schimbari, mai mari sau mai mici, dupa fiecare noua interactiune.

Kudika Tarot

Putem vorbi astfel despre patru zone componente ale ferestrei lui Johari: zona deschisa (cunoscuta siesi, cunoscuta celuilalt), zona oarba (necunoscuta siesi, cunoscuta celuilalt), zona ascunsa (cunoscuta siesi, necunoscuta celuilalt) si zona necunoscuta (necunoscuta siesi, necunoscuta celuilalt).

Zona deschisa

Aceasta cuprinde datele aflate atat in posesia propriei persoane, cat si in cea a interlocutorului. Ele sunt aspecte variate: infatisarea fizica, numele,varsta, ocupatia, sexul, pana la sentimente, predispozitii, convingeri, idei… Nimic nu apartine necesar acestei zone, asta fiindca putem sa comunicam cu cineva fara sa ii stim numele sau infatisarea.

Fifty People, One Question: New Orleans from Fifty People, One Question on Vimeo.

Fifty People, One Question: New York from Fifty People, One Question on Vimeo.

Citeste si:
S-a deschis The DumpStore, primul magazin din care nu vrei să...
S-a deschis The DumpStore,...

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri