Pentru majoritatea cercetatorilor, emotiile desemneaza stari afective temporare induse de diverse cauze identificabile in spatiu si timp. Exista doua mari categorii de emotii: cele de baza sau universale (frica, bucuria surpriza, furia numarul lor nu trece de zece) si cele mixte, care rezulta din combinarea celor dintai.

Relatia amoroasa dureaza o bucata de vreme, dar, treptat, interesul initial se poate diminua si cei doi descopera ca au prea putine puncte comune. Daca in euforia inceputului orice diferenta era privita drept indiciul unei fericite complementaritati, exact aceleasi deosebiri ajung sa fie considerate incompatibilitati.

Exista si varianta transformarii pasiunii in prietenie.

Evolutia sentimentului depinde de conceptia despre dragoste a persoanelor implicate. Astfel, putem vorbi despre 6 tipuri principale de iubiri desemnate prin tot atatia termeni sugestivi preluati din limbile latina si greaca:

LUDUS
Este felul de a iubi al celor care trateaza dragostea drept un joc. Ei se indragostesc frecvent, dar probabil ca nu izbutesc sa se ataseze mai profund, preferand sa “zboare din floare in floare”.

STORGE
Acest termen este grecesc si intelesul sau se apropie de cuvantul romanesc “tandrete”. Dragostea de acest tip se aseamana cel mai mult cu prietenia. Ea se naste incet si evolueaza usor, partenerii devenind tot mai legati unul de celalalt o data cu trecerea vremii. Daca ambii parteneri iubesc in stil storge, legatura lor va deveni indestructibila

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Candela sufletului nostru este cea care trebuie să fie totdeauna aprinsă. Cuvinte pentru suflet de la Maica Gavrilia Papaiannis (de citit mai ales în postul Paștelui) Vei avea șansa să iubești din nou! Iar de această dată va fi diferit Caria dentară – ce este și cum se tratează

MANIA
Mania este o dragoste obsesiva in care crizele de gelozie alterneaza cu accesele pasionale. Se crede ca mania ii caracterizeaza pe oamenii care nu au suficienta incredere in propria persoana.

PRAGMA
Pragma este si ea iubire si presupune un atasament sincer fata de partener, insa (constient sau nu), perechea se alege dintre persoanele a caror companie poate oferi diverse avantaje.

EROS
Interesul celui care iubeste in acest mod se indreapta prioritar catre calitatile fizice ale celui iubit. Frumusetea este valorizata in dauna insusirilor sufletesti sau intelectuale, deoarece dragostea e conceputa ca o sursa de satisfactii senzuale. Eros-ul se construieste pe un substrat narcisist.

AGAPE
Agape este dragostea total altruista, straina de orice interes si dispusa la orice sacrificiu. Aceasta dragoste nu urmareste nici macar rasplata reciprocitatii.

De ce jantele sunt la fel de importante ca și anvelopele: 3 motive Top 4 probleme de organizare în bucătărie și cum să le rezolvi rapid Pluto retrograd în Vărsător – 1 mai – 11 iunie 2023. Totul e bine când se TRANSFORMĂ cu bine! Cad unele lanțuri care ne țineau pe loc și ne luăm puterea înapoi

In definitiv, ce e dragostea decat o taina pe care o ascund indragostitii si o poarta in umbra, de frica luminii? Pasiunile fug de lumina – lumina le omoara. Indata ce taina se da pe fata, dragostea vestejeste, isi pierde fragezimea, vraja, devine ceva obisnuit, de toate zilele. – Mihail Drumes


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri