Pentru majoritatea cercetatorilor, emotiile desemneaza stari afective temporare induse de diverse cauze identificabile in spatiu si timp. Exista doua mari categorii de emotii: cele de baza sau universale (frica, bucuria surpriza, furia numarul lor nu trece de zece) si cele mixte, care rezulta din combinarea celor dintai.

In sens extins, emotiile sunt evenimente sau stari din viata afectiva care presupun un ansamblu de trairi psihice specifice insotite de manifestari fiziologice si comportamentale.

Emotiile se inscriu in clasa mai cuprinzatoare a afectelor, termen care acopera intreaga gama a trairilor sufletesti. Afectele de durata, legate mai degraba de relatii decat de evenimente, sunt denumite sentimente.

Marile sentimente - Dragostea

In categoria marilor sentimente se inscriu prietenia si dragostea. Ambele se bazeaza pe o interdependenta relationala, dar difera prin modul in care se instaleaza si evolueaza.

In ceea ce priveste originea si modelul relatiei dintre sexe, avem de-a face cu o “disputa” intre psihanalistul Freud si etologul Eibl-Eibesfeldt. Primul considera ca legatura afectiva dintre mama si copil are la baza pulsiunea sexuala, in timp ce pentru al doilea relatia parentala este cea care determina si modeleaza comportamentele erotice de mai tarziu.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Candela sufletului nostru este cea care trebuie să fie totdeauna aprinsă. Cuvinte pentru suflet de la Maica Gavrilia Papaiannis (de citit mai ales în postul Paștelui) Vei avea șansa să iubești din nou! Iar de această dată va fi diferit Caria dentară – ce este și cum se tratează

Este deja indubitabil ca sarutul s-a nascut din comportamentul de hranire gura la gura. La bosmiani si papuasi copiii erau hraniti cu mancare premasticata. Mamele din regiunile Padurea Neagra si Schleswig-Holstein continua si astazi aceasta practica “primitiva”.

Teza derivarii sarutului uman din comportamentul parental este sustinuta si de obiceiul transferarii unui obiect din gura in timpul sarutului dintre indragostiti (odinioara bucati de rasina la tinerii tirolezi din Hinterzillerthal, azi bomboane sau guma).

Daca originea sentimentului de dragoste este in comportamentul parental care inspira o stare de liniste, pace si armonia, procesul de indragostire este de cele mai multe ori fulgerator, simptomul caracteristic reprezentandu-l o tensionare brusca, ce da nastere unei stari de alerta erotica. Aceasta prima faza este cea mai pasionala.

De ce jantele sunt la fel de importante ca și anvelopele: 3 motive Top 4 probleme de organizare în bucătărie și cum să le rezolvi rapid Pluto retrograd în Vărsător – 1 mai – 11 iunie 2023. Totul e bine când se TRANSFORMĂ cu bine! Cad unele lanțuri care ne țineau pe loc și ne luăm puterea înapoi

Ipostaza indragostirii presupune 5 trasaturi comune dupa cum urmeaza:

• prezenta obsesiva a imaginii partenerului in gandurile persoanei indragostite

• idealizarea partenerului

• atractia fizica

• dificultatea de a suporta conflictele, despartirile sau absentele

• dorinta vie ca sentimentele sa fie reciproce

Mai departe, sentimentul dragostei poate evolua in directii diferite.

Se intampla, destul de frecvent, ca el sa se stinga rapid (acest fenomen este plastic descris prin formula “focului de paie”).


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri