17 Noiembrie 2021 publicat în Psihologie 29 share-uri

În ultimii ani, au venit la cabinet pentru terapie de cuplu foarte multe persoane. Interesant este faptul că certurile tind să apară încă din primul an de relație și din acest motiv foarte multe cupluri nu mai ajung la căsătorie. Iar cei care se căsătoresc cu speranța că actul respectiv va duce la schimbarea din perspectivă comportamentală a partenerului/ei, descoperă destul de repede că nu se întâmplă acest lucru.

de Constantin Cornea, psihoterapeut

Dacă vorbim la modul general despre problemele din cuplu, putem spune că acestea pot avea următoarele elemente de dispută:

1. Familia de origine. Din păcate, de cele mai multe ori, implicarea părinților în viața tânărului cuplu este de cele mai multe ori negative în sensul în care aceștia, în dorința lor de a avea pentru propriul copil cea mai bună parteneră/cel mai bun partener, tind să scoată în evidență doar defectele în dauna calităților.

2. Prietenii toxici. Sunt prietenii care nu țin cont de faptul că sunteți căsătorit/ă, continuând să vă invite în activități sau să vă pună în situații ce vin în contradicție cu viața de cuplu. ȘI aici facem referință la: viața de noapte, activități ce nu includ partenerul/a, jocuri de noroc, adicții de droguri sau alcool.

Foto: De la Tiko Aramyan /Shutterstock

3. Cariera. Cine este mai îndreptățit să își construiască o carieră? El sau ea? Răspunsul corect ar trebui să fie: amândoi. Fiind o familie, ar trebui să se comporte ca o echipă, pentru a se sprijini reciproc în atingerea potențialului maxim.

4. Treburile casnice. Oare mai trăim vremurile în care doar femeia se ocupă de copii, curățenie, mâncare, cumpărături? Soluțiile pot fi trei:

  • în cazul în care cuplul își permite, să angajeze o altă persoană care să se ocupe de treburile casnice
  • acestea se pot împărți în mod egal
  • unul dintre parteneri poate prelua mai multe activități casnice, iar în schimb, celălalt oferă mai mult într-o altă interacțiune din cuplu

5. Copiii. Când este mai bine să vină pe lume, câți ar trebui să fie, cum îi vom crește și educa? Aici din nou, este foarte importantă ideea de echipă. Ar trebui să ținem cont de planurile ambilor parteneri legate de carieră, vârstă, starea de sănătate și alte preocupări, pentru a decide care este momentul oportun să avem un copil sau numărul acestora. În privința modului de creștere și educare, se poate apela lesne la un psiholog sau la cursuri de parenting pentru a descoperi împreună un model cât mai modern de creștere și educare a propriilor copii.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri