Cea mai mare provocare pentru o persoană constă în ieșirea din zona de confort.

de psihoterapeut Constantin Cornea

Cea mai mare provocare pentru o persoană constă în ieșirea din zona de confort. Ce trebuie însă știut este că zona de confort nu înseamnă o zonă în care persoana se simte confortabil. Este de fapt, o zonă compusă dintr-o seama întreagă de interacțiuni cum ar putea fi:

-  comportamente învățate prin imitație de la părinți, încă din primele luni de viață. Apoi mai învățăm de la prieteni, societate sau din mass media anumite comportamente pe care le putem considera utile sau potrivite pentru a avea ceea ce ne dorim

-  comportamente căpătate în urma unor evenimente traumatice, decesul sau bolile grave ale unor persoane apropiate, accidente, violență fizică sau domestică

-  comportamente dezvoltate pentru o situație sau un eveniment anume care nu mai este de actualitate

Spinoza spunea că: “omul este suma tuturor interacțiunilor sale de la un anumit moment”. Numai că această sumă nu ne este întotdeauna benefică. Cum putem oare să ne conștientizăm comportamentele învățate care ne fac rău?

Foto: By Black Salmon /Shutterstock

În principiu, putem spune că sunt necesari doi pași: introspecția prin care puteți descoperi cum și când ați căpătat anumite comportamente greșite care vă fac rău vouă sau celor care contează pentru voi. Pasul doi îl reprezintă capacitatea de a face schimbarea benefică sau de a deveni cea mai bună variantă a voastră mizând pe toate calitățile pe care le aveți sau le dezvoltați pas cu pas, pentru a scăpa de comportamentele greșite.

Cea mai simplă cale de a trece prin cei doi pași ar putea fi aceea de a apela la un psiholog. Acesta vă poate ajuta să vă descoperiți punctele slabe, când și unde s-au născut și care sunt elementele disfuncționale ce le însoțește. În același timp, vă puteți descoperi punctele forte native sau o formă prin care să vă dezvoltați alte puncte forte.

Citiți continuarea pe pagina următoare >>> 


Sunt Nicoleta Ababei @mamapetoc, creator de conținut dar, mai ales, creator de emoții. Îmi place să cred că inspir femeile să-ți exploreze cu mai mult curaj latura creativă.

Sunt mama unei adolescente de 17 ani, pictez,...Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri