Pe lângă beneficiile incontestabile ale dezvoltării personale aplicate corect, există cel puțin 3 riscuri care îl pot îndepărta pe beneficiar de la adevăratul scop al ei:

Dezvoltarea personală a devenit o formulă "la modă" și care, prin repetiție și utilizare, uneori forțată pentru anumite contexte, tinde să-și ducă sensul în derizoriu. În opinia psihologului Laura Maria Cojocaru, dezvoltarea personală este confundată uneori cu a face terapie (care la rândul ei este confundată cu a avea o "problema gravă”), alteori este confundată cu tehnici de "manipulare", atât de către cei care aud de ea, cât și chiar de către cei care aleg să beneficieze de ea.

Mai mult decât atât, specialistul consideră că multitudinea de informații pe această temă care inundă Internetul are și un revers al medaliei, și anume “comerțul” cu … dezvoltare personală sau, mai rău, înțelegerea greșită a conceptului. Astfel, pe lângă beneficiile incontestabile ale dezvoltării personale aplicate corect, există cel puțin 3 riscuri care îl pot îndepărta pe beneficiar de la adevăratul scop al ei:

Confuzia

“Indiferent ce alegi să faci pentru dezvoltarea ta personală, atâta timp cât confunzi adevăratul ei înțeles cu orice altceva decât este, în loc să înveți, să aplici și să produci continuu transformare, atât în viață ta, cât și în a celor din jur, pierzi timpul făcând pe atotstiutorul, crezând că știi tu mai bine să-ți atingi obiectivele, și mai repede, și mai ușor decât te ghidează un specialist, deși până acum nu ai făcut-o. Este doar semnul unui orgoliu inutil”, explică psihologul Laura Maria Cojocaru, președinte și fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI),

Lipsa de asumare și aplicare până la capăt

“Poate că înveți, aplici, îi înțelegi sensul, dar te ferești să afle alții că ai făcut ceva pentru dezvoltarea ta personal; și asta, ca "să nu te judece", în condițiile în care tocmai TU, persoană dezvoltată, cu abilitățile îmbunătățite, ești cel care-i poți "lumina", îi poți ghida, ii poți face să se deschidă către alte perspective mai utile, mai plăcute. Și atunci te poți întreba pe bună dreptate: ce ai priceput din ce ai învățat?”, este de părere psihologul.

Foto int: Olivier Le Moal /Shutterstock


Vizionare placuta

Aboneaza-te la Garbo sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Explicaţiile psihologului: 3 riscuri ale dezvoltării personale 'comerciale'.