1 August 2018 publicat în Psihologie 150 share-uri

Psihologii folosesc termenul de distorsiune cognitivă pentru a descrie moduri de gândire și credințe iraționale care distorsionează modul cum o persoană percepe realitatea, de obicei în moduri negative.

Psihologii folosesc termenul de distorsiune cognitivă pentru a descrie moduri de gândire și credințe iraționale care distorsionează modul cum o persoană percepe realitatea, de obicei în moduri negative. Distorsiunile cognitive sunt comune, dar dacă nu ai știința, îți poate fi dificil să le identifici.

Multe dintre aceste procese de distorsionare ale realității se produc la nivel inconștient. Sunt obiceiuri pe care nu realizam că le avem și nici nu conștientizăm că e în puterea noastră să le schimbăm. Mulți oameni devin adulți crezând că lucrurile sunt pur și simplu așa.

Distorsiunile cognitive ne pot afecta în mod serios viața și relațiile cu ceilalți, întreținând stări depresive și anxietate. Dacă le lăsăm neadresate, aceste pattern-uri automate de a gândi ne afectează gândirea logică și interferează în capacitatea noastră de a lua decizii.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Meditația mindfulness: Antidotul pentru stres și anxietate Cum putem integra principiile spirituale într-o lume modernă și agitată? Câteva sfaturi simple, dar puternice Cazurile de depresie cresc dramatic la copiii cu vârsta între 11 și 14 ani și la adolescenți (Anchetă)

Este foarte util pentru sănătatea noastră mentală și emoționala să avem uneltele de a recunoaște distorsiunile cognitive și de a încerca să ne rescriem modul de a gândi și acționa.

"Distorsiunile cognitive sunt simple modalități prin care mintea noastră  ne convinge de ceva ce nu este adevărat.  Aceste gânduri false (neadevărate, inexacte) sunt de obicei folosite ca să întărească gândirea negativă sau emoțiile, spunându-ne lucruri care sună rațional și adevărat, dar în realitate ne servesc  doar la a ne proteja de sentimentele negative față de noi înșine. - Alina Baciu, psiholog.

Circumstanțele în care ne aflăm nu ne definesc. Indiferent de ceea ce se întâmplă în viață, avem mereu puterea de a ne schimba atitudinea.

Cum să-ți decorezi camera de zi cu buget redus: 7 trucuri de urmat Descoperă cum poți avea un bronz perfect și de lungă durată - AIVI COSMETICS îți propune Lirene Perfect TAN Caria dentară – ce este și cum se tratează

Care este diferența între o persoană care rămâne pozitivă în ciuda unor evenimente negative și o persoană care rămâne întristată și supărată pe tot parcursul zilei? Răspunsul se află în pattern-urile de gândire pe care le-am înmagazinat de-a lungul timpului, unele dintre acestea fiind moduri prin care creierul distorsionează realitatea.

19 DISTORSIUNI COGNITIVE

1.     Distorsiune cognitivă - Gândirea în Alb și Negru

Acest tip de gândire dihotomic ne face să vedem totul din jurul nostru în termeni de fie bun sau rău, corect sau incorect, totul său nimic. Gândirea în alb și negru nu reușește să recunoască că există aproape mereu și nuanțe de gri între alb și negru. Atunci când vede doar două posibilități sau fațete, o persoană ignoră alte posibilități rezonabile.

6 cauze ale sânilor lăsați: cum poate fi rezolvată această problemă estetică? Pantaloni cargo de damă House: cum să-i porți în 2023 Viața este frumoasă dacă știi cum să o trăiești!

2.      Personalizarea

Când gândește așa, un individ tinde să ia lucrurile foarte personal. Această persoană crede că acțiuni ale altor persoane sunt un rezultat direct al comportamentului său. O astfel de gândire o determină pe persoana în cauză să se învinovățească pentru circumstanțe externe care sunt de fapt în afara controlului sau responsabilității sale.

Foto: Shutterstock

3.      Distorsiune cognitivă -  Afirmațiile Trebuie

Gândurile care includ “trebuie”, “este neapărat”, “ar trebui” au de cele mai multe ori legătură cu o distorsiune cognitivă.

De exemplu: “Ar fi trebuit să ajung la întâlnire mai devreme.” sau “Trebuie să slăbesc ca să fiu mai atractivă.” Acest tip de gândire poate să includă sentimente de vină și rușine. Afirmațiile trebuie sunt de asemenea comune atunci când ne referim la alte persoane din viețile noastre. Aceste gânduri arată cam așa: “Trebuia să mă sune mai devreme.” sau “Ar trebui să îmi mulțumească pentru tot ajutorul pe care i l-am dat.”

Iubirea de sine. Cum poți să te regăsești în câțiva pași simpli Perioada postnatală – fericire pură sau provocare? Cum să te pregătești corect pentru a rămâne în echilibru? Transparențele - în tendințe în primăvara-vara 2023! 10 exemple de cum putem integra și purta piesele vestimentare din materiale transparente și semi-transparente în ținutele noastre

Astfel de gânduri duc către frustrare, furie, amărăciune atunci când ceilalți sfârșesc prin a nu îndeplini așteptări nerealiste. Oricât de tare ne-am dori uneori, nu putem să controlăm comportamentul altei persoane, așa încât a ne gândi ce ar trebui să facă ceilalți nu este un demers sănătos.

4. Gândirea catastrofică

Acest tip de gândire face să ni se pară că orice întâmplare neplăcută  poate avea cel mai rău deznodământ cu putință. O persoană cu acest tip de gândire poate să pice un examen și să se gândească că a pierdut deja întregul curs. O astfel de persoană poate să nici să nu fi susținut examenul și să creadă că îl va pică. Acest tip de gândire ne face să asumăm cel mai negru scenariu cu putință.

Atunci când mi-am dat seama că totul depinde de mine, m-am liniștit RoboWave, robotul educațional construit de echipa Națională de Robotică a României cu sprijinul companiei Wave Studio, a câștigat două campionate internaționale Stresul scolar la copii – sfaturi si recomandari

5. Amplificarea și Minimalizarea

Aceasta distorsiune cognitivă face ca lucrurile să devină exagerate și supra-proporționate sau sunt în mod nerealist minimalizate.

De exemplu, ai de ținut un discurs la o nuntă. Pentru că ai emoții, inițial ai mici ezitări, dar apoi te recalibrezi și reușești să vorbești foarte frumos și la sfârșit, toată lumea te felicită. În loc să apreciezi felicitările, te plângi despre felul cum ai ruinat toată ceremonia din cauza unei mici bâlbâieli. Acest lucru înseamnă că amplifici părțile negative și minimalizezi reușitele tale.

Foto homepage: Shutterstock/ pathdoc

Citește mai departe >>>


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri