31 August 2017 publicat în Psihologie 3 share-uri

Kent Hoffman este unul dintre acei oameni care au capacitatea de a-ti influenta viata in moduri profunde. Este clinician, psihoterapeut si cercetator specializat in psihologia dezvoltarii si teoria atasamentului. Insufletirea sa din domeniu si munca neobosita de 30 de ani de cercetare au ca rezultat capacitatea de a facilita accesul la o intelegere profunda a naturii existentei umane.

Iulia Sima – Garbo.ro: Ai creat un proces, o practica a tandretii pe care o recomanzi pentru cel putin 100 de zile. De ce avem nevoie de o practica a tandretii?

Kent Hoffman: Ceea ce am spus mai devreme este in centrul acestui raspuns. Multi dintre noi am functionat fara “tandrete-ca-esenta” (alinarea si placerea sunt profund tesute in felul cum noi ii percepem pe ceilalti cat si pe noi insine). Astfel, avem nevoie sa ne remodelam creierul. Practica zilnica este o metoda testata care ne permite, incet, incet sa construim cu timpul, noi cai neuronale care sa fie incarcate de aceasta noua informatie. Din punct de vedere spiritual, cred ca aceasta este informatia originala, amprenta originala a conditiei umane. Exista un motiv adanc pentru care tandretea functioneaza.

 

Foto: Pixabay

Iulia Sima – Garbo.ro: Exista vreo legatura intre psihologie si spiritualitate? Poti sa descrii perspectiva ta ca practicant in ambele zone?

Kent Hoffman: Din perspectiva mea exista o conexiune profunda intre psihologie si spiritualitate. (Ca o coincidenta, cuvantul “religie” vine din latinescul pentru “reconectare” si astfel am putea spune ca spiritualitatea nu este nimic altceva decat a gasi conexiunea. Asa incat este psihologie.) Asa cum am spus pe parcursul acestui interviu, suntem programati (de catre Univers?) pentru conexiune. Cand cunoastem conexiunea si avem acces la ea si avem incredere in ea, suntem sanatosi din punct de vedere emotional.
Cand nu putem sa o gasim devenim disperati si depresivi si anxiosi. Vorbind din postura de clinician pe care am avut-o in ultimii 45 de ani, nu pot sa numesc nicio persoana care sa se fi descurcat bine fara un dram de incredere si conexiune.

Pentru mine, spiritualitatea inseamna a gasi un mod legitim, non-dogmatic si autentic, de a avea experienta conexiunii pe care am fost programati sa o cunoastem. Spiritualitatea nu este despre a avea dreptate sau a avea un set particular de credinte. Este despre a pasi pe calea lui impreuna sau a comuniunii care ne permite sa ne resetam si sa ne abandonam increderii. Orice altceva “spiritual” sau “religios” care ne deconecteaza (noi vs. ei) sau ne cauzeaza frica (“Daca nu fac acest lucru voi fi pedepsit”) este in opinia mea, periculos si ne indeparteaza de sanatatea emotionala si spirituala.

“Daca Donald Trump sau Vladimir Putin ar fi cunoscut simplitatea tandretii, nu ar fi facut niciodata ceea ce fac celorlalti astazi.”

Iulia Sima - Garbo.ro: Care este acel mic lucru pe care il putem face pentru oamenii din vietile noastre? Cum sa ii ajutam sa le fie mai bine si sa fie mai increzatori?

Kent Hoffman: Minunata intrebare. As spune ca una dintre definitiile lui Dumnezeu pe care o cunosc este “grija tandra catre toti.” Orice putem face ca sa ne conectam tandru cu ceilalti (atunci cand asteptam autobuzul, cand stam la coada la magazin, cand trecem unul pe langa celalalt pe strada) este la modul precis acel mic lucru pe care il putem face pentru a crea o diferenta. Dupa cum Dalai Lama a spus – “Religia mea este simpla. Religia mea este bunatatea.” Nu exista un raspuns mai bun decat acesta!

Iulia Sima- Garbo.ro: Care este visul tau pentru societatea noastra?

Kent Hoffman: Visul meu este sa construim cumva o societate care sa recunoasca importanta “tandretii-ca-esenta”. Nimic mai mult. Nimic mai putin.

Daca Donald Trump sau Vladimir Putin ar fi cunoscut simplitatea tandretii, nu ar fi facut niciodata ceea ce fac celorlalti astazi. Ei sunt doi dintre cei mai puternici oameni din lume si totusi, chiar sub aparente (si ascunsa “chiar sub ochii nostril”) este insecuritatea lor profunda, coplesitoare. Prea mult (bani, putere, adulari) nu este niciodata de ajuns. Aceasta este natura narcisismului sever. Ceea ce ar fi facut diferenta ar fi fost experienta predictibila a alinarii si a placerii, cat mai devreme in copilarie. Acum este probabil prea tarziu fiindca au devenit dependenti de strategiile care le dau pseudo-conexiuni (adoratia si dominarea) si refuza sa vada nevoia lor originala.

Daca cred ca o astfel de schimbare de care avem nevoie se poate intampla? Da, dar de-alungul a multe generatii, pe masura ce incet recunoastem, impreuna, care este acel ceva care lipseste cu adevarat in vietile noastre si singura resursa care poate umple cu adevarat acest gol, aceasta atat de comuna gaura neagra din inimile noastre. Speranta mea profunda pentru oricine, este ca ei sa se deschida posibilitatii de a gasi un nou nivel al tandretii in vietile lor si sa se deschida sa o imparta cu ceilalti.

Citeste mai departe despre Practica tandretii - 1000 de cuvinte care iti pot modifica modul cum vezi viata >>>>


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri