10 August 2016 publicat în Psihologie 11 share-uri

Amy Cuddy, profesoara de psihologie la Harvard este deja foarte cunoscuta pentru teoria ei despre „pozitia puterii”. Probabil ca va ganditi la un sistem ierarhic sau o scara de valori, dar nu, nu este vorba despre asta, ci despre „limbajul corpului”.

Pe scurt, Amy Cuddy este de parere ca atunci cand mimam prin intermediul ctrupului nostru limbajul corporal al persoanelor invingatoare sau aflate in pozitie de putere, vom ajunge sa ne simtim mult mai increztori.

Amy Cuddy se refera la pozitiile expansive si deschise. In felul acesta iti spui indirect cat de multa incredere ai in tine si "cat de tare esti"! Subconstientul tau inregistreaza aceste semnale si e maestru in a le performa.

Iata cum isi deschide corpul o inotatoare de performanta care tocmai a castigat o competitie: 

Image by skeeze from Pixabay

Stii care este primul lucru pe care trebuie sa il faci dimineata?

Sa te intinzi, sa te intinzi cat poti tu de tare. Sa iti deschizi bratele si membrele inferioare si sa lasi energia puterii sa curga prin corpul tau. Amy Cuddy este de parere ca aceasta practica este mai puternica decat obisnuitele exercitii psihologice de cladire a increderii de sine.

Sa luam de exemplu si "pozitia eroinei" din benzile desenate - cu picioarele putin departate si cu mainile pozitionate pe solduri, cu privirea increzatoare. Cercetatoarea spune ca atitudinea noastra urmeaza adesea obisnuitele inconstiente ale corpului si nu invers. As putea sa confirm din experienta mea, ca da, exista acest efect. Am urmat cursuri de dans, pe langa buna-dispoztie, dansul iti schimba fara sa realizezi postura corpului si astfel mersul apast, coloana dreapta si fruntea sus nu se reflecta doar ca aparitie fizica, ci si ca prezenta. Ai mai multa incredere in tine.

Image by Vinson Tan ( 楊 祖 武 ) from Pixabay

Asa incat, sa ne insusim atitudinea corporala a unei persoane increzatoare in ea insasi, ne face sa ne simtim mai increzatori. Pe de alta parte, sa incerci sa te auto-convingi „Sunt nemaipomenit, sunt cel mai tare!”, are nevoie intai de o schimbare de perspectiva interna care adesea nu se produce usor si pe care multi nu reusesc sa o genereze.

Prin "pozitia puterii" iti pacalesti mintea si depasesti mai usor blocaje psihologice si nu mai e nevoie sa te auto-convingi ca esti o persoana minunata cand nu simti asta. Adoptand pozitii ale puterii, ajungi mai intai sa simti si apoi sa crezi. 

Mai mult decat atat, argumenteaza Cuddy, cand ceilalti oameni percep limbajul non-verbal al corpului nostru, se vor raporta inconstient la aceasta atitudine si vor sfarsi prin a ne imputernici la randul lor, reactionand in oglinda si inatrindu-ne auto-perceptia.

Ce sa faci cand ai de incheiat un contract?

Pune-ti ambele palme pe masa si inclina-te putin in fata – acesta este limbajul corporal al oamenilor de afaceri puternici. Faptul de a ne inclina putin semnifica o pozitie de hotarire, incredere de sine si dominare.

Inainte de un interviu, departeaza-ti picioarele si intinde-ti bratele deschiiis, deschiiiis! Asa ii transmiti subconstientului tau ca ai incredere in tine si ca vei reusi. Arunca-ti mainile in aer ca si cand ai fi vedeta intr-un spectacol si toata lumea te aplauda. Joaca-te cu aceasta pozitie cam doua minute, ca sa lasi transformarile hormonale asociate acestei atitudini sa isi faca simtita prezenta.

via GIPHY

Cand te intalnesti cu seful tau, scoate-ti pieptul in fata, pune-ti mainile in solduri si stai cu picioarele un pic departate. Ati recunoscut pozitia? Este "femeia erou", cum ii place lui Amy Cuddy sa o numeasca si este una dintre cele mai bune pozitii ale corpului care ne ajuta sa ne stabilim cu repeziciune increderea de sine si atitudinea degajata.

Acesta este modul in care limbajul corporal al ciclistului semnifica bucuria ca a castigat:


Image by pasja1000 from Pixabay

Iti recomandam si prezentarea TED tinuta de Amy Cuddy:

Foto main by Gerd Altmann from Pixabay


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri