2 Mai 2012 publicat în Psihologie 46 share-uri

Visele sunt acele imagini si trairi experimentate in timpului somnului care au fermecat si intrigat omenirea dintotdeauna. Oamenii au incercat sa le caute un inteles si un rost in viata lor. Nu de putine ori au interpretat visele ca mesaje ale divinitatii.

In “Characteristic of dreams. Enciclopedia of sleep and dreaming”, J. Antrobus sustine exact ceea ce sustinea si Jung: ca factorii externi ne influenteaza visele.

Omul de stiinta G. William Domhoff afirma in articolul “The purpouse of dreams”( https://www2.ucsc.edu/dreams/Library/purpose.html ) ca visele nu au niciun scop.

El considera ca visele transmit ceea ce se petrece in mintea noastra si nu simboluri legate de viata reala sau diverse scopuri. “Sensul are legatura cu coerenta si cu relatiile sistematice cu variabilele, in ceea ce priveste interpretarea viselor. Mai mult, ele arata ce se petrece in mintea noastra. Aproape 75 din 100 de vise ale unui om ne ofera un portret psihologic bun al unui individ. Da-ne 1000 de vise in vreo 20 de ani si vom putea realiza profilul mintii persoanei respective la fel de precis ca amprentele.”
Potrivit cercetatorilor de la Universitatea California (https://www.dailymail.co.uk/health/article-2065273/It-does-feel-better-morning-Dreaming-helps-ease-bad-memories.html ), visele, dar in special cosmarurile, sunt procese emotionale pe care creierul nostru le experimenteaza atunci cand doreste sa isi “stearga” amintirile neplacute. Ei au o elaborat o serie de studii din care a reiesit ca, in timpul somnului cu vise, amintirile sunt reactivate, puse in perspectiva si integrate, iar stresul este suprimat. Concluzia studiului lor a fost ca visele actioneaza asupra creierului ca un fel de terapie.

Indiferent de cum sunt ele, este clar ca visele se nasc din dorinte ale noastre, din amintiri, din evenimente stocate, si ca transmit lucruri despre propriile persoane. Desi exista numeroase teorii in ceea ce privesc visele, multe fenomene nu pot fi explicate si raman un mister.
 


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri