2 Mai 2012 publicat în Psihologie 46 share-uri

Visele sunt acele imagini si trairi experimentate in timpului somnului care au fermecat si intrigat omenirea dintotdeauna. Oamenii au incercat sa le caute un inteles si un rost in viata lor. Nu de putine ori au interpretat visele ca mesaje ale divinitatii.

Visele in interpretarea psihanalistilor. Cateva teorii

Sigmund Freud, fondatorul scolii de psihanaliza, a prezentat in "Interpretarea Viselor" teoria potrivit careia acestea sunt in stransa legatura cu sentimentul de implinire. Psihanalistul sustine ca imaginile, evenimentele si continutul unui vis reprezinta de fapt dorintele latente, stocate in subconstient. Fenomenul se observa mai clar la copii pentru ca visele lor se leaga direct de dorintele pe care le au, spre deosebire de adulti ale caror vise sunt supuse distorsionarii, continutul lor luand nastere din dorinte ascunse in subconstient.

Carl Jung a fost invatacelul lui Freud, insa el nu a fost de acord cu multe din teoriile acestuia. Jung a fost de parere ca teoria lui Freud conform careia visele sunt strans legate de dorinte neimplinite este simplista si naiva. El a dezvoltat ideea ca visele comunica visatorului lucruri despre el.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Meditația mindfulness: Antidotul pentru stres și anxietate Cazurile de depresie cresc dramatic la copiii cu vârsta între 11 și 14 ani și la adolescenți (Anchetă) Bullying in randul copiilor – preventie si sfaturi

Jung a propus doua metode de interpretare a viselor: obiectiva si subiectiva. Interpretarea obiectiva este cea in care persoanele sau obiectele aparute in vis sunt ceea ce sunt si in realitate: masa e masa, catelul e catel etc. Abordarea subiectiva, care este mai dificila, presupune ca fiecare obiect sau persoana aparuta in vis este un aspect al visatorului. Daca in vis persoana respectiva este urmarita de un criminal, este posibil ca visul sa releve posibile tedinte ucigase ale persoanei respective.

In cartea sa, “Amintiri, vise, reflectii”, Jung abordeaza visele intr-o maniera speciala, explicand si influenta factorilor externi asupra viselor. Una din intamplarile relatate de el este cea a unui tata care adormise in camera alaturata incaperii in care fiul sau statea in sicriu. In vis i-a aparut copilul si i-a spus ca a luat foc. Cand tatal s-a trezit, a constatat cu uimire ca unele din lumanarile de veghe se topisera si luasera foc, arzand corpul baiatului. Desi in interpretarea populara acest vis ar putea sa insemne ca sufletul copilului i-a aparut in vis tatalui si l-a avertizat, Jung explica intamplarea ca un factor extern (lumina lumanarilor) ce a patruns in subconstient, influentand sau dand nastere visului.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri